Ράμα:”Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να προκαλέσω-Ας μη γίνουμε εχθροί, ας πολεμήσουμε”

 Ράμα:”Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να προκαλέσω-Ας μη γίνουμε εχθροί, ας πολεμήσουμε”

Πάνω από μία ώρα κράτησε η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο κατάμεστο Κλειστό του Γαλατσίου.  Ο Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στους συμπατριώτες του, ενόψει των εκλογών στη χώρα την επόμενη χρονιά.

Στην ομιλία του έχει κάνει εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι μετανάστευσαν -ειδικά τα πρώτα χρόνια- προς την Ελλάδα, ενώ όπως υποστήριξε, δεν ήρθε για να προκαλέσει. Στην ομιλία του τόνισε, επίσης, ότι παρά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει συζήτηση για τις συνταξιοδοτικές συμφωνίες με την Ελλάδα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος και υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου.

Τι είπε ο Ράμα

Μια ομιλία φορτισμένη και εξυμνητική στα όσα κατάφεραν οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, αφήνοντας ωστόσο σοβαρές αιχμές για την αντιμετώπισή τους από τους Έλληνες, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα το μεσημέρι της Κυριακής στο Γαλάτσι.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να πειστούν οι Έλληνες και οι Αλβανοί, πως η μοίρα των δύο λαών είναι αχώριστη. «Οι απαντήσεις του μέλλοντος δεν μπορούν να βρεθούν στο παρελθόν αλλά στο παρόν», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο που οι Αλβανοί έφυγαν από τη χώρα τους μετά το άνοιγμα των συνόρων, λέγοντας πως «ήρθατε σε αυτό το αρχαίο λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για να ξεφύγετε από τα ερείπια του Κομμουνιστικού καθεστώτος».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε πως «σκαρφαλώσατε βουνά, κοιμηθήκατε σε παγκάκια, περιμένατε σε πλατείες σαν άλογα, σαν σε σκλαβοπάζαρο, σαν υπηρέτες που σας παίρνουν για μαύρη εργασία. Τσακίσατε τις πλάτες σας και σας έβγαλαν τα χέρια με τις πιο δύσκολες δουλειές».

Στη συνέχεια καταφερόμενος κατά του ρατσισμού που βίωσαν οι Αλβανοί μετανάστες τόνισε ότι «αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα».

Έκανε παραλληλισμό για τον εκδίωξη Αλβανών μεταναστών με τους Τσάμηδες, υπογραμμίζοντας πως «ζήσατε τον εξευτελισμό των επιχειρήσεων «σκούπα» στο τέλος του 20ού αιώνα, όταν σας πήραν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να απελαθείτε στην Αλβανία, σαν μια ταινία πολύ παλιάς εποχής για τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις των προγόνων μας από τα σπίτια τους στη Βόρεια Ελλάδα. Κάνατε 2-3 ασταμάτητα για τα μεροκάματα, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα

Υποστήριξε ότι πολλοί εκ των Αλβανών που έμειναν στην Ελλάδα άλλαξαν τα ονόματα που τους έδωσαν οι γονείς τους, για να καταφέρουν τα πάρουν χαρτιά και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, λέγοντας, όμως, ότι «είδατε το παιδί σας να κλαίει επειδή ήταν το καλύτερο στο σχολείο αλλά δεν του δόθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην τελετή της σημαίας».

Καταληκτικά ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι «βήμα-βήμα καταφέρατε και γίνατε ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, με τις αξίες σας, τη δουλειά σας, την ορθότητά σας, σας υποδέχτηκαν σαν να μην είστε ξένοι σε αυτή τη χώρα. Βρήκατε τη θέση σας στην ελληνική κοινωνία, κερδίσατε τον σεβασμό του διπλανού σας και την αξιοπρέπεια μιας δημοκρατικής χώρας. Η Ελλάδα είναι δική σας όσο και των Ελλήνων».

