Οι φωτιές στην Ελλάδα άφησαν παγκόσμιο μελανό αποτύπωμα – Το BBC καταγράφει έξι φονικά καιρικά γεγονότα που έπληξαν τη Γη

 Οι φωτιές στην Ελλάδα άφησαν παγκόσμιο μελανό αποτύπωμα – Το BBC καταγράφει έξι φονικά καιρικά γεγονότα που έπληξαν τη Γη

Καύσωνας, πυρκαγιές, τυφώνες και καταιγίδες. Τέσσερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον κόσμο το φετινό καλοκαίρι και άφησαν το φονικό αποτύπωμά τους. Μεταξύ αυτών και οι φωτιές στη χώρα μας σύμφωνα με το BBC. Ανήσυχη η επιστημονική κοινότητα που ψάχνει απαντήσεις μέσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δραματικές προειδοποιήσεις των προηγούμενων ετών από τους ειδικούς βγήκαν αληθινές και η κλιματική κρίση εντυπώθηκε στην καθημερινότητά μας.

Αν και πολλοί εκτιμούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, απαιτείται αρκετός χρόνος για να επιβεβαιωθεί από την επιστημονική κοινότητα τι ακριβώς συμβαίνει και επηρεάζεται τόσο σημαντικά ο καιρός.

  • Χαρακτηριστικό του μεγέθους είναι ότι “έσπασαν” σημαντικά μετεωρολογικά ρεκόρ -με γρήγορη διαδοχή- μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο πλανήτης έζησε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 17,23 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2016 ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου.

Στην Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, όπου χρειάστηκε να κλείσει για το κοινό το μνημείο της Ακρόπολης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το φετινό καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν πρωτόγνωρες -για τη χώρα- θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στο 74% των περιοχών, δηλαδή σε 72 από τις 97.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα

Αποθαρρυντική και απογοητευτική ήταν η έκθεση της Κομισιόν προ λίγων ημερών σύμφωνα με την οποία, η φωτιά στον Έβρο -που καίει για 15η ημέρα- είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Εξίσου καταστροφικές και επικίνδυνες ήταν και οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν την περίοδο μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, από τις οποίες απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα ένα εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution -που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα- είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν “πρακτικά αδύνατοι” χωρίς το κλίμα που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τυφώνας Ντόκσουρι

Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έψαχναν “ανάσες δροσιάς” από τον καύσωνα, στις 26 Ιουλίου καταρρακτώδεις βροχές και άγριοι άνεμοι έπληξαν την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας Ντόκσουρι έπληξε πόλεις και ακτές στην Ανατολική Ασία για μια εβδομάδα, ενώ η οικονομική ζημιά που προκάλεσε ανήλθε σε 15 δισ. δολάρια.

Οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.

Στις Φιλιππίνες, τουλάχιστον 26 επιβάτες πορθμείου έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μανίλα όταν σκάφος ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους.

Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, σύμφωνα με το BBC, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Πυρκαγιές στη Χαβάη

Οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου στη Χαβάη “εξαφάνισαν” το νησί Μάουι, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 388 νεκρούς και πολλούς ακόμη αγνοούμενους.

Στην παραθαλάσσια πόλη Λαχέινα, οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν ήχησαν. Κάποιοι έπεσαν στον ωκεανό για να προσπαθήσουν να σωθούν από τις φλόγες που κινούνταν γρήγορα.

Μεγάλο μέρος του Μάουι βρισκόταν σε ξηρασία και η ξηρή βλάστηση αποτέλεσε το ιδανικό καύσιμο για να εξαπλωθούν οι φλόγες, που αναζωπυρώθηκαν από τους μαινόμενους ανέμους από έναν διερχόμενο τυφώνα.

Πυρκαγιές στον Καναδά

Μέρες αργότερα, στις 19 Αυγούστου, μια περίοδος πυρκαγιών που είχε ξεκινήσει -ασυνήθιστα νωρίς- στον ανατολικό Καναδά μαίνεται στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.

Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν εντολή εκκένωσης, ενώ παράλληλα, εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια τεράστια φωτιά απείλησε την πόλη Yellowknife στα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Μέχρι στιγμής 37,8 εκατ. στρέμματα γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν μέχρι τώρα να καίνε, καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται, οι πυρκαγιές θα γίνονται πιο ισχυρές.

Μελέτη της ομάδας World Weather Attribution διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τις συνθήκες ζέστης, ξηρότητας και ανέμου που οδήγησαν τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ του Καναδά τον Ιούνιο τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανές και 20-50% πιο έντονες.

Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Στις 21 Αυγούστου η Καλιφόρνια -που είναι συνήθως προετοιμασμένη για πυρκαγιές – είδε την πρώτη της τροπική καταιγίδα εδώ και 84 χρόνια.

Η καταιγίδα Hilary, που υποβαθμίστηκε από έναν τυφώνα, έφτασε στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα, προτού μετακομίσει στην Καλιφόρνια.

Τουλάχιστον 26 εκατ. πολίτες τέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ 25.000 νοικοκυριά σε όλο το Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε μέσα στην πόλη και προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες.

Το Παλμ Σπρινγκς είδε την πιο έντονη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου, τα νερά της πλημμύρας γέμισαν το περίφημο ξηρό τοπίο, μετατρέποντας τις κοιλάδες του σε ορμητικά ποτάμια.

Ωστόσο, η καταιγίδα Hilary είναι μια υπενθύμιση ότι η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό μόλις ξεκίνησε και προβλέπεται να είναι ισχυρότερη από ό,τι συνήθως.

Σχετικά Άρθρα