Δίκη Πισπιρίγκου: Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους ο Ράικος

 Δίκη Πισπιρίγκου: Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους ο Ράικος

Ο καθηγητής ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, ιατρός χημικός και επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Ράικος, απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους με χορήγηση κεταμίνης από αμέλεια των γιατρών και των νοσηλευτών που έκαναν την ανάνηψη στη μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη

Ο καθηγητής Νικόλαος Ράικος, στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ερευνών του και τόνισε πως το 9χρονο κορίτσι πέθανε από υπερβολική δόση κεταμίνης, η οποία, όπως είπε, της δόθηκε όσο ήταν εν ζωή και το πιθανότερο της χορηγήθηκε εφάπαξ και όχι μέσω της γαστροστρομίας.

“Η Τζωρτζίνα δηλητηριάστηκε εν ζωή με κεταμίνη. Η κεταμίνη εδώ δεν δόθηκε από τη γαστροστρομία σε καμία περίπτωση. Τελεία και παύλα. Από τη στιγμή που θα δοθεί ενδοφλέβια έχουμε 1 με 3 λεπτά για να δράσει και 3 με 5 λεπτά είναι ο χρόνος για την ενδομυική χορήγηση. Μπορεί να δόθηκε ή ενδοφλέβια ή ενδομυικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής, το παιδί ήταν σωματικά νεκρό όταν οι γιατροί μπήκαν στις 29 Ιανουαρίου του 2022 στο δωμάτιο του στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και άρχισαν να του κάνουν ανάνηψη. Μάλιστα, ο καθηγητής ρωτήθηκε και για το περιβόητο οίδημα που εντοπίστηκε σε χόριο της τραχείας του παιδιού και για το οποίο ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης κατέθεσε ότι έγινε εν ζωή, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης του μικρού κοριτσιού.

Απαντώντας ο μάρτυρας κατέρριψε αυτό το ενδεχόμενο: “Οι ιστοί που πεθαίνουν αργότερα έχουν ζωική αντίδραση, μόνο που δεν έχουν φλεγμονώδη αντίδραση που θα έχουμε σε ένα ζωντανό οργανισμό” σημείωσε ο κ. Ραϊκός, τονίζοντας εν συνεχεία πως η κεταμίνη “δρα σαν την ηρωίνη και επηρεάζει αμέσως το κέντρο της αναπνοής και μόνο στα χέρια ενός γιατρού είναι ασφαλής, καθώς όσο μεγαλύτερη δόση χορηγηθεί τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση του οξυγόνου”.

Σχετικά Άρθρα