ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό DNA των 4 υποψηφίων προέδρων- Οι πλατφόρμες και το δίλημμα

 ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό DNA των 4 υποψηφίων προέδρων- Οι πλατφόρμες και το δίλημμα

”Στις εκλογές για το νέο πρόεδρο κατεβαίνουν δύο δίδυμα υποψηφίων”. Αυτή τη φράση ακούνε συχνά όσοι τις τελευταίες ημέρες επισκέπτονται την Κουμουνδούρου. Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος βρίσκονται αρκετά κοντά σε μια σειρά θεμάτων, ενώ έχουν κοινές απόψεις για τη νέα πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην απέναντι όχθη, Παππάς και Τζουμάκας υποστηρίζουν πως πρέπει να συνεχιστεί το πολιτικό άνοιγμα του κόμματος στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως το κόμμα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στο δίλημμα ”κέντρο” ή ”αριστερά”. Σε δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις, οι τέσσερις υποψήφιοι δέχονται συνεχώς αυτό το ερώτημα. Ορισμένοι απαντούν πιο καθαρά, κάποιοι μιλούν για ”ψευτοδίλημμα”.     

Πολλοί εξάλλου πιστεύουν πως αν οι και τέσσερις παραμείνουν στην κούρσα και τελικά απαιτηθεί δεύτερος γύρος, ο Τζουμάκας πιο εύκολα θα στήριζε τον Παππά και ο Τσακαλώτος την Αχτσιόγλου.

Βεβαίως στην πορεία προς τις κάλπες, οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα καλούνται να τοποθετηθούν και σε άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα, όπως ”Κόμμα μελών ή κόμμα του κόσμου;”

Η στάση της ”Ομπρέλας”

Την ίδια ώρα, πρωτοκλασάτα στελέχη της Ομπρέλας εμφανίζονται μοιρασμένα μεταξύ των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου. Ανάλογη εικόνα και στην προεδρική Κίνηση Μελών που επίσης μοιράζεται σε Αχτσιόγλου και Παππά.

Πιο συγκεκριμένα, η ψυχή της Ομπρέλας και επί της αρχής θέλει τον Τσακαλώτο. Οι πασοκογενείς της μετέωρης Προοδευτικής Συμμαχίας τον Παππά, ενώ ορισμένοι θα ήθελαν να διεκδικήσει την προεδρία ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ακτινογραφώντας τους τέσσερις υποψήφιους

Πάντως οι διαφορετικές θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων, αναδεικνύονται σε ακόμη δύο θέματα. Μπορεί να θεωρούνται διαδικαστικά, όμως είναι αμιγώς πολιτικά. Το ένα έχει να κάνει με το ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή πρόεδρου.

Εδώ, η ασφαλής επιλογή όπως έδειξε και η κλειστή σύσκεψη της Παρασκευής υπό την γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γιώργο Βασιλειάδη στην Κουμουνδούρου με παρουσία και των τεσσάρων, είναι να τηρηθεί το κεκτημένο της διαδικασίας της εκλογής Τσίπρα. Οπότε τα μη μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η ψηφιακή ψήφος μένει ανοιχτή, αν και δύσκολα θα γίνει δεκτή και από τους τέσσερις.

Υπενθυμίζεται πως για να γίνει διεύρυνση της εκλογικής βάσης απαιτείται καταστατική αλλαγή. Πάντως είτε μιλάμε για ”ανοιχτό, είτε για κλειστό κόμμα”, όλοι ήδη αντιλαμβάνονται το μέγεθος της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του ενοποιητικού του ρόλου. Αυτό που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους, είναι η πλατιά συμμετοχή που θα νομιμοποιεί τον νέο – νέα πρόεδρο.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται πως είναι πιο κοντά στον κομματικό πατριωτισμό, όμως θέλει και πιο ελκυστικές εσωκομματικές διαδικασίες. Στόχος είναι ένα κόμμα εκ νέου δυνάμει κυβερνητικό και με νέα δομή λειτουργίας.

Ο Νίκος Παππάς είναι φανερό πως έχει την αγωνία αλλά και την στρατηγική στόχευση να συνομιλήσει με την βάση του ΠΑΣΟΚ που έχει μετοικήσει στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ το 2011- 2012. Γι’ αυτό και σταθερά απευθύνεται σε φορείς των μικρομεσαίων. Την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμμένει σε ένα ύφος ”συλλογικότητας”, ισότιμης αναφοράς και πρόσδεσης σε ριζοσπαστικές λύσεις, ανάγνωσης της νέας πραγματικότητας και των νέων διαιρέσεων και διεθνώς και ευρωπαϊκά αξιοποιώντας την ατζέντα του. Ο τεχνοκρατισμός του τον ενώνει με την Αχτσιόγλου, η ταυτοτική του προσήλωση τον φέρνει πιο μακριά από τον Παππά. Ακόμη πιστεύει πως οι περιοδείες του θα αναδείξουν ένα νέο, συλλλογικό πνεύμα. Όπως έγινε γνωστό, σχεδιάζει εκδήλωση για την πράσινη μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Η θετική ατζέντα και η κυβερνησιμότητα είναι στην φαρέτρα του Στέφανου Τζουμάκα που είναι προφανές πως θέλει με την υποψηφιότητά του να αναδείξει μια πιο πολιτική θέαση – όπως λέει και όχι συνδικαλιστική. ”Είμαστε η Παράταξη της Εναλλακτικής Προοδευτικής Λύσης”, υποστηρίζει συχνά.

Σχετικά Άρθρα