Τι σηματοδοτούν οι τοποθετήσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νευραλγικά υπουργεία

 Τι σηματοδοτούν οι τοποθετήσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νευραλγικά υπουργεία

Στο νέο Κοινοβούλιο καθίσταται δύσκολη ακόμα και η κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μιας και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50) για μια τέτοια ενέργεια –ούτε καν η αξιωματική αντιπολίτευση– και συνεπώς απαιτείται συνεργασία πολιτικών δυνάμεων.  Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενισχύει περαιτέρω το επιτελικό κράτος, βάζοντας σε νευραλγικά πόστα, ανθρώπους τής εμπιστοσύνης του.

Καταρχάς, τοποθετεί τρεις υπουργούς Επικρατείας, με πρώτο και καλύτερο τον Μάκη Βορίδη.
Προχωρώντας σε μια σημαντική δομική αλλαγή, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα οικονομικό υπερ-υπουργείο (το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών). Εκεί θα μεταφερθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) «για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Σε αυτό το οικονομικό υπερ-υπουργείο τοποθετεί επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη.

Παράλληλα, με αυτή τη δομική αλλαγή υποβαθμίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς συρρικνώνεται το αντικείμενό του. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και στο ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών) έχει ανατεθεί επιτελικός ρόλος σχετικά με την ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο πρωθυπουργός τοποθετεί επικεφαλής τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Στο Υπουργείο Υγείας υπουργός ορίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η επιλογή αυτή αποτελεί μάλλον μια «ένδειξη πυγμής» για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο σύστημα Υγείας την τρέχουσα τετραετία.

Όσον αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγει να αλλάξει αν και ομολογουμένως επιτυχημενο Νίκο Δένδια –έναν πολιτικό που έχει αποδείξει ότι δεν είναι χειραγωγήσιμος– και να τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικούς που δεν έχουν πολιτικές δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέτει επικεφαλής τον στενό του συνεργάτη (και άνθρωπο για τις «ειδικές αποστολές») Γιώργο Γεραπετρίτη. Η κίνηση αυτή, φανερώνει την πρόθεση Μητσοτάκη να έχει ο ίδιος τον απόλυτο έλεγχο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όλοι οι άνθρωποι του… προέδρου έχουν περγαμηνές αλλά και έχουν δεχτεί κριτική στα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει και μένει να δείξουν δείγματα γραφής ώστε να γίνει αντιληπτή και η βασική κυβερνητική γραφή όσων αφορά σε νευραλγικές θέσεις της οικονομίας, της υγείας, της εργασίας, της Ανάπτυξης,

Σχετικά Άρθρα