Στο τέλος της ομιλίας του κατά τη συνάντηση με Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ο Έντι Ράμα δήλωσε:

«Ζητώ συγγνώμη για οποιοδήποτε λάθος νομίζετε ότι έχω κάνει, αλλά ποτέ δεν πρόδωσα αυτούς που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, έστω και μια φορά για αυτήν την εξαιρετική τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν άνδρα στη ζωή του να ηγείται της χώρας του. Δεν υπάρχει καμία υλική, οικονομική, οικονομική δύναμη, άτομο ή κράτος που να μπορεί να με δελεάσει ή να με πιέσει να λειτουργήσω πίσω από την πλάτη σας και να παραβιάσω τα συμφέροντα. Αυτή ήταν η πιο όμορφη επίσκεψή μου στην Αθήνα και δεν το πιστεύω θα υπάρξει ομορφότερη».

Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 1886 ο ποιητής μας Naim Frasheri έγραψε το ποίημά του στα ελληνικά «Ο αληθινός πόθος των Αλβανών». Ας ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη, ας μην γίνουμε εχθροί και ας πολεμήσουμε. Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής Νόιζι και η τραγουσίστρια Έρα Ρούσι. Πριν τον Ράμα θα προηγηθούν οκτώ ομιλητές.

Ο Ράμα έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 11 το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίντα και κάποιους υπουργούς του. Από τις 9 το πρωί έχει ξεκινήσει να μαζεύεται ο κόσμος στο Κλειστό του Γαλατσίου, οπού ο Αλβανός πρωθυπουργός θα μιλήσει μπροστά σε χιλιάδεσυμπατριώτες του. Τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. είναι δρακόντεια με πάνω από 1.000 αστυνομικούς επί ποδός. Οι παρευρισκόμενοι περνούν από μηχανήματα ελέγχου πριν μπουν στο Κλειστό του Γαλατσίου. Η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για τις 11.00, όμως ήδη καθυστερήσει για μία ώρα.

Και μπορεί η επίσκεψη να χαρακτηρίζεται ιδιωτική, με δεδομένο ότι δεν θα έχει καμία επίσημη επαφή, ο κ. Ράμα όμως θα περιβάλλεται από ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία και θωρακισμένο όχημα.

Ηδη από χθες, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ταξίδευσαν από την Αλβανία προς την Ελλάδα για να δώσουν το παρών στην ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού στο Κλειστό του Γαλατσίου

Ο Αλβανός πρωθυπουργός νωρίς το πρωί έκανε ανάρτηση με συρτάκι στο facebook προβάλλοντας την εκδήλωση στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του κ. Ράμα ομολογουμένως, προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση. «Αχρείαστη», την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βεβαίως, ο κ. Ράμα σκόπευε να έρθει στη χώρα μας από τον Απρίλιο, όμως τότε ο σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε λόγω των ημερών του Πάσχα. Επέλεξε, λοιπόν, να έρθει την Κυριακή του Θωμά, μια ημερομηνία που συμπίπτει και με την επέτειο σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα, κάνοντας τους…λάτρεις της στατιστικής να μην πιστεύουν στις συμπτώσεις.

Για να μπορέσει να μιλήσει, βεβαίως, στο Γαλάτσι ο κ. Ράμα προηγήθηκε ένα πήγαινέλα. Η πρώτη κρούση έγινε από την αλβανική πρεσβεία στο Christmas Theater. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε, αλλά ο δήμο Γαλατσίου τότε δεν έδωσε πράσινο φως. Σημειωτέον, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, δήμαρχος της περιοχής, ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε θεσμικά τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς οι Αλβανοί δεν έκριναν σκόπιμο να το πράξουν.

Μετά το Γαλάτσι, διερευνήθηκε το σενάριο της πλατείας Κοραή ή της πλατείας Συντάγματος, αλλά και το ΣΕΦ. Η διοίκηση του ΣΕΦ, μετά από επαφές με τους υπουργούς κ. Γεραπετρίτη και Βρούτση, δέχθηκε να παραχωρηθεί η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» που ήταν μικρής χωρητικότητας, με τους Αλβανούς αρχικά να δέχονται, εν συνεχεία όμως να μην καταθέτουν δεσμευτική πρόταση. Και κάπως έτσι, επέστρεψαν στην εναλλακτική του Γαλατσίου και στο κλειστό γήπεδο που κάποτε χρησιμοποιούσε η μπασκετική ΑΕΚ.

Σχετικά Άρθρα