Μάντζος στο libre: “Απευθύνουμε πρόσκληση για πολιτική συμμετοχή, όχι σύναξη παλαιών στελεχών”

 Μάντζος στο libre: “Απευθύνουμε πρόσκληση για πολιτική συμμετοχή, όχι σύναξη παλαιών στελεχών”

Μήνυμα σ’ όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν για να πάνε στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Όπως λέει χαρακτηριστικά, εκείνοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και απέκτησαν θέσεις ευθύνης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ “οφείλουν να το κάνουν ενσυνείδητα και γνωρίζοντας ότι φεύγοντας η πόρτα που έκλεισαν πίσω τους παραμένει κλειστή κι ανοίγει μόνο από μέσα”.

Ο ίδιος μιλάει, επίσης, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Κύριε Μάντζο, έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τις εκλογές. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ; Το ποσοστό που λάβατε τον Ιούνιο σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψήφων σας ικανοποιεί;

Το αποτέλεσμα των δύο εκλογών που προηγήθηκαν είναι αναμφίβολα θετικό για την παράταξή μας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αύξησε κατά 50% το ποσοστό του και την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση σε σχέση με το 2019. Επίσης, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ενίσχυση της επιρροής του στις νεότερες ηλικίες, καθώς και στον χώρο του κέντρου. Πρόκειται για ποιοτικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν όχι μόνο περιθώρια αισιοδοξίας αλλά και αυξημένες ευθύνες για το μέλλον. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης, όμως οφείλουν να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα. Η κοινοβουλευτική περίοδος που άνοιξε, οι επόμενοι μεγάλοι αγώνες στην κοινωνία και οι εκλογές που επίκεινται για τοπική αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ορόσημα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αυτός πλέον δεν είναι ένας απλός παραταξιακός στόχος, αλλά μια αποστολή ιστορικών διαστάσεων για το σύνολο τηςπολιτικής ζωής.

Πολλά στελέχη του κόμματος σας, βρίσκονται στη ΝΔ σε θέσεις υπουργών και άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μ’ ένα από αυτά να διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος της Αριστεράς. Υπάρχουν κοινά πολιτικά σημεία με αυτά τα πρόσωπα;

Το προσκλητήριό μας είναι ανοικτό και ειλικρινές. Απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες που πιστεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, σε μια πιο δίκαιη χώρα. Είναι πρόσκληση για πολιτική συμμετοχή, όχι σύναξη παλαιών στελεχών. Το κόμμα μας έχει «τροφοδοτήσει» το πολιτικό σύστημα με πρόσωπα και ιδέες χρόνια τώρα, αυτό είναι ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό. Αρκετοί όμως ήταν εκείνοι που εξαργύρωσαν το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησαν στο ΠΑΣΟΚ σε θέσεις ευθύνης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι, λοιπόν, αποχωρούν από μια παράταξη οφείλουν να το κάνουνενσυνείδητα και γνωρίζοντας ότι φεύγοντας η πόρτα που έκλεισαν πίσω τους παραμένει κλειστή κι ανοίγει μόνο από μέσα.

-Θέλω να σας ρωτήσω κάτι που προκύπτει από την επικαιρότητα. Μπορεί ένας Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα πριν από 15 χρόνια, εργάζεται στο εξωτερικό και έρχεται στην πατρίδα του κάθε καλοκαίρι να ψηφίζει και να εκλέγει βουλευτές; Μπορεί να αποφασίζει και για εμάς;

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ήδη ισχύει. Αρκεί ο συμπατριώτης μας αυτός να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην απόδοση δικαιώματος ψήφου και τη διευκόλυνση άσκησής του. Γι’ αυτό και με αφορμή τοπρόσφατο σχέδιο νόμου πρέπει να γίνει επιτέλους μια ορθή απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, να γνωρίζουμε πόσοι είναι και πού κατοικούν. Ποιες είναι οι διαδικασίες απόκτησης της ιθαγένειας και μέχρι πότε κλείνει ο εκλογικός κατάλογος. Αυτά είναι θέματα σοβαρά, που δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε επαρκώς, πριν νομοθετήσει με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο, απλώς για χάρη της επικοινωνίας. Φυσικά, παραμένει ισχυρή η ανάγκη να ενισχύσουμε τους δεσμούς του απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα, ιδίως μέσααπό τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που δυστυχώς κλείνουν ή έχουν κενά σε δασκάλους. Και βεβαίως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γενικότερα για την πρόσβαση στην ψήφο ακόμη και για τους εντός Ελλάδας εκλογείς. Για εργαζόμενους σε τουριστικούς προορισμούς ή σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας. Είναι μια κοινωνικήπραγματικότητα που την ζήσαμε εμφατικά τον Ιούνιο και έχει σοβαρή αρνητική επίδρασηστην ακώλυτη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή.

