Flydubai: “Θρησκευτικός εξτρεμιστής” ο Ομανός συγκυβερνήτης- Πώς τον εξουδετέρωσαν επιβάτες- Τους υποδέχτηκε ο Νετανιάχου (vid)
✨Ο συγκυβερνήτης της πτήσης της flydubai, με καταγωγή από το Ομάν, επιτέθηκε με μαχαίρι στον πιλότο, προκαλώντας πανικό και απότομη πτώση του αεροσκάφους.
✨Τρεις επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένας πιλότος που ταξίδευε ως επιβάτης, εισέβαλαν στο πιλοτήριο, ακινητοποίησαν τον δράστη και βοήθησαν στην ασφαλή προσγείωση.
✨Οι επιβάτες υποδέχθηκαν ηρωικά τον τραυματισμένο πιλότο και τους σωτήρες τους στο Τελ Αβίβ, όπου τους περίμενε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
✨Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της επίθεσης, ενώ οι επιβάτες περιγράφουν τις δραματικές στιγμές τρόμου και τη γρήγορη αντίδραση που απέτρεψε τραγωδία.
«Θρησκευτικό εξτρεμιστή» χαρακτηρίζει συνάδελφός του τον Ομανό συγκυβερνήτη της πτήσης της flydubai, υποστηρίζοντας ότι προσευχόταν υπερβολικά και αρνούνταν να κάνει χειραψία με γυναίκες. Ο πιλότος ανέφερε στο ισραηλινό Channel 16 ότι ο Ομανός συγκυβερνήτης είχε ενταχθεί στη flydubai μόλις πριν από οκτώ μήνες.
«Προσευχόταν υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρνούνταν να κάνει χειραψία με γυναίκες», δήλωσε στο ισραηλινό δίκτυο.
Ο Ζβίκα Μένες, ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν στην ακινητοποίηση του δράστη στην πτήση της flydubai, περιέγραψε στα ισραηλινά μέσα πώς ο ίδιος και άλλοι δύο επιβάτες κατάφεραν να τον δέσουν χρησιμοποιώντας zip ties και ακουστικά.
Μιλώντας στη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan, ο Μένες ανέφερε ότι ένας πιλότος που ταξίδευε ως επιβάτης μπήκε στο πιλοτήριο όταν άκουσε φωνές.
«Τότε είδαμε τα μαχαιρώματα και τους είδαμε να βγαίνουν από το πιλοτήριο. Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό. Τρεις από εμάς πέσαμε πάνω του και τον ακινητοποιήσαμε», είπε.
«Ένας ακόμη πιλότος, που καθόταν στην καμπίνα των επιβατών, μπήκε για να αντικαταστήσει τον άλλο πιλότο και ουσιαστικά αυτοί προσγείωσαν το αεροσκάφος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, ο Μένες απάντησε: «Πέσαμε πάνω του και οι τρεις με δύναμη και τον δέσαμε με τα δικά του zip ties και με ακουστικά. Έτσι τον ακινητοποιήσαμε».
Τρεις επιβάτες εισέβαλαν στο πιλοτήριο και απέτρεψαν την τραγωδία
Σώοι και αβλαβείς επέστρεψαν στο Ισραήλ οι επιβάτες του αεροσκάφους Flydubai που έζησαν στιγμές απόλυτου τρόμου στον αέρα.
Στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στο οποίο προσγειώθηκαν με ασφάλεια τους περίμενε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μάλιστα αγκάλιασε και έναν από τους ανθρώπους που κατάφεραν να αφοπλίσουν τον συγκυβερνήτη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε και τον αποκάλεσε ήρωα. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ότι η μπλούζα του άνδρα είναι γεμάτη αίματα και ο ίδιος έδωσε μια συγκλονιστική περιγραφή για το παρολίγον τραγικό συμβάν.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο τραυματισμένος από μαχαίρι πιλότος, λίγο πριν καταρρεύσει κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου, με αποτέλεσμα να εισέλθουν τρεις επιβάτες και να τον βοηθήσουν, διαφορετικά η συγκεκριμένη πτήση μπορεί να είχε άλλη κατάληξη…
«Μπήκα στο πιλοτήριο, τον άρπαξα και τον τράβηξα έξω»
Ο άνδρας περιέγραψε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως αφόπλισε τον συγκυβερνήτη με καταγωγή από το Ομάν. Ο επιβάτης κατάφερε να μπει στο πιλοτήριο και να απομακρύνει τον δράστη από τα χειριστήρια ενώ στη συνέχεια βοήθησε και στη σταθεροποίηση του αεροσκάφους.
Τόνισε, δε, πως εισέβαλε στο πιλοτήριο με δύο ακόμη άνδρες και το θέαμα που αντίκρισαν ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Flydubai τραυματισμένος και πεσμένος κοντά στην πόρτα. «Όταν μπήκα μέσα, είδα τον δράστη στα χειριστήρια, ανάμεσα στα δύο καθίσματα. Δεν υπήρχαν πιλότοι στα καθίσματα. Τον άρπαξα, και τον τράβηξα έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια είπε ότι κάλεσε και άλλους Ισραηλινούς βρίσκονταν στο αεροπλάνο, με σκοπό να κρατήσουν τον δράστη, πριν επιστρέψει στο πιλοτήριο και ολοκληρώσει το σχέδιο του. Το αεροπλάνο εκείνη την ώρα είχε αρχίσει ήδη να παίρνει απότομη και επικίνδυνη κλίση.
