Κικίλιας: Η αδιανόητη αυτή τραγωδία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση

 Κικίλιας: Η αδιανόητη αυτή τραγωδία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών – οι 57 νεκροί, οι τραυματίες, οι μανάδες, οι πατεράδες, οι συγγενείς – ότι και να αποτολμήσει ο οποιοσδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είναι μια αδιανόητη τραγωδία και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση”, διεμήνυσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε, ταυτοχρόνως, ότι είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση κι αν επιχειρηθεί πολιτική εκμετάλλευση, υποβαθμίζεται.

Δυστυχώς όμως – όπως παρατήρησε – αυτό το οποίο συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αποτελεί κακή προβολή του κοινοβουλευτισμού και του πολιτικού συστήματος στην κοινωνία, αφού επικρατεί άκρατος λαϊκισμός και μικροπολιτική και εν τέλει τραγική εκμετάλλευση των γεγονότων.

Κι όπως εκτίμησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας αυτής της κακής πρακτικής χάνουν όλοι, αφού οι πολίτες οριζοντίως γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, ενώ δεν υπηρετείται ο σκοπός της διερεύνησης της υπόθεσης και δεν φωτίζονται πτυχές του φοβερού αυτού δυστυχήματος.

“Αν πραγματικά θέλετε να αποδοθούν ευθύνες, δεν μπορεί να σκέφτεστε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες, στα θύματα, στα παιδιά, που σκοτώθηκαν, στους πατεράδες, στις μανάδες, στους τραυματίες” είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και καταλόγισε “πολιτικό μένος, σύγχυση και η διάχυση των ευθυνών με συνεχή μετατόπισή τους, ακόμα και σε πρόσωπα” που οδηγούν – όπως εκτίμησε – με μαθηματική ακρίβεια σε συγκάλυψη.

Και παρότι ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας επιζητούν μόνον κομματικά οφέλη, ενόψει ευρωεκλογών, εκτίμησε ότι το εντελώς αντίθετο θα συμβεί, αφού πλέον οι κοινωνία θέλει να ξεχάσει τις έξαλλες φωνές, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, προς τους πολιτικούς αντιπάλους και τις τοξικές καταγγελτικές εκφράσεις, που ακούγονται αυτές τις ημέρες.

“Ακούγονται κατηγορίες και βαριές κουβέντες περί εγκληματιών, περί δολοφόνων, που νομίζω ότι αυτή δεν είναι απάντηση στα ποσοστά σας αν αυτό επιζητάτε” είπε ο κ. Κικίλιας κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι το τι έγινε – αφού η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων που κινούνταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή εν έτει 2024 είναι μια πρωτοφανής αδιανόητη τραγωδία, που δεν το χωράει το μυαλό του ανθρώπου – αλλά γιατί έγινε. Προσέθεσε πω τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και η αντιπολίτευση δεν βοηθάει με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τα θέματα.

“Δηλαδή θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί βρέθηκαν τα δυο τρένα στην ίδια γραμμή. Γιατί ο σταθμάρχης, γιατί ο Α σταθμάρχης και όχι ο Β, γιατί δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα Α, το σύστημα Β, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση 717. Αυτά τα γιατί πρέπει να διερευνώνται σε όλα τα επίπεδα από την πρώτη στιγμή και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δικαίωση των θυμάτων που είναι πρωταρχικό ηθικό καθήκον όλων μας. Έχει να κάνει προφανώς με τον κίνδυνο και την αποτροπή του κινδύνου επανάληψης παρόμοιου δυστυχήματος” ανέφερε ο κ. Κικίλιας και διερωτήθηκε “που υπάρχει συγκάλυψη για τί πράγμα; αποδεικτικών στοιχείων για το τι; Για το αν συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα;”

Συμπερασματικά επισήμανε πως με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη και θα παραπέμψει αυτούς που πρέπει και αφού σημείωσε ότι κατά το Σύνταγμα υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής, και προκάλεσε τα κόμματα να απαντήσουν αν δεν πιστεύουν στην Δικαιοσύνη που είναι πυλώνας της Δημοκρατίας μας, να το πουν ευθέως. “Εάν πιστεύετε στη Δικαιοσύνη, αισθάνεστε ότι θα λυγίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε τι; Στο να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια; Έτσι φιλοδοξείτε αν αύριο είστε κυβέρνηση οποιοιδήποτε από εσάς να συμπεριφερθεί η ελληνική πολιτεία; Να μην υπάρχει πλαίσιο δημοκρατικό; Να μην κρίνουν αυτοί οι οποίοι πρέπει;” έθεσε το ερώτημα.

“Το αν φλέγεται η καρδιά και η ψυχή των ανθρώπων και θέλουμε Δικαιοσύνη τώρα και η δικαιοσύνη έχει άλλους ρυθμούς να το συζητήσουμε, όπως και τα κακώς κείμενα, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν” ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως ο ίδιος αρνείται να βάλει ένα ακόμα πετραδάκι στο διχαστικό οικοδόμημα το οποίο στήθηκε και θα στηθεί μέχρι και τις ευρωεκλογές στα συντρίμμια, στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, των παιδιών. 

“Δεν τιμάει κανέναν αυτό. Η δικαίωση δεν θα σβήσει τον πόνο, το τραύμα για την απώλεια των ανθρώπων αλλά θα αποκαταστήσει σε ένα βαθμό την χαμένη εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που δεκαετίες δεν λειτουργεί σωστά, με ευθύνη και του πολιτικού συστήματος. ‘Αρα η δικαίωση μέσα από αυτόν τον τρόπο και δρόμο που έχετε διαλέξει δεν θα βρεθεί. Το αντίθετο. Και προσέχετε την ευθύνη την έχουν όλοι. Την έχει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται” είπε και κατηγόρησε τα κόμματα, που συνυπέγραψαν την πρόταση ότι θέλουν να μεταθέσουν στο σύνολο της την ευθύνη για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί σε μια κυβέρνηση.

“Να δούμε αυτό πόσο στέκει στον χρόνο και πόσο πιστευτό είναι. Αλλά αισθάνομαι ότι το παλιό όταν αξίζει οφείλουμε να το συντηρούμε και να το στηρίζουμε.

Εμείς, όμως, θέλουμε να συνεχίσουμε το παλιό το οποίο πολιτικά, έτσι, μπήκε σε ένα πλαίσιο ενός πολιτικού σώου. Το κόστος το πληρώσαμε σαν κοινωνία. Το πληρώσαμε σαν χώρα. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Δεν έχουμε δείξει πολιτικά να έχουμε ωριμάσει και δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι ηγούμαστε για να δείξουμε στον κόσμο και στην κοινωνία ποιος είναι ο τρόπος να αισθανθεί δικαίωση. Γιατί αυτό επιζητά. ‘Αρα, λοιπόν, λίγο ενσυναίσθηση, κυρίες και κύριοι. Να νοιαζόμαστε για όλους πραγματικά. Η επιλογή είναι δική σας, είναι δική μας, και στο τέλος είναι της ελληνικής κοινωνίας και θα δούμε στο τέλος της ημέρας που όλο αυτό θα καταλήξει. Δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας, όχι σε κανόνες ζούγκλας” είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά Άρθρα