Ανασχηματισμός ή “δομικές αλλαγές”;- Αρνείται να …διευκολύνει ο Κικίλιας, δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου

 Ανασχηματισμός ή “δομικές αλλαγές”;- Αρνείται να …διευκολύνει ο Κικίλιας, δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου

Αν και ο ανασχηματισμός σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να αποδοθούν εμμέσως ευθύνες για την (μη) άμεση αντίδραση του κυβερνητικού μηχανισμού στις θερινές καταστροφές (πυρκαγιές και Daniel) έχει προεξοφληθεί από τις διαρροές του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται πως επικρατούν δεύτερες σκέψεις. Ίσως τελικά, δηλαδή, προκριθούν οι λεγόμενες δομικές αλλαγές, ήτοι η αλλαγή του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας και συντονισμού του χαοτικού κρατικού συστήματος.

Φαίνεται ότι ως προς τούτο παίζει ρόλο και η στάση του Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός αρνείται να διευκολύνει ακολουθώντας τα βήματα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και δια της ηχηρής παρέμβασής του με την συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου έστειλε το σχετικό σήμα.

Πρώτον, είπε πως δεν φυγομαχεί, άρα δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Δεύτερον, παρέπεμψε στο προνόμιο του πρωθυπουργού (“οι υπουργοί διορίζονται”, τόνισε) για την σύνθεση της κυβέρνησης, ως εκ τούτου πιθανή απόφαση για αποπομπή του θα ληφθεί αποκλειστικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρίτον, επέρριψε εμμέσως αλλά σαφώς ευθύνες στον προκάτοχό του Χρήστο Στυλιανίδη (που αναβαθμίστηκε με το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας), λέγοντας πως ως προς το κρίσιμο πρόγραμμα “Αιγίς” το παρέλαβε με απορρόφηση κονδυλίων μόλις στο 1%! Τέταρτον, κατένειμε τις πιθανές ευθύνες πρόληψης και αμυντικής θωράκισης στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Και, πέμπτον, ήταν σαφής ως προς τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης με έμμεσες αιχμές για την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δημάρχους της περιοχής.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντοτε από τις διαρροές, “φωτογραφιζόταν” ότι εκτός από τον κ. Κικίλια θα τεθούν εκτός κυβέρνησης και οι υφυπουργοί Τουρνάς και Τριαντόπουλος. Ο μεν πρώτος δεν έχει κατορθώσει, όπως λέγεται, να συγκροτήσει επιχειρησιακό και συντονιστικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας, παρότι ήταν υφυπουργός και επί θητείας Χρήστου Στυλιανίδη, ο δε δεύτερος επειδή δεν υλοποίησε σειρά παρεμβάσεων για την ανακούφιση πληγέντων σε πρόσφατες περιπτώσεις.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν το Μαξίμου θα επιμείνει στην ιδέα του ανασχηματισμού. Όσο πιό “μίνι” τόσο περισσότερο θα εστιάζονται οι ευθύνες σε πρόσωπα και εύλογα θα προκληθούν αντιδράσεις, ειδικά εάν μιλάμε για τον δημοφιλή Βασίλη Κικίλια. Μια ερώτηση, μάλιστα, του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το εάν τις κρίσιμες ώρες που ελήφθησαν οι αποφάσεις ή σημειώθηκαν οι ολιγωρίες υπήρχε εκπρόσωπος του Μαξίμου στο συντονιστικό κέντρο (το οποίο, άλλωστε, επισκέφθηκε αρκετές φορές ο πρωθυπουργός) έλαβε καταφατική απάντηση. Ο υπουργός φάνηκε να ενοχλείται από την ερώτηση, όμως η εντύπωση που έμεινε είναι πως κάθε απόφαση είχε την “επίβλεψη” και γνώση στελεχών του πρωθυπουργικού επιτελείου(…)

Από την άλλη είναι σαφές πως το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας που υποτίθεται ότι υλοποίησε ο κ. Στυλιανίδης απεδείχθη χωλό (επιεικώς), το δε επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε (για ακόμα μία φορά). Έτσι, ο προβληματισμός αφορά κυρίως στην αλλαγή του μοντέλου υπό τις νέες συνθήκες. Το εάν θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων, δηλαδή του κ. Κικίλια, κρατήστε, τελικά, μικρό καλάθι…

Σχετικά Άρθρα