«Πήδηξα ξανά μέσα, άρπαξα τα χειριστήρια και άρχισα να τα τραβάω», δήλωσε ο ήρωας – επιβάτης. Αστειευόμενος, ανέφερε ότι «ήξερα τι έπρεπε να κάνω επειδή παρακολουθώ το Mayday», ένα τηλεοπτικό καναδικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει αεροπορικά δυστυχήματα.
«Το αεροπλάνο άρχισε να ισιώνει λίγο περισσότερο και στη συνέχεια ο πιλότος μού είπε ότι αναλάμβανε από εκεί και πέρα», είπε κλείνοντας.
«Επιβάτες πετάχτηκαν από τις θέσεις τους»
Ο Τζίκα Μάνες, ένας από τους τρεις Ισραηλινούς που κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον συγκυβερνήτη, ο οποίος μαχαίρωσε τον πιλότο, περιέγραψε από την πλευρά του τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι 174 επιβάτες της πτήσης.
Ο άνδρας ανέφερε πως τη στιγμή που η σύζυγός του πήγαινε την μικρή τους κόρη στην τουαλέτα, άκουσε κραυγές από το πιλοτήριο.
Η γυναίκα του ήταν εκείνη που τότε ειδοποίησε αμέσως μια αεροσυνοδό και της ζήτησε να μπουν στο δωμάτιο των πιλότων, ώστε να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί. Το αεροπλάνο άρχισε να κάνει απότομη βουτιά προς το έδαφος και οι επιβάτες «πετάχτηκαν από τις θέσεις τους». Ο Μάνες υποστήριξε πως έβγαλε την κόρη του από την τουαλέτα και κατευθύνθηκε προς το πιλοτήριο για να βοηθήσει τους επιβάτες που ήταν ήδη εκεί, ώστε να ακινητοποιήσουν τον δράστη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, χρειάστηκαν 20 με 25 λεπτά για να τον αφοπλίσουν και να τον δέσουν. Με ό,τι βρήκαν μπροστά τους.
Ταυτόχρονα, ένας γιατρός που βρισκόταν στο αεροσκάφος, βοήθησε τον τραυματισμένο πιλότο.
Ο Τζίκα Μάνες παρομοίασε τις στιγμές που βίωσαν με «ταινία τρόμου», τονίζοντας ότι όλοι θεωρούσαν πως δεν θα βγουν ζωντανοί από το αεροπλάνο. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο σενάριο… αλλά επειδή είμαστε Ισραηλινοί, αντιδράσαμε γρήγορα», κατέληξε.
Με λουλούδια και σημαίες τους υποδέχτηκαν στο Τελ Αβίβ
Λίγο πριν την άφιξη της πτήσης διάσωσης προς το Τελ Αβίβ, οι επιβάτες χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν στο αεροπλάνο που κατάφεραν να σωθούν.
Στο αεροδρόμιο περίμεναν φίλοι και συγγενείς με σημαίες και λουλούδια τους αγαπημένους τους που έφτασαν σώοι και αβλαβείς. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως ένας εκ των επιβαινόντων της τρομακτικής πτήσης διακομίστηκε στο νοσοκομείο, καθώς φέρει έναν ελαφρύ τραυματισμό.
Εικόνες από την άφιξη των επιβατών στο Τελ Αβίβ:






Ποιος είναι ο κυβερνήτης που δέχθηκε την επίθεση με το μαχαίρι
Ο Σμιτ Ματσχάρ, Ινδός υπήκοος ήταν ο πιλότος που δέχθηκε την επίθεση με μαχαίρι από τον συγκυβερνήτη του.
Ο δράστης είχε σκοπό να μαχαιρώσει τον Σμιτ Ματσχάρ και να ρίξει το αεροσκάφος, ωστόσο το πλάνο του ευτυχώς δεν είχε επιτυχία.

Ο Σμιτ Ματσχάρ, Ινδός υπήκοος ήταν ο πιλότος που δέχθηκε την επίθεση με μαχαίρι από τον συγκυβερνήτη του
Παρά τα τραύματά του, ο πιλότος κατάφερε να ανοίξει από μέσα την καμπίνα των πιλότων και να μπουν οι τρεις επιβάτες που κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Στη συνέχεια κατέρρευσε, όμως η κίνηση του αυτή αποδείχθηκε καθοριστική για την εξέλιξη του περιστατικού.
Τα σήματα κινδύνου και η κινητοποίηση των Αρχών
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήματα κινδύνου. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της πτήσης, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ο κωδικός 7700, που αποτελεί γενικό σήμα έκτακτης ανάγκης, ενώ ακολούθησε ο κωδικός 7500, ο οποίος χρησιμοποιείται για παράνομη παρέμβαση ή αεροπειρατεία.
