ΠΟΥ για Σουδάν: Αυξάνεται ο κίνδυνος βιολογικού ατυχήματος – Κατάληψη εργαστηρίου με επικίνδυνους ιούς

 ΠΟΥ για Σουδάν: Αυξάνεται ο κίνδυνος βιολογικού ατυχήματος – Κατάληψη εργαστηρίου με επικίνδυνους ιούς

Ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Σουδάν δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικού ατυχήματος» μετά την κατάληψη εργαστηρίου από μία από τις πλευρές των μαχών στο Σουδάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Νίμα Σαΐντ Αμπίντ δήλωσε ότι τουλάχιστον 459 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Σουδάν και 4.072 τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητές της σε τμήματα του Σουδάν λόγω των έντονων μαχών, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της την Τρίτη.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη σκοτωθεί στο Σουδάν από τις μάχες που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων φατριών στις 15 Απριλίου και δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες έχουν παρεμποδίσει τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Jens Laerke, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών (OCHA). «Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για τον λαό του Σουδάν», πρόσθεσε.

Είπε ότι η ηγετική ομάδα του OCHA παρέμεινε στη χώρα για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις. Θα ηγούνται των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων από το Πορτ Σουδάν, πρόσθεσε.

Κατά την ίδια ενημέρωση, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ορισμένες οικογένειες στο Χαρτούμ έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Προέτρεψε τις άλλες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στο Σουδάν για την εξεύρεση μιας “μακροχρόνιας λύσης” μετά την εκκένωση των αλλοδαπών.

Σχετικά Άρθρα