“Bad Blue Boys”: Το προφίλ των ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Εθνικιστές νοσταλγοί του Χίτλερ

 “Bad Blue Boys”: Το προφίλ των ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Εθνικιστές νοσταλγοί του Χίτλερ

Οι Bad Blue Boys, ο βασικός σύνδεσμος οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήρθαν στο διεθνές προσκήνιο το 1990, όταν μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση από την Γιουγκοσλαβία.

Ο αγώνας με τον Ερυθρό Αστέρα στο Ζάγκρεμπ στις 13 Μαΐου μετατράπηκε σε πεδίο πολέμου και «έδειξε» το κλίμα τρομοκρατίας που θα επικρατούσε το 1991 στο δημοψήφισμα, το οποίο ακολούθησε η εξέγερση των περιοχών με σερβικό πληθυσμό.

Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός παρέμειναν η κινητήρια δύναμη του συνδέσμου όπως καταγράφηκε τόσο στα γήπεδα όσο και εκτός αυτών. Είναι χαρακτηριστική το 2008 η εμφάνιση σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ γκραφίτι που διαλαλούσε «θάνατος στους δημοσιογράφους» με την υπογραφή των BBB, παρότι αρνήθηκαν την πατρότητά του. 

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες και άλλα «καλούδια». Σημειώνεται ότι η διακόσμηση του συνδέσμου εξωτερικά περιελάμβανε γκραφίτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς.

Πολλοί συνδέουν την έντονα ακροδεξιά και νεοναζιστική ρητορική των BBB και με το γεγονός ότι πρώτοι σήκωσαν ουκρανικές σημαίες εντός γηπέδου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν αναφορές για στενές σχέσεις τους με ακροδεξιούς και νεοναζί οπαδούς, μεταξύ άλλων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

Οι «εχθροί» των Bad Blue Boys

H μεγαλύτερη ομάδα της κροατικής πρωτεύουσαν που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο στο ιστορικό Μαξιμίρ,  είναι προσηλωμένη σε μια κροατική εθνικιστική ατζέντα, ενώ οι εχθροί τους προέρχονται μικρότερες ομάδες, όπως οι αριστεροί, αντιφασίστες οπαδοί της NK Zagreb. Οι White Angels εργάζονται μαζί με πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ οπαδούς για να προωθήσουν τις ιδέες τους στα γήπεδα, αντιδρώντας στον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον δεξιό εθνικισμό που υπάρχει στην οπαδική σκηνή και την κοινωνία ευρύτερα.

Ο φασισμός στις εξέδρες της Κροατίας

Στην Κροατία, ομάδες σκληροπυρηνικών οπαδών του ποδοσφαίρου συχνά επικαλούνται τον πόλεμο ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 με τη σερβοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία για να χρησιμοποιήσουν ρητορική μίσους κατά των Σέρβων ή να δείξουν συμπάθεια για το φασιστικό κίνημα Ustasa, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό την αιγίδα των Ναζί της Γερμανίας και της Ιταλίας και καταδίωξε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρητορική μίσους στις κερκίδες έχει βαθιές ρίζες στα Βαλκάνια. Η άνοδος του εθνικισμού στα τελευταία χρόνια της Γιουγκοσλαβίας αντικατοπτρίστηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο το πρώην ενιαίο κράτος, τα οποία έγιναν αρένες για τους πολιτικούς και τις εθνικιστικές ομάδες να προωθήσουν τις ιδέες τους.

Σχετικά Άρθρα