Συσκευή Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας: Πόσο σημαντικό εργαλείο είναι στα χέρια του κατάλληλα εκπαιδευμένου Επεμβατικού Καρδιολόγου; Τι λέει στο libre ο Ιωάννης Τσιαφούτης

 Συσκευή Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας: Πόσο σημαντικό εργαλείο είναι στα χέρια του κατάλληλα εκπαιδευμένου Επεμβατικού Καρδιολόγου; Τι λέει στο libre ο Ιωάννης Τσιαφούτης

Μέχρι πρόσφατα, σε «ασθενείς υψηλού κινδύνου» δε διενεργούνταν επεμβάσεις αγγειοπλαστικής, λόγω του υψηλού ρίσκου της επέμβασης για την ομάδα αυτών των ασθενών. Τη λύση και σε αυτό το ζήτημα δίνει η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας αλλά και η σύγχρονη Επεμβατική Καρδιολογία που μπορεί να αντιμετωπίσει και τα πιο δύσκολα περιστατικά με τη σωστή εκπαίδευση των γιατρών και τη σωστή χρήση συσκευών και υλικών που πλέον είναι διαθέσιμα.

Όπως εξηγεί στο libre, ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, Ιωάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Β’ Καρδιολογικής στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), τόσο το εξελιγμένο πρόγραμμα για τις Χρόνιες Ολικές Αποφράξεις που εφαρμόζεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου όσο και η ακόμα πιο πρόσφατη χρήση της Συσκευής Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας, που μοιάζει με μηχανική καρδιά, δίνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την «πληρέστερη αποκατάσταση του στεφανιαίου δικτύου».

·         Για ποιο λόγο κάποιοι ασθενείς χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» και αντίστοιχα και κάποιες από τις αγγειοπλαστικές που διενεργείτε τις χαρακτηρίζετε «υψηλού κινδύνου»;

«Χαρακτηρίζουμε ‘ασθενείς υψηλού κινδύνου’ εκείνους που έχουν διάχυτη στεφανιαία νόσο, δηλαδή εκτεταμένη σε πάρα πολλά αγγεία με ασβέστιο, με αγγεία που είναι ολικά αποφραγμένα από χρόνια, με ελαττωμένο κλάσμα εξώθησης ή που έχουν και άλλες συννοσηρότητες. Οι ασθενείς αυτοί, κατά κανόνα, δεν μπορούν να χειρουργηθούν, δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση by pass, γιατί δεν θα αντέξουν ένα τέτοιο βαρύ χειρουργείο.
Ταυτόχρονα, και ο ίδιος ο χαρακτήρας των αγγείων είναι τέτοιος που είναι πάρα πολύ δύσκολο για μη εκπαιδευμένους επεμβατικούς καρδιολόγους να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δυσκολία της επέμβασης και να φέρουν την πλήρη επαναιμάτωση, γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή: να καταφέρουμε να ανοίξουμε όλα τα αγγεία, δηλαδή να επαναιματωθεί πλήρως η καρδιά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για το μέλλον, επειδή όταν επαναιματωθεί πλήρως η καρδιά, υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα για τον ασθενή κάποιου καρδιακού συμβάματος στο μέλλον».

·         Στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ, έχετε, εδώ και χρόνια αναπτύξει ένα πρόγραμμα για τις Χρόνιες Ολικές Αποφράξεις. Σωστά;

