Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολυτιμότερος από ποτέ – Αριστερή και ρεαλιστική προοπτική για την κοινωνία

 Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολυτιμότερος από ποτέ – Αριστερή και ρεαλιστική προοπτική για την κοινωνία

Στην αποδόμηση των βασικών στοιχείων που αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη – με αναφορές στον ίδιο τον πρωθυπουργό – εστίασε με την ομιλία της στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Τονίζοντας μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ». Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε μάλιστα πως το κόμμα της δεν θα ασκήσει απλώς τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά «θα είμαστε μια δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» προκειμένου να δώσει στην κοινωνία «μια αριστερή και προοδευτική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική».

Η Έφη Αχτσιόγλου εστίασε αρχικά στην «καρδιά» των κυβερνητικών ισχυρισμών όπως εκφράστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή την «ανάπτυξη». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός «υιοθέτησε μια αφήγηση της πραγματικότητας η οποία πόρω απέχει από ότι πραγματικά ισχύει» επισημαίνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις που έγινενα την προηγούμενη 4ετία -στο 90%- ήταν είτε ιδιωτικοποιήσεις, είτε αγορές από funds είτε real estate πάλι από funds» δηλαδή «δεν μετασχηματίζουν το παραγωγικό υπόδειγμα». Αντιπαρέβαλλε την ανάγκη για μια «εντελώς διαφορετική στρατηγική προτεραιοποιώντας τους παραγωγικούς κλάδους» αλλά και την «συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Έμφαση έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου και στο ζήτημα της φορολογίας. Είπε πως «αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν να ενισχύσει την αδικία στην κατανομή των φορολογικών βαρών» αφού «όταν έχεις ένα τέτοιο κύμα ακρίβειας και κρατάς σταθερούς τους συντελεστές δημιουργείς μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες και διαλύεις το εισόδημά τους». Τόνισε πως απάντηση ειναι «μια προτεραιότητα μείωσης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στους μισθούς και στις προβλέψεις του Κ.Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «αυτό θα επιτευχθεί ακολουθώντας την ίδια πολιτική που οδήγησε σε μείωση του μέσου μισθού» και «λέει ότι θα συμβεί με τον αυτοματισμό της οικονομικής ορθοδοξίας». Όμως, αντέκρουσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,«δεν αυξάνεται αυτόματα ο μέσος μισθός μόνον εάν υπάρχει ανάπτυξη» αντιθέτως απαιτεί «κλαδικές ΣΣΕ» «χρειάζεται διαιτησία» αλλά και «σαφής κατοχύρωση του χρόνου εργασίας» όπως και «ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε το σχολιασμό των αναφορών του πρωθυπουργού στην Βουλή και ιδίως την φράση του σχετικά με το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι «εχθροί» αλλά «αντίπαλοι». Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου «αυτό αντιλαμβάνονται ως αυτοκριτική γιατί πριν από 15 μέρες ο ίδιος άνθρωπος χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση».

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου ήταν εμφατική όσον αφορά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας πως στην Βουλή καταγράφθηκαν «θέσεις που αμφισβητούν κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος τους». Εξέφρασε την ευχή-προειδοποίηση ότι η Ν.Δ δεν θα υιοθετήσει ανάλογες απόψεις, σημειώνοντας με νόημα πως «στην παράταξη σας υπάρχουν πρόσωπα που φλερτάρουν με τέτοιες απόψεις».

Σχετικά Άρθρα