Κανονικά στην ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο/η νέος/νέα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Πώς τροποποιείται το πρόγραμμα για να μην χαθεί η ευκαιρία της πρεμιέρας επανίδρυσης

 Κανονικά στην ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο/η νέος/νέα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Πώς τροποποιείται το πρόγραμμα για να μην χαθεί η ευκαιρία της πρεμιέρας επανίδρυσης

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάζει από το βήμα της ΔΕΘ τα μεγάλα στοιχήματα της οικονομίας που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διακυβέρνησή του, κι ενώ η κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει ήδη ψηφίσει κάποια νομοσχέδια αυξήσεων μισθών και άλλων παροχών που υποσχέθηκε προεκλογικά.

Την ώρα που θα δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, τα μέλη και οι φίλοι (;) του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα προσέρχονται για να επιλέξουν νέο/νέα αρχηγό μεταξύ των Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα. Ο αριθμός εκείνων που θα προσέλθουν θα έχει αναμφίβολα σημασία, αν και απόντος του ιδρυτή της “κυβερνώσας αριστεράς” Αλέξη Τσίπρα ο πήχης θα κρατηθεί πιθανότατα χαμηλά- θα αποτελέσει πολύ ευχάριστη έκπληξη να πλησιάσει τους μισούς από τους περίπου 152.000 που ψήφισαν τον Μάϊο του 2022.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχε την δυνατότητα να βρεθεί στην ΔΕΘ (παραδοσιακά αυτά συμβαίνει το επόμενο σαββατοκύριακο από εκείνο της παρουσίας του πρωθυπουργού) με τον ή την νέο/νέα αρχηγό, το Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου, εφόσον επικρατούσε η αρχική πρόταση της Π.Γ του κόμματος για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου της εκλογής στις 3 Σεπτεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί, του δεύτερου γύρου στις 10 του μηνός. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση προβλέπει την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας στις 10 Σεπτεμβρίου και της δεύτερης το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Προκύπτει, ως εκ τούτου, το ερώτημα: ποιός θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ, όταν το Σάββατο 16 του μηνός θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος της εσωκομματικής εκλογής (εξυπακούεται πως εάν εκλεγεί αρχηγός από την πρώτη ψηφοφορία, στις 10 Σεπτεμβρίου, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα);

Μία εύλογη απάντηση θα ήταν να ανατεθεί αυτός ο ρόλος στον έμπειρο (μεταβατικό) πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσσαλονικιό Σωκράτη Φάμελλο. Ωστόσο θα αποτελούσε πολιτικό παράδοξο να εκφωνεί ομιλία για την οικονομία και το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλο πρόσωπο από τον ή την νέο/νέα αρχηγό που θα εκλέγεται την ίδια μέρα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του libre, για να αντιμετωπιστεί αυτό το παράδοξο έχουν αποφασιστεί τα εξής:

-Εάν εκλεγεί αρχηγός από την πρώτη ψηφοφορία της 10ης Σεπτεμβρίου είναι αυτονόητο αυτός/αυτή να βρεθεί στο βήμα του Βελλίδειου το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο για να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα, τις προτεραιότητες και την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δη με χαρακτήρα επανίδρυσης και επανεκκίνησης με προοπτική διακυβέρνησης.

-Εφόσον -δεδομένου ότι έχουμε ήδη τέσσερις υποψηφιότητες-, όμως, δεν προκύψει πρωτιά με 50%+1 ψήφο, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τροποποιήσει το πρόγραμμα της παρουσίας του στην ΔΕΘ, το σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, στις 16 το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί ποιός ή ποιά έχει κερδίσει την εκλογή και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα έχει νέα ή νέο αρχηγό. Η παραδοσιακή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου θα μετατεθεί για το απόγευμα της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, ενώ -για ευνόητους λόγους- δεν θα προηγηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Θα διεξαχθεί λίγες ημέρες αργότερα στην Αθήνα, όπου η νέα ή ο νέος αρχηγός θα βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων και θα δώσει το στίγμα του εφ΄ όλης της ύλης.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όποια ή όποιος εκλεγεί νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα έχει κανονικά την δυνατότητα να απευθυνθεί για την οικονομία -και όχι μόνο- προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας και να κάνει αρχηγική “πρεμιέρα” την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ. Λέγεται, μάλιστα, πως εκεί θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα και την πρώτη πολιτική του εμφάνιση μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα με δήλωση και στο πλευρό του/ της νέου/νέας αρχηγού. Από το ευρύτερο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, μάλιστα, αναφέρεται πως “δεν πρόκειται να γίνει Καραμανλής”, ήτοι να σιωπά, αλλά θα παρεμβαίνει εποικοδομητικά για τα μεγάλα θέματα και δη τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία εκτιμά πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.

Προηγουμένως, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει και στο συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, όπου θα επιχειρησει να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος, να προχωρήσει βαθύτερα την αυτοκριτική του και την αποτίμηση των αιτίων της ήττας και ίσως να δείξει τις μελλοντικές του προθέσεις.

Σχετικά Άρθρα