Πώς η δήλωση Ανδρουλάκη για “φυλακή” και “πολιτικά πρόσωπα” επηρεάζει το μετεκλογικό σκηνικό- Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

 Πώς η δήλωση Ανδρουλάκη για “φυλακή” και “πολιτικά πρόσωπα” επηρεάζει το μετεκλογικό σκηνικό- Γιατί έκανε αυτή την κίνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Με την κατηγορηματική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών ό,τι οι υπεύθυνοι των παρακολουθήσεων “πρέπει να πάνε φυλακή” και η διευκρίνισή του (και στην συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου) πως αυτό αφορά “και πολιτικά πρόσωπα” δημιούργησε πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει “game changer” για τις μετεκλογικές συνεργασίες- ανάλογα, πάντοτε, με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Ορθώς και λογικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί αυτή την δήλωση όπως και την παραδοχή του πρωθυπουργού περί “σκανδάλου” (η εκ των υστέρων “διόρθωση” του κυβερνητικού εκπροσώπου μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκάλεσε…), και απευθύνεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας πως η λογοδοσία και απόδοση ποινικών ευθυνών που επιδιώκει δεν μπορεί να συμβεί δια της συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά μόνο σε μία συγκυβέρνηση με τον ίδιο.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης οικοδομεί με αυτή την δήλωση την επιχειρηματολογία του για να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ, αξιολογώντας πως οι δημοσκοπήσεις και προβλέψεις οδηγούν σε μία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις δεύτερες εκλογές χωρίς, πιθανότατα, την αυτοδυναμία που έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός.

Εάν η Ν.Δ αποκτήσει προβάδισμα στην κάλπη της απλής αναλογικής -ανάλογα βεβαίως με το τελικό της ποσοστό και την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι βέβαιο πως θα ενισχύσει το δίλημμα περί αυτοδυναμίας και θα εκφοβίσει για την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει σε αντίθετη κατεύθυνση. Τίποτε ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δημοσκόποι που μεταφέρουν τις προβλέψεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπό την έννοια αυτή η Ν.Δ μπορεί να κερδίσει και τις δεύτερες εκλογές χωρίς όμως να συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τότε, εάν δεν υπάρχει άλλος πρόθυμος εταίρος, ή δεν εκδηλωθούν μετακινήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ επισείοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί -με ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη- η χώρα σε τρίτες εκλογές.

Την πίεση αυτής της στιγμής επιχειρεί να αποφύγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την δήλωσή του για τις υποκλοπές. Δεν μπορεί τότε να είναι ανακόλουθος με όσα είπε στο ντιμπέϊτ και επεξήγησε μετά, οπότε θα δεχθεί μεν να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για προγραμματική σύγκλιση, θα καταστήσει, όμως, σαφές πως πρέπει να συγκροτηθεί νέα εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να κληθούν μάρτυρες όσοι αποκλείστηκαν από τη Ν.Δ την προηγούμενη φορά και θα επιμείνει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου περί απορρήτου που ψήφισε η απερχόμενη κυβέρνηση. Και λόγω αυτών θα ζητήσει την εξαίρεση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία λόγω “σύγκρουσης συμφερόντων”. Ιδιαίτερα από την στιγμή που ο τελευταίος αποδέχθηκε πως υπάρχει σκάνδαλο- γι’ αυτό, άλλωστε, και οι εκ των υστέρων ερμηνείες του Άκη Σκέρτσου.

Είναι μάλλον βέβαιο πως δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός. Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα διαπραγματευθεί την θέση του εκθέτοντας, σε μία ανοιχτή δικαστική διερεύνηση και σε μία εξεταστική επιτροπή, στενούς συνεργάτες του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι εύκολο καθώς δύσκολα θα προσφερθεί κάποιος ως “πρόβατο επί σφαγή”. Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει πως αυτό που πιεστικά ζητά αφορά και “πολιτικά πρόσωπα” και κανείς από τα πιθανά “εξιλαστήρια θύματα” της υπόθεσης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες που να εξηγούν την απόρριψη μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας. Εάν οι μετεκλογικοί συσχετισμοί είναι διαφορετικοί ίσως υπάρξουν “δεύτερες σκέψεις”. Κάποιοι, τέλος, επισημαίνουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε “αμφίσημα” όταν (ξανα)ρωτήθηκε -από τον Γιώργο Παπαδάκη- εάν εννοεί και τον πρωθυπουργό και έτσι άφησε ανοιχτή την πόρτα να υπαναχωρήσει μετεκλογικά. Όμως, η επιμονή του σε “πολιτικά πρόσωπα” (αφ’ ης στιγμής πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο πρωθυπουργός και όχι κάποιος άλλος που του ανατέθηκαν αρμοδιότητες) δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες.

Τι θα επιδιώξει ο Νίκος Ανδρουλάκης-Τι λένε συνεργάτες του

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μιλήσει ακόμα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του και το ieidisseis.gr.

Είναι όμως αποφασισμένος να θέσει τέτοιο αίτημα εάν από τις έρευνες της Δικαιοσύνης ή τη διαδικασία μίας εξεταστικής προκύψουν τα στοιχεία που θα καταστήσουν αναγκαία την προανακριτική.

Οι «ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης», όπως αναφέρονται πλέον οι προανακριτικές, καταλήγει σε πόρισμα, το οποίο «πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει σαφή πρόταση για την άσκηση δίωξης», σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Η επιτροπή παραπέμπει δηλαδή σε ειδικό δικαστήριο τα πολιτικά πρόσωπα που θα θεωρήσει ότι ευθύνονται ποινικά για την διερευνώμενη υπόθεση!

Το ερώτημα ποια πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέκονται (αν εμπλέκονται) σε αυτό το σκάνδαλο, είναι ακόμα νωρίς να τεθεί στο τραπέζι με ευθύ τρόπο, ωστόσο, όπως σημειώθηκε παραπάνω, στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στην ιεραρχία κάτω από τον πρωθυπουργό και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στελέχη της ΕΥΠ, δικαστικοί λειτουργοί και επιχειρηματίες είναι πάντως σε μία πιθανή λίστα υπευθύνων.

Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν πάντως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί θεσμικά και δεν πρόκειται να προκαταλάβει κανέναν. Θα επιμείνει όμως με όλες του τις δυνάμεις «να κλείσει το θέμα με την απόδοση των ευθυνών» σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

Σχετικά Άρθρα