Κεχαγιά: “Αν πέσουν κάτω από 35% ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν έχουν αυτοδυναμία”

 Κεχαγιά: “Αν πέσουν κάτω από 35% ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν έχουν αυτοδυναμία”

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, στην συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο μίλησε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα συμπεράσματα από την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στο Αιγαίο: Είναι μια καινούργια φιλοσοφία διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέθεσε ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής του περιοδείας, ένα δεκαήμερο, για τη νησιωτικότητα. Ένα δεκαήμερο στο οποίο θα μπορούσε να βρίσκεται στην Αθήνα να συντονίζει ή να οργώνει την ηπειρωτική Ελλάδα, το διέθεσε για τα νησιά.Και δεν ήταν μια επίσκεψη για τις ψήφους. Θα πει κανείς ότι σε ένα μικρό νησί, για παράδειγμα στην Αμοργό, τι μπορεί να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αυτό θέλω να επισημάνω, ότι πήγε και σε πολύ μικρά νησιά που δεν υπάρχει εκλογική βάση.Κατέθεσε προτάσεις και θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοντά στους νησιώτες, αφουγκράζεται τα προβλήματά τους, τα κατανοεί και θέλει να τα επιλύσει.Αυτά που έχουμε δει: δεν υπάρχουν ελικόπτερα, δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, πεθαίνουν οι άνθρωποι στις καρότσες… Η κυβέρνηση προφανώς κάτι θα πει για να απομειώσει την βαρύτητα της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά.

  • Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σωρευτικές καταγγελίες ότι το μεταφορικό ισοδύναμο έχει να πληρωθεί δύο χρόνια. Και επειδή είναι ένα μέτρο που καθιερώθηκε από τον κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος να επιμένουμε σε αυτό.Αλλά δεν είναι μόνο το μεταφορικό ισοδύναμο που είναι ένα ενισχυτικό μέτρο που το χρειάζονται όλοι οι νησιώτες μας για τις μετακινήσεις τους. Είναι τα ελικόπτερα που δεν υπάρχουν, είναι τα ασθενοφόρα, είναι ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί γιατί δεν έχουν κίνητρα.Εμείς έχουμε ανακοινώσει μέτρα και για τους γιατρούς: ένας γιατρός που θα πάει θα έχει 1000 ευρώ υποστήριξη και αν παραμείνει και πέντε χρόνια θα έχει και 50% επιδότηση στεγαστικού δανείου.Δηλαδή υπάρχουν μέτρα και μάλιστα αποτυπώθηκαν σε τροπολογία που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία πριν δέκα μέρες. Εμείς θα επιμείνουμε στη νησιωτικότητα.

Για τον στόχο της πολιτικής ανατροπής και τις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών: «Ακούω αυτό που λέει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι πολύ βολικό να βάζει τον στόχο πριν από μια πενταετία στο 33.12%. Όμως αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κόμματα θα μετρηθούν με βάση τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, γιατί αυτή είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση και διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης βάζει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στις ευρωεκλογές. Κι εμείς βάζουμε τα χαρακτηριστικά αυτά. Εκείνος όμως είπε «όταν θα μπείτε στο παραβάν θα βλέπετε εμένα», «θα βλέπετε το όνομα μου», «δεν είναι μια χαλαρή ψήφος» αλλά παράλληλα θέλει να συγκριθεί με το 2019. Ξέρετε τι έχει μεσολαβήσει από το 2019 μέχρι το 2024 στη χώρα μας; Δε μπορούμε να πηγαίνουμε πέντε χρόνια πίσω. Οι ευρωεκλογές είναι μια αναμέτρηση που έχει εθνικά χαρακτηριστικά και όποιος έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού νομίζω ότι δε θέλει να δει την πραγματικότητα. Εμείς λέμε ότι θα κριθούμε με βάση τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, και όχι μόνο εμείς αλλά και η κυβέρνηση.Εμείς επειδή δεν είχαμε καλά αποτελέσματα στις προηγούμενες ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας περίπου 23%, ο κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές. Για φανταστείτε μια αναμέτρηση με καθόλου καλά αποτελέσματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεχομένως και ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να πάρει κάποιες πολιτικές αποφάσεις, δεν λέω ότι το βλέπω να συμβαίνει. Εφόσον λοιπόν δρομολόγησαν πολιτικές εξελίξεις οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 γιατί να μη μπορούν να το κάνουν και αυτές του 2024;Εμείς δεν λέμε ότι η όποια διαφορά αναγκαστικά θα δρομολογήσει εξελίξεις, άλλωστε εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές και δε το παίρνουμε πίσω και παράλληλα έχουμε καταλάβει ότι δε θα γίνουν εθνικές εκλογές, δεν τις θέλει ο πρωθυπουργός. Και ξέρετε γιατί δεν τις θέλει;

  • Γιατί αν το ποσοστό του πέσει κάτω από το 35%, δε θα σας βάλω εγώ τον πήχη που βάζει στο 33%, θα αποδειχθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν έχουν αυτοδυναμία. Και αυτό θα δημιουργήσει άλλα πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για εμάς πολιτική ανατροπή είναι μια απομείωση αυτής της πρωτοκαθεδρίας και της απόλυτης κυριαρχίας της κυβέρνησης και μια ενίσχυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιστεύουμε ότι δεν θα περάσουμε κάτω από τον πήχη του 17% και ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο ψηλά και ότι υπάρχει πολύ πολύτιμος χρόνος από σήμερα έως τις ευρωεκλογές όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και άλλη δυναμική.Αν η Νέα Δημοκρατία πάρει 33% που είναι ο πήχης που έβαλε ο πρωθυπουργός, είναι 8 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών πριν από 11 μήνες; Δεν είναι προβληματική αυτή η σύγκριση; Και στις Δημοτικές εκλογές μιλούσαμε για πολιτικά συμπεράσματα, λέγαμε ότι χάθηκε για το κυβερνών κόμμα ο Δήμος της Αθήνας, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και κάποιοι αντάρτες της ΝΔ πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Αυτό δημιούργησε τραύματα στην κυβέρνηση.

Εμείς λοιπόν θέλουμε, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτος γιατί αυτός είναι ο στόχος μας ξεκάθαρα για τις εθνικές εκλογές, να προκληθούν τέτοια τραύματα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Μητσοτάκη ώστε να είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες.

Σχετικά Άρθρα