«Σωστά. Το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, στο Αιμοδυναμικό  Εργαστήριο, στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, με τη διάνοιξη των Χρόνιων Ολικών Αποφράξεων των στεφανιαίων αρτηριών και τις συμπλοκές αγγειοπλαστικές (σε πολυαγγειακούς ασθενείς, με ασβεστωμένα αγγεία, με νόσο κυρίως στελέχους κλπ) έχει επιτύχει την πλήρη επαναιμάτωση χωρίς ανοιχτό χειρουργείο!
Μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε αγγειοπλαστική και να διανοίγουμε αγγεία που είναι κλειστά, πολύ μεγάλο διάστημα. Είναι γνωστή αυτή η δυνατότητα που έχουμε αναπτύξει στο νοσοκομείο μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχουμε συμμετοχή σε πολλά σημαντικά συνεδρία και έχουμε παρουσιάσει τη μέθοδο μας, πολλές φορές. Η μέθοδος μας ελκύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η πληρέστερη αποκατάσταση του στεφανιαίου δικτύου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό δείκτη για την πρόγνωση των ασθενών αυτών στα επόμενα χρόνια.
Αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε τελευταία είναι να αντιμετωπίζουμε ορισμένους πολύ οριακούς ασθενείς, οι οποίοι δεν αντέχουν να υποβληθούν σε στεφανιαία παράκαμψη (By pass), αλλά δεν αντέχουν να κάνουν ούτε καν αγγειοπλαστική, επειδή είναι τόσο οριακοί που με την παραμικρή παρέμβαση κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ασθενείς που έχουν σοβαρή στεφανιαία νόσο, με βουλωμένα σχεδόν όλα τα αγγεία της καρδιάς (με ελάχιστη ροή αίματος, δηλαδή) με τα συμβατικά μέσα, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τη διάρκεια της επέμβασης, παρόλο που εμείς έχουμε την τεχνική να ανοίξουμε τα βουλωμένα αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές, χρησιμοποιούμε με πολύ καλά αποτελέσματα τη Συσκευή Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας».

·         Τι προσφέρει η Συσκευή Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας;

«Η χρήση της συσκευής αυτής, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σε πολύ επιλεγμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου, δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει σταθερή η κατάσταση του ασθενούς για όσο χρειάζεται να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα της αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων.
Η συσκευή υποβοηθά την καρδιά, λειτουργεί σαν μηχανική καρδιά, η οποία τοποθετείται διαδερμικά, από το πόδι ή σε ακόμα πιο ειδικές περιπτώσεις από τη μασχαλιαία αρτηρία, φτάνει στην αριστερή κοιλία της καρδιάς, σταθεροποιεί τον ασθενή, καθόλη την ώρα που δουλεύουμε την τεχνική της Αγγειοπλαστικής μας.

Με την επιπλέον χρήση της Συσκευής Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας, δίνεται η δυνατότητα στα κέντρα που κάνουν τέτοιες επεμβάσεις να επεκταθεί η μέθοδος και σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου πρακτικά απαγορευτικού για εργώδεις παρεμβάσεις.

Στο πρόγραμμα του Κοργιαλένειου των σύμπλοκων αγγειοπλαστικών, έγιναν με μεγάλη επιτυχία οι πρώτες επεμβάσεις σε ασθενείς απαγορευτικού κινδύνου που είχαν απορριφθεί για καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση!».

·         Είναι χρήσιμος ο καθορισμός κριτηρίων για χρήση της Συσκευής Υποβοήθησης της Αριστερής Κοιλίας;

«Είναι απαραίτητο να καθοριστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα τα κριτήρια για τη χρήση της συσκευής μια και το κόστος της είναι σημαντικό. Η συσκευή ακόμη δεν έχει τιμολογηθεί, δεν έχει πάρει ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο). Ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει μία επιτροπή στο υπουργείο Υγείας που να αξιολογεί τα περιστατικά και να δίνεται η έγκριση για τη χρήση της. Η βοήθεια της, σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και σε μεγάλου όγκου επεμβατικά κέντρα που έχουν μεγάλη σειρά σύμπλοκων αγγειοπλαστικών, μπορεί να είναι καθοριστική. Η σωστή χρήση της θα δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ η κατάχρηση θα αυξήσει το κόστος και θα την στερήσει τελικά από τους ασθενείς που πραγματικά τη χρειάζονται.

Το θετικό που συνάγεται, ωστόσο, είναι πως η σύγχρονη Επεμβατική Καρδιολογία μπορεί να αντιμετωπίσει και τα πιο δύσκολα περιστατικά με τη σωστή εκπαίδευση των γιατρών και τη σωστή χρήση των υλικών που πλέον διαθέτουμε».

Σχετικά Άρθρα