Χρυσοχοΐδης: “Πυλώνας ανάπτυξης για την Υγεία η βιομηχανία του φαρμάκου” – Τι συζητήθηκε με τον ΣΦΕΕ

 Χρυσοχοΐδης: “Πυλώνας ανάπτυξης για την Υγεία η βιομηχανία του φαρμάκου” – Τι συζητήθηκε με τον ΣΦΕΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, η αναμενόμενη πρώτη συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο υπουργείο Υγείας.Μέσα σε κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων, συζητήθηκαν τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον κλάδο ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως το υπουργείο αναγνωρίζει τη βιομηχανία του φαρμάκου ως πυλώνα ανάπτυξης για την Υγεία και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε για την αναγκαιότητα της πρόσβασης των ασθενών σε όλα φάρμακα, ώστε το Σύστημα Υγείας να υπηρετεί εμπράκτως και πλήρως τους πολίτες.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου- οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ Κώστας Παναγούλιας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, Μάριος Κοσμίδης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η δημιουργία διαύλων διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των ασθενών και της χώρας.

Τα επείγοντα θέματα των Ελλήνων ασθενών και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που καλείται να ικανοποιήσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Η φαρμακευτική πολιτική αποτελεί για τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας μία πολύ δυνατή πρόκληση! Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου, είχε αναφέρει τις πολλές και πιεστικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, που αναζητούν πρακτικές λύσεις, κυρίως όσον αφορά στην πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τα 168 σκευάσματα που ενέκρινε ο EMA (European Medicines Agency) το διάστημα 2018 έως 2021, στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμα μόλις τα 90. Τόνισαν, επίσης, την απροθυμία των ίδιων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να φέρουν στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα φάρμακα, και αυτό λόγω των χαμηλών τιμών τους, που αποτελούν μείζον ζήτημα για τη βιωσιμότητα των ίδιων των εταιρειών και των εργαζομένων τους.

Πολλές και πιεστικές είναι και οι ανάγκες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, με την ακραία υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων -μέσα από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις clawback & rebate- με τη δαπάνη των ανασφαλίστων, η οποία αυξάνεται ραγδαία αγγίζοντας τα 320 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που οι άνεργοι μειώνονται, την εκρηκτική αύξηση της δαπάνης του ΙΦΕΤ στα 200 εκατ. ευρώ (που επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου, καθώς το Ινστιτούτο δεν καταβάλλει clawback για την υπέρβαση της δαπάνης), αλλά και την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής και του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που μείωσε τη συνολική χρηματοδότηση του φαρμάκου κατά 16,4% το διάστημα 2013-2021, τη στιγμή που οι άλλες χώρες την αύξησαν από 8,8% έως 77,6% (με διαθέσιμα στοιχεία από 17 χώρες), τη στιγμή μάλιστα που η τάση στην αγορά του φαρμάκου είναι αυξητική, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της νοσηρότητας, αλλά και των νέων καινοτόμων και ακριβών θεραπειών που εισάγονται στα συστήματα υγείας.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εξηγούν ότι δεν έχουν μειώσει τις ποσότητες των φαρμάκων που φέρνουν στην αγορά της χώρας μας, αν και μείζονα προβλήματα, όπως οι αυξημένες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας που αγγίζουν το 47% της συνολικής δαπάνης, οι δυσκολίες στην προσέλκυση επενδύσεων (κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης), η καθυστερημένη έκδοση των σημειωμάτων του clawback, η αναδρομικότητα στις αποφάσεις της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το Ταμείο Καινοτομίας

Η φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας, ώστε το ελληνικό σύστημα υγείας να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των ασθενών στις ακριβές, καινοτόμες θεραπείες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο ευέλικτος και αποτελεσματικός είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ώστε να δρομολογήσει τις επείγουσες λύσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα καθώς οι ασθενείς πρέπει να έχουν εύκολη και ίση πρόσβαση στη θεραπεία τους και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες.

Σχετικά Άρθρα