ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής – Η αρχηγική εμφάνιση στη Βουλή και η πολιτική πλατφόρμα ενότητας

 ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής – Η αρχηγική εμφάνιση στη Βουλή και η πολιτική πλατφόρμα ενότητας

Με την αρηγική εμφάνισή της απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Έφη Αχτσιόγλου παίρνει όλο και μεγαλύτερο προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής όσο οι προεδρικοί εμφανίζονται διστακτικοί να κάνει κάποιος το επόμενο βήμα. Ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα για να μετρηθεί η άλλοτε κραταιά τάση της οποία ηγήθηκε.

Ο Τσακαλώτος δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από την ίδια του την τάση με τον ίδιο να φλερτάρει με την ιδέα να είναι υποψήφιος.

Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται ως το δυναμικό φαβορί της κούρσα στη μετά Τσίπρα εποχή.

Οι πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες 30 ημέρες είναι έντονες ώστε να αρχίσει να προετοιμάζει το επόμενό της βήμα μετά την πρώτη βαριά ήττα και τις πρώτες σκέψεις του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την ηγεσία,

Το πότε θα ανοίξει τα χαρτιά της πρέπει να θεωρείται ζήτημα ακόμη και λίγων 24ώρων ωστόσο για το εσωκομματικό πεδίο το μείζον είναι τι θα πει η εκπρόσωπος του νέου κύματος στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ολομέλεια όλοι, σύντροφοι και αντίπαλοι ανέμεναν να την ακούσουν με προσοχή τόσο για τις διατυπώσεις της όσο όμως και για τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί απέναντι στην κυβέρνηση.

Η επιλογή της ήταν να απευθυνθεί απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας ένα στίγμα του αρχηγικού προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει και για την εσωκομματική σύγκρουση. Ωστόσο οι σύντροφοί της στην Κουμουνδούρου ανέμεναν την κατακλείδα για τις δικές προγραμματικές θέσεις.

  • «Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική…»

είπε στέλνοντας ένα πρώτο καθαρό σήμα στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνοντας το μάτι σε όσους επιθυμούν τη συνέχιση της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα που μιλούσε διαχρονικά για το προοδευτικό πρόσημο και το ρεαλισμό που πρέπει να έχει ένα κυβερνητικό κόμμα.

Στο εσωκομματικό πεδίο η υποψηφιότητά της έχει προκαλέσει αναδιατάξεις και μετακινήσεις προσώπων μεταξύ των τάσεων. Γύρω της εκτός από την τάση των 6 συν 6 στην οποία ανήκει και αφορά στα στελέχη της γενιάς της όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος οι οποίοι διατηρούν με σθένος την αριστερή τους ταυτότητα συσπειρώνονται και στελέχη της Ομπρέλας.

Κυρίως όμως η υποψηφιότητά της θέλγει πρόσωπα του άλλοτε προεδρικού μπλοκ που τάσσονται αναφανδόν υπερ της διεύρυνσης αλλά και αμιγώς ΠΑΣΟΚογενών στελεχών, όπως και της ΔΗΜΑΡ. Όλοι όμως αναμένουν την πλατφόρμα που θα κατεβάσει η Έφη Αχτσιόγλου και ανάλογα με το πόσο ικανοποιεί τις επιθυμίες τους για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσουν και τις κινήσεις τους.

Την πλατφόρμα αυτή θα εξαρτηθεί να την διασυνδέσει η ίδια με τις θέσεις της τάσης της των 6 συν 6 ή μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση θα θελήσουν να βάλλουν το στίγμα τους στις εξελίξεις. Η λέξη κλειδί στην τοποθέτησή της είναι ο «ρεαλισμός» και από αυτόν και οι δυο ίσως διαθέτουν μεγάλες δόσεις καθώς διετέλεσαν και υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

  • Ήδη πάντως και πάντα μέσα από τις τάξεις των στελεχών και των προσωπικοτήτων της γενιάς της στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες και μια προσπάθεια να αναζητηθούν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και το επικοινωνιακό σκέλος της υποψηφιότητάς της και αργότερα του περιβάλλοντός της αν καταφέρει να επικρατήσει στην κούρσα.

Από την άλλη πλευρά η πλευρά των πάλαι ποτέ προεδρικών της Κίνησης μελών δείχνει έντονα αποσυσπειρωμένη στελεχικά. Ωστόσο ο Νίκος Παππάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία της τάσης για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.

Το άλλοτε alter ego του Αλέξη Τσίπρα είναι αποφασιμένος να κατέβει υποψήφιος. Η απόφαση έχει κλειδώσει μένει να ανακοινωθεί ουσιαστικά η πρωτοβουλία την ώρα όμως και ο Παύλος Πολάκης φλερτάρει με την ιδέα να κατέβει και εκείνος για να ανακάμψει στην εσωκομματική σκακιέρα μετά το παρ’ ολίγο διαζύγιό του από τον Αλέξη Τσίπρα και την απομόνωσή του μέσα στο κόμμα.

  • Αμφότεροι θα αξιοποιήσουν τα ερείσματά του στη βάση του κόμματος και φιλοδοξούν να κάνουν πολλές ανατροπές στην εκλογική διαδικασία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαρτά και εκείνος τη δική του υποψηφιότητα από τις κινήσεις της Έφης Αχτσιόγλου.

Η Ομπρέλα δείχνει και πάλι τα δόντια της ωστόσο αν και η πλεον οργανωμένη τάση στο κόμμα ευελπιστεί να βελτιώσει και εκείνη τη θέση της που την έφερε στο ισχνό 20%, αλλά διόλου αμελητέο σε αυτή την κατάσταση που περιήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τρεις εν δυνάμει αντίπαλοι της κας Αχτσιόγλου αναμετρώνται με την ίδια τους την προοπτική. Βασικό στοιχείο σε κάθε τέτοια αναμέτρηση ο βαθμός «πρωθυπουργοποιησιμότητας».

Σχετικά Άρθρα