Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως 27 δισ. δολάρια για drones και πυραύλους
✨Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε για χρηματοδοτικό κενό 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κρίσιμο για την προμήθεια drones και πυραύλων τους επόμενους μήνες.
✨Αν δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην άμυνα από τον Ιανουάριο και μετά.
✨Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης δανείου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας.
✨Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν τη σημασία της στήριξης στην Ουκρανία, με θετική ανταπόκριση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ουκρανία πρέπει επειγόντως να καλύψει χρηματοδοτικό κενό 27 δισ. δολαρίων, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος ανάγκες σε drones και πυραύλους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, εάν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η χώρα κινδυνεύει να αρχίσει να εξαντλεί τα αποθέματά της σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για τις παραγγελίες
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων μέσω WhatsApp, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο, από τα 27 δισ. δολάρια απαιτείται για την προμήθεια drones που θα χρησιμοποιηθούν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
«Περίπου το ένα τρίτο, ή ίσως και οριακά παραπάνω, από αυτά τα κεφάλαια χρειάζονται για drones τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Εάν δεν τα παραγγείλουμε και δεν τα πληρώσουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 90 δισ. δολαρίων, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες αγορές οπλικών συστημάτων.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μόνη της»
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνονται τη σημασία της στήριξης του Κιέβου για την κάλυψη του δημοσιονομικού του ελλείμματος και τη χρηματοδότηση της άμυνάς του.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μόνη της και ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις σε ουκρανικής κατασκευής drones και πυραύλους», τόνισε.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι έχει λάβει θετική απάντηση από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ανέφερε ότι σύντομα αναμένονται περαιτέρω συζητήσεις, είτε στην Ουκρανία είτε στις Βρυξέλλες.