Ευκλίδειο “μανιφέστο” υπέρ… αριστεράς αλλά και έμμεσο μήνυμα ενότητας υπέρ… Έφης

 Ευκλίδειο “μανιφέστο” υπέρ… αριστεράς αλλά και έμμεσο μήνυμα ενότητας υπέρ… Έφης

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προσφέρει την ευκαιρία στους διεκδικητές της -μετά Τσίπρα- ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δώσουν στίγμα προθέσεων και να παρουσιάσουν πολιτικές πλατφόρμες.

Δικαίως τα βλέμματα στράφηκαν στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, ας σημειωθεί, φαίνεται πως βρίσκεται κοντά (χωρίς, όμως, να το έχει οριστικά αποφασίσει) να δηλώσει υποψηφιότητα. Κι αυτό επειδή θεωρείται υπέρμαχος της αριστερής στροφής και της υποχώρησης έως ένα βαθμό από την στρατηγική της διεύρυνσης του Αλέξη Τσίπρα.

Το διευκρίνισε καθαρά: “Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ακόμη μια δυνατή Αριστερά”. Καμία αναφορά σε αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία των πρώην προεδρικών για ένα κόμμα που θα εκτείνεται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Όμως, από την άλλη εμφανίστηκε και ως εγγυητής της ενότητας.

“Θέλω να δώσω μια υπόσχεση ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα και θα παλεύει”, ανέφερε.

Τόνισε δε ότι «παλέψαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για να βγάλουμε τη χώρα από το χρέος. Θα είμαστε η φωνή των γεννημένων παιδιών. Διότι ακούσαμε πολλά σήμερα», ενώ χαρακτήρισε υποκριτές όλους όσοι μιλάνε για αγέννητα παιδιά, με σκοπό να ελέγξουν το σώμα των γυναικών.

«Ούτε μια νίκη δεν θα πετύχει ο σκοταδισμός στην Ελλάδα. Θα είμαστε εδώ όλος ο ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

Αρκετοί εξέλαβαν την τελευταία αναφορά ως ένα μήνυμα προς την Έφη Αχτσιόγλου που εμφανίζεται ως το φαβορί στην μάχη της εκλογής νέας ηγεσίας. Κι αυτό που κατάλαβαν είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί μεν να είναι υποψήφιος για λόγους καταγραφής συσχετισμών, όμως θα στηρίξει τελικά την εκλογή Αχτσιόγλου, αρκεί η τελευταία να είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, “συμπεριληπτική”. Ήτοι να σεβαστεί τις αριστερές καταβολές, κάτι που η πρώην υπουργός είναι μάλλον βέβαιο πως θα συμπεριλάβει στην πολιτική πλατφόρμα της, χωρίς, όμως, να εγκαταλείπει την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Πόσο εύκολες είναι αυτές οι ισορροπίες μένει να το δούμε…

Σχετικά Άρθρα