Τουρκία: Γερμανίδα βουλευτής συνελήφθη και κρατήθηκε για ώρες – Κατηγορείται για ”προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας”

 Τουρκία: Γερμανίδα βουλευτής συνελήφθη και κρατήθηκε για ώρες – Κατηγορείται για ”προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας”

Γερμανίδα βουλευτής καταγγέλλει ότι κρατήθηκε για πολλές ώρες όταν εισήλθε στην Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα βάσει αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2019, αναφέρει το πρακτορείο dpa.

Η Goekay Akbulut, μέλος του Bundestag από το αριστερό κόμμα Die Linke, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας στις 3 Αυγούστου μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από Τούρκο εισαγγελέα για φερόμενη «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», είπε.

Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας έχουν τεταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της γερμανικής κριτικής για την καταστολή φερόμενων αντιπάλων από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία το 2019.

Η Akbulut, Γερμανίδα πολίτης κουρδικής καταγωγής, γεννημένη στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερη  μετά από επικοινωνία με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι τουρκικές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλιο.

Η Goekay Akbulut επέκρινε την κυβέρνηση της Άγκυρας για τον «βίαιο πόλεμο που διεξάγει  κατά του κουρδικού πληθυσμού εντός και εκτός» της Τουρκίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Θα ταξιδέψω ξανά ως μέρος της αντιπροσωπείας της Γερμανοτουρκικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, όπως πάντα, δεν θα διστάσω να πω #FreeThemAll» («Ελευθερώστε τους όλους»), είπε η Akbulut την Κυριακή σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν, ούτε ποιες από τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα θα καθόριζαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης στο όνομά της.

Η Goekay Akbulut, ηλικίας 40 ετών, ζήτησε την άρση της απαγόρευσης που επέβαλαν οι γερμανικές αρχές στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά Άρθρα