Νέα κυβέρνηση: Η επιστράτευση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις- Εξωτερική πολιτική μέσω Μαξίμου- Τα αξιοσημείωτα των επιλογών Μητσοτάκη

 Νέα κυβέρνηση: Η επιστράτευση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις- Εξωτερική πολιτική μέσω Μαξίμου- Τα αξιοσημείωτα των επιλογών Μητσοτάκη

Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ως συνηθίζουν προεκλογικά να δεσμεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων εξουσίας, δεν ήταν. Η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, από 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς εκ των οποίων οι 20 εξωκοινοβουλευτικοί και 25% γυναίκες, αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα. Κάποιοι την αποκαλούν “φλύαρη”, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά …υπομονή και επισημαίνει πως οι αρμοδιότητες θα είναι “καθαρές”.

Οφείλει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς πως στους τομείς- κλειδιά όπου αναμένεται να προωθηθούν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις o πρωθυπουργός επιστρατεύει πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό (Σημιτικό) ΠΑΣΟΚ, ενώ η εξωτερική πολιτική περνάει ξεκάθαρα στον κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου επί της ουσίας θα υπάγεται το δίδυμο της ηγεσίας του ΥΠΕΞ (Γεραπετρίτης, Παπαδοπούλου), το οποίο, μάλιστα, είναι …εξωκοινοβουλευτικό, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί “πρωτοτυπία”. Έτσι “αποκαθίσταται”ο δυϊσμός που υπήρχε επί υπουργίας του Νίκου Δένδιας και είχε δημιουργήσει τριβές.

Η ορκωμοσία της θα γίνει στις 13.00, θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων και αύριο θα γίνει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό συμβούλιο: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι τρία: Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν ανατεθεί σε πολιτικούς προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Φλωρίδης, Κ. Πιερρακάκης). Τα οικονομικά υπουργεία βρίσκονται στα χέρια έμπιστων και δοκιμασμένων υπουργών (Κ. Χατζηδάκης, Ν. Παπαθανάσης, Θ. Σκυλακάκης). Τα υφυπουργεία μοιράστηκαν σε γαλάζιους βουλευτές, ώστε να πάψει η εσωτερική μουρμούρα ότι δεν αξιοποιείται στην κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και, επίσης, να δοθούν ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Όσον αφορά την κυβέρνηση της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου, ενισχύεται με τρεις υπουργούς Επικρατείας: Μ. Βορίδης, Στ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος.

3+1 στοιχήματα: Τρεις είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν προαναγγελθεί. Η πρώτη αφορά την Υγεία με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, η δεύτερη τη Δικαιοσύνη με την επιτάχυνση της απονομής της και η τρίτη τον κορμό του δημοσίου, με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ. Το τέταρτο στοίχημα αφορά το νέο κεφάλαιο στις εξωτερικές σχέσεις, ιδίως με την Τουρκία, όπως διαμορφώνεται έπειτα από τις παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στις δύο χώρες. Παρεμπιπτόντως, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ερντογάν στον Μητσοτάκη, κλείδωσε η συνάντησή τους στον Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Τα πρώτα νομοσχέδια: Πιθανότατα πριν κλείσει η Βουλή θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο, που αφορά την επικαιροποίηση της λειτουργίας του επιτελικού κράτους, την αξιολόγηση στο δημόσιο, τη διεύρυνση των υπηρεσιών μιας στάσης, κ.α. Το δεύτερο αφορά στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και βαθμιαία μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Το τρίτο θα περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε πλήρη κρατικό έλεγχο, στο υπουργείο Υποδομών.

Αξίζει να σημειωθούν σύμφωνα με το KREPORT:

-Στο υπερυπουργείο το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον Κ. Χατζηδάκη, αναλαμβάνει το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ ο Ν. Παπαθανάσης, με άμεση (αρνητική) συνέπεια την αποχώρηση του Ν. Μαντζούφα από τη διεύθυνση του ΤΑΑ, λόγω των κακών προσωπικών σχέσεών του με τον Ν. Παπαθανάση. -Αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό ο Θάνος Πετραλιάς, ο πρώην γενικός γραμματέας καταλαβαίνει πολύ καλά τους αριθμούς και θα έχει την ευθύνη των δημοσιονομικών. -Δύο καυτές πατάτες παρέλαβε ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδ. Γεωργιάδης, μία να εφαρμόσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη του έτους όπως ορίζει ο νόμος, δεύτερη να ρυθμίσει το θέμα των τριετιών -Αρνητικά σχόλια προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ο διορισμός του Ν. Ταχιάου σε υφυπουργό Υποδομών που, παρά την ισχυρή στήριξη που του είχε προσφερθεί, είχε αποτύχει να εκλεγεί είτε δήμαρχος είτε βουλευτής Θεσσαλονίκης. -Ξάφνιασε η ανάθεση του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης στον πρώην δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, ο ίδιος λέει ότι θα στηριχτεί πολύ στη βοήθεια του στενού του φίλου, Κυρ. Πιερρακάκη, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Σκρέκας αποκτά ανταγωνιστή υποψήφιο βουλευτή στα Τρίκαλα. -Ελπίδες ότι κάτι θα γίνει στη Δικαιοσύνη δημιουργεί η ανάθεση της ευθύνης στον Γ. Φλωρίδη, έναν φανατικό μεταρρυθμιστή, που γνωρίζει το χώρο, και (κάτι πολύ σημαντικό…) «έχει κρεμασμένη την κάπα του». -Δέχτηκε τη θέση που είχε απορρίψει το 2019 η Όλγα Κεφαλογιάννη. – Ένας Αυγενάκης ποτέ δεν πάει χαμένος. Μετά την επιτευχθείσα αναμόρφωση του αθλητισμού τώρα ρίχνεται στη μάχη για την αγροτική ανάπτυξη. -Δύσκολα και σημαντικά τα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο Δ. Καιρίδης, πρώτο, να πάψει η Ελλάδα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επαναπροωθήσεων και, δεύτερο, να επεξεργαστεί πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών. -Σημαντική ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών η ανάκληση της Αλ. Παπαδοπούλου από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.-Πολύ δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ειδικά αν δεν αποφασιστεί εν αρχή να αλλάξει το καθεστώς σκλαβοπάζαρου για τους νέους γιατρούς και να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένους στο ΕΣΥ. -Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο ΑΣΕΠ, τα πολύ μεγάλα στοιχήματα της Ν. Κεραμέως. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο. -Εκτός της νέας κυβέρνησης μένουν οι πρώην υπουργοί Τ. Θεοδωρικάκος, Θ. Πλεύρης, Μ. Γκάγκα, Γ. Πλακιωτάκης, N. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τσιάρας, Γ. Γεωργαντάς, Στ. Πέτσας. Εκτός και ο Χρ. Στυλιανίδης, αλλά αυτός για ειδικούς λόγους -και παρά την υψηλή εκτίμηση που τρέφει ο πρωθυπουργός για την δουλειά του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα