Σαρώνει τη νότια Ασία ο κυκλώνας Biparjoy: Δύο νεκροί στην Ινδία ενώ χιλιάδες ζητούν καταφύγιο (vid)

 Σαρώνει τη νότια Ασία ο κυκλώνας Biparjoy: Δύο νεκροί στην Ινδία ενώ χιλιάδες ζητούν καταφύγιο (vid)

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στη δυτική Ινδία ο κυκλώνας Biparjoy ενώ την Παρασκευή (16/06) τέθηκε εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και προκάλεσε την παράσυρση εμπορευματοκιβωτίων στη θάλασσα.

Και στις δύο χώρες, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο προκειμένου να προφυλαχθούν. Την Παρασκευή, οι εκτοπισμένοι του Πακιστάν ετοιμάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όπως δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι στο Associated Press, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε ορισμένα χωριά. Πολλά, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.

Η καταιγίδα είχε, παρόλα αυτά, επιπτώσεις κυρίως στην Ινδία. Στην προσπάθειά τους να σώσουν τα ζώα τους, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, ένας άνδρας και ο γιος του έχασαν τη ζωή τους. Η ταχύτητα των ανέμων ήταν τα 85 χλμ/ώρα και οι ριπές έφταναν τα 105 χλμ/ώρα στις παράκτιες περιοχές.

Στα δυτικά της χώρας, η πλήρης έκταση των ζημιών δεν έγινε αμέσως γνωστή. Εκτός από τους δύο νεκρούς, σε διάφορες περιοχές τραυματίστηκαν συνολικά 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αναφορές αξιωματούχων. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, έχοντας μεταφερθεί προσωρινά σε καταυλισμούς, δήλωσαν οι αρχές.

Ξεριζωμοί δέντρων και στύλων ηλεκτρικού ρεύματος

Κατά την έλευσή του, το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε και άλλες ζημιές, μεταξύ άλλων ξεριζωμούς δέντρων και στύλων ηλεκτρικού ρεύματος. Στην παράκτια πόλη Μάντβι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν στη θάλασσα εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Μούντρα, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδίας.

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι και οι Αρχές του Πακιστάν, μετά τις φονικές πλημμύρες της περασμένης χρονιάς. Σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η χώρα πλήττεται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Στα νότια της χώρας ο Biparjoy αναμένεται να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Φιλανθρωπικές οργανώσεις, οργανισμοί βοήθειας και οι τοπικές προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πολίτες ενώ, η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών προειδοποίησε ότι, ο κυκλώνας βρισκόταν 125 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Κέτι Μπαντάρ, ενός λιμανιού στην πληγείσα από τις πλημμύρες επαρχία Σιντ.

Αύριο, οι αρχές θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει πρώτα σε κυκλωνική καταιγίδα και στη συνέχεια σε ύφεση μέχρι σήμερα το βράδυ», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα