Ανησυχία από τα 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – Συστάσεις Λέκκα στους κατοίκους (vid)

 Ανησυχία από τα 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – Συστάσεις Λέκκα στους κατοίκους (vid)

Ανησυχία και όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής έχει προκαλέσει ο σεισμός στην Αταλάντη μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,6  χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό πάντως ο σεισμός ήταν 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι καθώς δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό.

Μιλώντας στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας είπε:

«Δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού και δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης το αντιμετωπίζουμε με δέος και «γεμίζει» σε διάστημα 600 ετών και άνω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τον σεισμό. Είναι μάλλον ένα κοντινό ρήγμα που απέχει 20 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης αλλά τονίζω ότι δεν είναι ακόμα ώριμο να δώσει τέτοιο σεισμό. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές που μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις αλλά και παλιά κτίσματα» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης η από κάποιο άλλο», δήλωσε επίσης στο newsit.gr o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Επισημαίνει «ναι μεν ο σεισμός έγινε στην περιοχή της Αταλάντης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα». Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό και όπως αναφέρει ο σεισμολόγος έχει “δώσει” δύο μεγάλους σεισμούς πριν ενάμιση αιώνα. «Τον Απρίλιο 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά στο εάν ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Παπαδοπουλος τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. «Το 4,8 ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Προκλήθηκε κατολίσθηση

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανάμεσα σε Έξαρχο και Αταλάντη το μεσημέρι της Πέμπτης επηρέασε ολόκληρη την Λοκρίδα και κατ’ επέκταση την Φθιώτιδα και τους γύρω νομούς. Όπως αναφέρει το lamianow ο πρόεδρος του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Αγρότη Τραγάνας, Παντελής Καμος, είχε πάει στο γήπεδο για εργασίες και κατά την διάρκεια του σεισμού όπως σημειώθηκε κατολίσθηση αφού έφυγαν κομμάτια βράχου από την πλαγιά του βουνού.

Κάτοικοι πετάχτηκαν στο δρόμο και κατέβηκαν στην παραλία

Πετάχτηκαν από τα σπίτια τους το μεσημέρι της Πέμπτης οι κάτοικοι στην περιοχή της Λοκρίδας μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3:30.

Όπως τονίζουν στο Lamianow.gr βγήκαν στο δρόμο ενώ υπήρξαν φωνές από περίοικους οι οποίοι έμειναν εκτός των σπιτιών τους και κατέβηκαν στην παραλία υπό το φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού.

«… εγώ κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο, άκουσα ένα μπαμ. Ακούστηκε ένα βουητό 4-5 δευτερόλεπτα και μετά ήταν το ξαφνικό αυτό που ζήσαμε. Φωνές από τους γείτονες οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους και μιλούσαν για τον σεισμό. Δεν έχω ακούσει κάτι για ζημιές.

Απλά ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στο δρόμο. Για αυτό ήρθαμε στην παραλία στην Σκάλα Αταλάντης γιατί φοβηθήκαμε για το ρήγμα της Αταλάντης», δηλώνει κάτοικος της περιοχής ενώ η γυναίκα του συμπληρώνει: «…εκείνη την στιγμή ναι υπήρξε πανικός. Έτρεξα να πάρω το παιδί για να βγούμε έξω».

Ομάδα του ΟΑΣΠ απόψε στα χωριά της Αταλάντης

Επεκτείνεται ο έλεγχος από τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση σε διάφορα χωριά γύρω από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 4,8 Ρίχτερ, ανάμεσα στα χωριά Έξαρχος και Καλαπόδι της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όμως, καταγράφονται ρηγματώσεις σε διάφορες παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων, ενώ αναμένεται στην περιοχή ομάδα από τον ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους κατοίκους.

Το πρωί της Παρασκευής θα σπεύσει κλιμάκιο από την Διεύθυνση Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτήρια.

Ήδη αυτή την ώρα βρίσκονται στην περιοχή και συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μαζί με μηχανικούς, επιχειρώντας μία πρώτη καταγραφή.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ζημιές λόγω του σεισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια σχετική αναφορά.

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους. Ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει τους αρμόδιους στη Λαμία και την Αταλάντη ότι «αυτή η σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης» που είναι γνωστό ότι αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής.

Άλλοι 8 μετασεισμοί μέσα σε μία ώρα

Μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι οκτώ μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Σχετικά Άρθρα