Ουκρανία: Ομολογία φρίκης από πρώην διοικητές της Wagner – Σκοτώσαμε παιδιά και άμαχους πολίτες

 Ουκρανία: Ομολογία φρίκης από πρώην διοικητές της Wagner – Σκοτώσαμε παιδιά και άμαχους πολίτες

Σε μια ωμή παραδοχή προχωρούν μέλη της παραστρατιωτικής Wagner. Δύο Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι είναι πρώην διοικητές της ομάδας  δήλωσαν σε έναν ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι σκότωσαν παιδιά και άμαχους πολίτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν σε συνεντεύξεις στο Gulagu.net, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχεύει τη διαφθορά και τα βασανιστήρια στη Ρωσία.

Στα βίντεο των συνεντεύξεων, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι πρώην Ρώσοι κατάδικοι Αζαμάτ Ουλντάροφ και Αλεξέι Σαβίτσφ -οι οποίοι αμφότεροι έλαβαν αμνηστία μέσω προεδρικών διαταγμάτων πέρυσι, σύμφωνα με το Gulagu.net- περιγράφουν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Το CNN, το οποίο αναμεταδίδει το περιεχόμενο των συνεντεύξεων, δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς ή την ταυτότητα των ανδρών στα βίντεο, αλλά έχει λάβει ρωσικά ποινικά έγγραφα που δείχνουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με προεδρική χάρη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε παρακολουθήσει μέρη του βίντεο και απείλησε με αντίποινα εναντίον των δύο πρώην μαχητών.

«Όσο για το τι βιντεοσκοπήθηκε, κατάφερα να δω κάποια σημεία του βίντεο και μπορώ να πω το εξής: εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες εναντίον μου επιβεβαιωθεί, είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω σύμφωνα με οποιονδήποτε νόμο», υπογράμμισε ο Πριγκόζιν.

Σχετικά Άρθρα