-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμάτε ότι θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα; Θα ζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για να μάθει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τον κ. Ερντογάν;

Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η επαναφορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που μάλιστα ισχυρίζεται ότι το έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δημιουργούνταισοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της Ελληνικής Κυβέρνησης να μικήσει. για μια «συγκρατημένη νέα αρχή», μετά το Βίλνιους. Ειδικά όταν βλέπουμε μια κλιμάκωση των προκλήσεων, ιδίως με τις δηλώσεις από την κατεχόμενη Κύπρο, ανήμερα στην επέτειο του Αττίλα. Η εξέλιξη και πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακών «καλών προθέσεων». Όσο συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα παραμένουν μακρινός και ανέφικτος στόχος. Η όποια προσέγγιση οφείλει να γίνει πάνω στο σταθερό έδαφος του διεθνούς δικαίου, με αταλάντευτη γραμμή για την υποστήριξη των εθνικών θέσεων, χωρίς παράθυρα παραχωρήσεων. Ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει να ενημερώσει τα κόμματα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και, όπως καταλαβαίνετε, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την ενημέρωση.

-Κύριε Μάντζο έχετε αναρωτηθεί ποτέ ως κόμμα που έχει κυβερνήσει για πολλά χρόνια γιατί δεν λαμβάνει καμία κυβέρνηση μέτρα ουσίας για να μη χτίζονται τα δάση; Μετά από κάθε φωτιά σε περιοχές που δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξεφυτρώνουν βίλες.

Διαχρονικά, η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος εμφανίζει σοβαρές παθογένειες τόσο σε επίπεδο κοινωνικής νοοτροπίας όσο ιδίως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Η νομοθεσία είναι ελλιπής και αποσπασματική αλλά ακόμη και έτσι δεν εφαρμόζεται πάντοτε, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καλλιεργείται η ανομία ως κοινωνικό πρότυπο.Βλέπουμε ακόμη και σήμερα πλήθος πολεοδομικών παραβάσεων ή περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως εν όψει της ανασφάλειας δικαίου που δημιουργεί η έλλειψη δασικώνχαρτών και η πολυετής εκκρεμότητα στο κτηματολόγιο. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται με την κλιματική κρίση, που δεν μπορεί να κρύψει ούτε να δικαιολογήσει κυβερνητικές παραλείψεις τόσο στην πρόληψη των καταστροφών όσο και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πρέπει, λοιπόν, όλοι οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια νέα πολιτική νοοτροπία. Καμία ανοχή στα συμφέροντα που όχι μόνο ανέχονται τις οικολογικές καταστροφές αλλά επενδύουν σε αυτές.

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ; Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει;

Το μήνυμα της κάλπης ήταν η αποδοκιμασία της στείρας αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα». Ητοξικότητα, ο λαϊκισμός και η εύκολη αντιπαράθεση χωρίς πολιτικό περιεχόμενο χρεοκόπησαν. Οι πολίτες ζητούν υπευθυνότητα από όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Εμείς έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Με σοβαρή, αξιόπιστη, αυστηρή αλλά πάντα τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Με συναινέσεις εκεί που το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον -συναινέσεις όμως που δεν θα εκβιάζονται ούτε θα επιβάλλονται, αλλά θα οικοδομούνται σε στέρεες βάσεις. Και με ισχυρή και ανεπιφύλακτη αντίθεση σε όλες τις κοινωνικά άδικες επιλογές της κυβέρνησης. Η δική μας αντιπολίτευση, εντός και εκτός Βουλής, θα χαρακτηρίζεται από την αντιπρόταση. Από μια αξιόπιστη, γνήσιαπροοδευτική εναλλακτική πρόταση, που θα θέτει στον δημόσιο διάλογο θέματα αιχμής, όπωςη κοινωνική κατοικία, η ενεργειακή δημοκρατία, η φορολογική δικαιοσύνη, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία από την κλιματική κρίση. Εφαρμοσμένη κοινωνική δικαιοσύνη, στην πράξη, με όραμα και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πράξεις και όχι συνθήματα.

Σχετικά Άρθρα