Η αλλαγή του κωδικού προκάλεσε συναγερμό στις ισραηλινές Αρχές και κινητοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το αεροσκάφος είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας. Το αεροσκάφος τελικά κατευθύνθηκε προς τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στην Ταμπούκ.
Η προσγείωση στην Ταμπούκ
Μετά την αποκατάσταση του ελέγχου του αεροσκάφους, η πτήση κατευθύνθηκε προς την Ταμπούκ της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας. Το Boeing προσγειώθηκε με ασφάλεια και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος. Οι δύο πιλότοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική φροντίδα, ενώ οι επιβάτες παρέμειναν για αρκετές ώρες στη Σαουδική Αραβία.
Στη συνέχεια, οι επιβάτες αναχώρησαν από τη Σαουδική Αραβία με άλλο αεροσκάφος της flydubai με προορισμό το Ισραήλ. Στο αεροδρόμιο περίμεναν συγγενείς και φίλοι των επιβατών, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό και παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη.
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Το περιστατικό βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο έρευνας, με τις Αρχές να προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς προκάλεσε τη συμπλοκή των δύο πιλότων και τι συνέβη στα κρίσιμα λεπτά κατά τα οποία το αεροσκάφος έχασε μεγάλο μέρος του ύψους του.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι, σύμφωνα με όσα του μετέφερε επιβάτης, ο συγκυβερνήτης επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους και να το οδηγήσει σε συντριβή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το περιστατικό ως εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση ασφαλείας, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
Ωστόσο, η flydubai έχει επισημάνει ότι τα αίτια του επεισοδίου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και έχει προειδοποιήσει κατά των πρόωρων συμπερασμάτων. Η επίσημη έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το τι προηγήθηκε της συμπλοκής και ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος καθενός από τους δύο πιλότους.
«Ήμουν σίγουρη ότι θα πεθάνω» – Μαρτυρία επιβάτιδας για τις δραματικές στιγμές που έζησε στην πτήση
Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην πτήση της Flydubai, η οποία εκτράπηκε στη Σαουδική Αραβία, περιέγραψε η επιβάτιδα Μίκα Μπάουμαν, μιλώντας στο CNN μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.
«Νιώσαμε ξαφνικά το αεροπλάνο να πέφτει απότομα και να αρχίζει να περιστρέφεται λίγο. Όλοι ούρλιαζαν, παιδιά έκλαιγαν», ανέφερε.
Η ίδια είπε ότι εκείνη τη στιγμή ήταν πεπεισμένη πως θα πεθάνει, παρομοιάζοντας την απότομη απώλεια ύψους με την αίσθηση μιας μεγάλης πτώσης σε τρενάκι λούνα παρκ.
«Ήταν σαν αυτό, αλλά ένα εκατομμύριο φορές πιο έντονο», είπε χαρακτηριστικά. Η Μπάουμαν περιέγραψε το αίσθημα απόλυτης αδυναμίας καθώς το αεροσκάφος έχανε ύψος και στο εσωτερικό επικρατούσε χάος. «Απλώς κάθεσαι εκεί και αποδέχεσαι τη μοίρα σου», είπε.
Όπως ανέφερε, είδε επιβάτες να κινούνται στον διάδρομο με ρούχα γεμάτα αίματα, ενώ αρχικά πίστεψε ότι το πρόβλημα ήταν τεχνικό.
«Κάποιος ερχόταν συνεχώς και μας ενημέρωνε και κάποια στιγμή μας είπαν ότι υπήρχε τρομοκράτης μέσα στο αεροπλάνο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν κατάλαβε την πλήρη έκταση όσων είχαν συμβεί μέχρι την προσγείωση στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με την ίδια, οι επιβάτες είχαν προειδοποιηθεί ότι και η προσγείωση θα ήταν δύσκολη. «Μας είπαν ότι θα ήταν σκληρή προσγείωση, οπότε έπρεπε να προετοιμαστούμε και γι’ αυτό», ανέφερε.
Όπως πολλοί από τους υπόλοιπους επιβάτες, η Μπάουμαν φοβόταν να επιβιβαστεί σε νέα πτήση της Flydubai που οργανώθηκε για τον επαναπατρισμό τους από τη Σαουδική Αραβία στο Τελ Αβίβ. Τελικά, με την παρότρυνση των γονιών της, οι οποίοι την περίμεναν στο Μπεν Γκουριόν και την διαβεβαίωσαν ότι η νέα πτήση ήταν ασφαλής, αποφάσισε να επιβιβαστεί.
«Ήταν μια πολύ τρομακτική πτήση μέχρι εδώ, παρότι διήρκεσε μόλις 40 λεπτά», είπε.
Η Μπάουμαν αποκάλυψε ακόμη ότι ευχαρίστησε τους επιβάτες που κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, λέγοντας ότι ήταν εύκολο να τους αναγνωρίσει από τα αίματα στα ρούχα τους. «Μας είπαν απλώς ότι ήξεραν πως οι οικογένειές τους βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο και ότι, αν δεν έμπαιναν αμέσως μέσα, δεν θα ήμασταν εδώ τώρα. Πραγματικά μας έσωσαν τη ζωή», ανέφερε.