Ανδρουλάκης: Μετά τους πανηγυρικούς διμέτωπους, ο… μονομέτωπος και τα σοβαρά διλήμματα της Χαριλάου Τρικούπη

 Ανδρουλάκης: Μετά τους πανηγυρικούς διμέτωπους, ο… μονομέτωπος και τα σοβαρά διλήμματα της Χαριλάου Τρικούπη

Σοβαρά διλήμματα και ενώ ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι πανηγυρισμοί για την εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη. Η διαχείριση αλλά ειδικά η αντιμετώπισή τους θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές.

Το κεντρικό πολιτικό δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη είναι εάν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή αν, αντίθετα, θα σύρει τη χώρα σε τρίτες εκλογές και μάλιστα την ώρα που η αντίστοιχη εκλογική διαδικασία στην Τουρκία θα έχει ολοκληρωθεί και ήδη η Άγκυρα βγάζει για ακόμα μια φορά ένα από τα «ερευνητικά» της σκάφη κοντά στην Κύπρο για… έρευνες.

  • Η ευθεία σύγκρουση με την θριαμβεύτρια Νέα Δημοκρατία κατά τους προηγούμενους μήνες, κάνει δύσκολη την απάντηση για τον Νίκου Ανδρουλάκη και τους επιτελείς του.

Μια ενδεχόμενη θετική απάντηση, μετατρέπει ευθύς του ΠΑΣΟΚ από διεκδικητή του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας και «χαρίζει» όλες τις αντιπολιτευόμενες φωνές, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ που -σε αυτό το ενδεχόμενο- θα κατοχυρώσει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του βασικού πολιτικού αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, μια πιθανή αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για κυβέρνηση συνεργασίας εάν η ΝΔ χάσει ένα 3-4% της εκλογικής της δύναμης τον Ιούνιο, θα χρεώσει ευθέως τη Χαριλάου Τρικούπη την παράταση της ακυβερνησίας και την προοπτική τρίτων εκλογών σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Σε παρόμοιο δίλημμα πρέπει να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αν, ο κ. Ανδρουλάκης υπαναχωρήσει και αποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ πού πήγαν όλες αυτές οι επιθέσεις για τις παρακολουθήσεις, για το κράτος δικαίου κλπ με τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε οικοδομήσει τείχη μεταξύ του κόμματός του και της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα ακόμα δίλημμα του ΠΑΣΟΚ αφορά το ύφος και την πλατφόρμα της προεκλογικής του στρατηγικής: Θα συνεχίσει τον διμέτωπο προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή σιωπηλά θα αποδεχθεί το πολιτικό imperium του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι έτσι θα περιοριστεί σε μονομέτωπο αγώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ είναι ανήσυχο για τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει προεκλογικά σε μια σειρά ζητημάτων που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία, με κυρίαρχο το περιεχόμενο της νέας Συνταγματικής αναθεώρησης που θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για παράδειγμα, το αίτημα για αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ αυτομάτως θα το κατατάξουν πιο κοντά στον συντηρητισμό ή τον φιλολαϊκό προσανατολισμό.

Σχετικά Άρθρα