ΣΥΡΙΖΑ/ υποψήφιοι: Η μεγάλη “σφαγή” στο διαδίκτυο – Πολλαπλές γραμμές, αδυναμία αντιπολιτευτικού συντονισμού

 ΣΥΡΙΖΑ/ υποψήφιοι: Η μεγάλη “σφαγή” στο διαδίκτυο – Πολλαπλές γραμμές, αδυναμία αντιπολιτευτικού συντονισμού

Μια ματιά στο κόσμο της συριζαϊκής διαδικτυακής πραγματικότητας την ώρα που στη χώρα συντελείται μια εθνική καταστροφή γίνεται αμέσως  αντιληπτό γιατί υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία στο ΣΥΡΙΖΑ να ορθώσει ένα συμπαγές μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση. Τα στρατόπεδα Αχτσιόγλου – Κασσελάκη ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά δίνοντας τον τόνο του ξεκαθαρίσματος μετά την εκλογή νέου προέδρου.

 

Ακόμη και στο ζήτημα της αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε να εκφραστεί ενιαία.

Την ώρα που η χώρα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και τον κοινό βηματισμό απέναντι στην κυβέρνηση και για τον αν θα πρέπει να κλιμακώσουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική.

Το πρώτο δείγμα της αστάθειας που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δόθηκε όταν η Έφη Αχτσιόγλου εμφάνισε ένα πιο συναινετικό προφίλ το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή της σε απευθείας σύνδεση από το Βόλο παραδεχόμενη διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τις πλημμύρες.  

Την επόμενη ημέρα και με την πλευρά Πολάκη Κασσελάκη να κάνει λόγο για «αντεπίθεση τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με τη πλάτη στον τοίχο» ο Νίκος Παππάς έδινε τον τόνο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θα τα πούμε μετά. Τώρα θα μιλήσουμε και για τις ευθύνες».

Και η αλήθεια είναι ότι από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισε ένα μπαράζ από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκλεκτών της ΝΔ σε περιφέρεια και δήμους με καταιγιστικά πυρά για τις ευθύνες τους στην πρωτόγνωρων διαστάσεων πλημμύρα στον κάμπο.

Αποσυσπείρωση

Ωστόσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι υποψήφιοι αλλά και γενικότερο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε όπως παρατηρούσαν πολλοί να δώσει την εικόνα ενός συμπαγούς κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από την Παρασκευή το πρωί είχε μείνει πίσω οριστικά το «θα λογαριαστούμε μετά» της εποχής του κορωνοϊού επι Αλέξη Τσίπρα ο τομέας προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την έντονη αντίδραση του Νίκου Παππά υποχρεώθηκε σε ολική αναδίπλωση από την αρχική του ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο καθώς στο σκέλος των κυβερνητικών ευθυνών παρέπεμπε την αναζήτησή τους σε δεύτερο χρόνο.

  • Η ατραπός στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα έχουν άμεση επίπτωση στην αντιπολιτευτική  εικόνα του κόμματος όπως παραδέχονται και αρκετά στελέχη του κόμματος.

Το κλίμα βάρυνε εξαιρετικά μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά το κείμενο με 99 υπογραφές που συγκέντρωσαν από το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου με αφορμή την επίθεση του μπλοκ Κασσελάκη Πολάκη στον βετεράνο του κόμματος Γιάννη Δραγασάκη.

  • «Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα «γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;». Οπότε με ξενίζει το «γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;» έγραψε ο κ. Δραγασάκης αντιδρώντας στην κριτική γιατί στο αρχικό του τουίτ ενώ αναφέρθηκε σε όλους τους υποψήφιους προτού στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου ξέχασε… τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα άρχισε ο πόλεμος με πρώτο τον Νίκο Μωραΐτη ο οποίος αφιέρωσε τους στίχους του Νίκου Γκάτσου γραμμένους το 1991 για τους «γέρους» της μεταπολίτευσης, Καραμανλή, Παπανδρέου και Φλωράκη.

«Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά

σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά

καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι

το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι»

Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Μιχάλης Καλογήρου και ακόμη 95 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις πλευρές των υποψηφίων συνυπέγραψαν κείμενο με αιχμές για φασισμό γράφοντας οτι «τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είχε ο λόγος των βασανιστών, που προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό των αγωνιστών. Οι νταήδες και οι χυδαίοι ιστορικά ανήκουν στην άλλη όχθη»..  

Η γλώσσα στο κείμενο ήταν αρκετά αιχμηρή και απευθυνόταν σε στελέχη όπως ο Μάρκος Χατχησάββας που έχει μεταπηδήσει από το επιτελείο του Παύλου Πολάκη στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη για τις ανάγκες τις προεκλογικής του καμπάνιας.

Πίσω από τον συντάκτη και συλλέκτη των υπογραφών και μερίδας της νεολαίας του κόμματος ο στιχουργός είδε τον πρώην γραμματέα του κόμματος.

«Κι αν δε δείλιασα μπροστά στον πανίσχυρο Μητσοτάκη, λέτε να φοβηθώ τον… Τζανακόπουλο;» κατέληγε στην ανάρτησή του.

Ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να παρέμβει στη σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο και με ευθείες βολές στις δυο πλευρές απεύθυνε έκκληση για τρίτη φορά σε μια μόλις εβδομάδα να πέσουν οι τόνοι χάριν της ενότητας η οποία επιστρέφει ως το μείζον ζητούμενο της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας» έγραψε σε ανάρτησή του ο υποψήφιος πρόεδρος.

Κορυφαίο στέλεχος πάντως σχολίαζε στο libre,gr ότι το κείμενο αυτό όσο κι αν δικαιολογείται η αντίδραση από την πλευρά των στελεχών δεν έπρεπε να είχε βγει γιατί ουσιαστικά μεγέθυνε τον επικοινωνιακό αντίκτυπο δηλώσεων που θα προσφέρονταν για εσωτερική κατανάλωση.

Σχετικά Άρθρα