ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται αρχηγός με πρωθυπουργικό προφίλ – Φωνές για επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας ενόψει ΔΕΘ και δημοσκοπήσεων

 ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται αρχηγός με πρωθυπουργικό προφίλ – Φωνές για επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας ενόψει ΔΕΘ και δημοσκοπήσεων

Με Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ κατά την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή ακόμη και για τον εκλογικό διάδρομο (Συνέδριο – εκλογή προέδρου). Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει χώρο στα στελέχη και είναι χαρακτηριστική η απόφασή του να μην είναι παρών στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Η κίνηση του Νίκου Παππά να παρέμβει στην έναρξη της χθεσινής ολομέλειας προτού καν πάρουν το λόγο ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν δηλωτική και των προθέσεών του για το παιχνίδι επικράτησης στο εσωκομματικό πεδίο.

Η τριανδρία στο πρώτο έδρανο της ΚΟ ήταν ενδεικτική για το ποιοι σχεδιάζουν να ηγηθούν των εσωκομματικών στρατοπέδων που βρίσκονται ήδη σε φάση αναδιάταξης και νέων συμμαχιών. Ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που κάθισε ανάμεσα στον υπηρεσιακό πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο και στον ειδικό αγορητή του κόμματος Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  • Ο τελευταίος μάλιστα μετά το μίνι Συνέδριο της Ομπρέλας φλερτάρει έντονα με τη ιδέα να κατέβει στην κούρσα διαδοχής με την τάση που ηγείται να έχει διχάζεται μεταξύ τις δικής του υποψηφιότητας ή αν θα πρέπει να στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου των «6 συν 6» του νέου κύματος του κόμματος.

Οι δυο αριστερόστροφες τάσεις έρχονται κοντά ενώ προς την πλευρά τους μετακινούνται και στελέχη των άλλων τάσεων που σε αυτή τη φάση ουσιαστικά έχουν αποδομηθεί. Οι προεδρικοί πιέζονται εξαιρετικά και δεν θα αφήσουν την άλλοτε πλειοψηφία χωρίς δικό τους υποψήφιο όπως διαβεβαιώνουν.

Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται αποφασισμένος να κατέβει για να καταγράψει τις μεγαλύτερες δυνατές δυνάμεις και όλοι εργάζονται στο να καταγράψουν δυνάμεις για να οδηγήσουν την κούρσα διαδοχής σε δεύτερο γύρο για να διαπραγματευτούν από καλύτερες θέσεις το ρόλο τους στο κόμμα υπο τη νέα ηγεσία.

Σε κάθε περίπτωση πρόσωπα της άλλοτε κραταιάς ομάδας των προεδρικών ήδη κινούνται προς την Έφη Αχτσιόγλου  ωστόσο επιλέγουν να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους και αν μην πάρουν ανοιχτά θέση. Η Όλγα Γεροβασίλη για παράδειγμα κάθισε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα μόνο κατά την ορκωμοσία της Βουλής και έκτοτε επιλέγει τα ορεινά έδρανα της ΚΟ αποστασιοποιημένη από τα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του οδικού χάρτη δεν έχει κλείσει οριστικά.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που επιθυμούν αντίστροφες διαδικασίες και δε συμμερίζονται την αγωνία της πλειοψηφίας να τρέξουν οι εξελίξεις λόγω ΔΕΘ και δεν αποκλείεται όπως έχει ήδη γράψει το libre να θέσουν το ζήτημα σε ψηφοφορία στην ΚΕ ώστε να προηγηθεί το συνέδριο της εκλογικής διαδικασίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  • Ωστόσο εκείνοι που φαίνεται να συντάσσονται με τις ταχείες διαδικασίες έχουν το βλέμμα τους στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ και ανησυχούν μήπως δείξουν το ΣΥΡΙΖΑ στο πολύ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση ήδη στο ΣΥΡΙΖΑ μετρούν και το προφίλ του κάθε υποψήφιου. Βασική παράμετρος είναι όποιος επιλεγεί να είναι και πρωθυπουργοποιήσιμος σημείωνε πρόσωπο με γνώση των συσχετισμών και των προσώπων στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με όσους προαλείφονται για τη διαδοχή πολλοί βλέπουν αυτό το πρόσωπο στην υποψηφιότητα της κας Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ήδη γίνονται κινήσεις για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο οργανωτικής και επικοινωνιακής διάρθρωσης.

Μετά και την επισημοποίηση της παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου ανοίγει ο δρόμος των σταδιακών αποχωρήσεων των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που στελέχωσαν τον 7ο όροφο στην Κουμουνδούρου.

Σχετικά Άρθρα