Bloomberg: Γιατί από τον Ιούλιο θα εκτοξευθούν κι’ άλλο οι τιμές των καυσίμων- Νέες πιέσεις στον πληθωρισμό- “Φυτίλι” ο αιφνιδιασμός του ΟΠΕΚ+

 Bloomberg: Γιατί από τον Ιούλιο θα εκτοξευθούν κι’ άλλο οι τιμές των καυσίμων- Νέες πιέσεις στον πληθωρισμό- “Φυτίλι” ο αιφνιδιασμός του ΟΠΕΚ+

Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής αργού 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, που ανακοίνωσαν χτες η Σαουδική Αραβία κι οι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, αθετώντας προηγούμενη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν την προσφορά αργού σταθερή, προσθέτουν ένα επιπλέον κίνδυνο στην παγκόσμια οικονομία.

Με τη Μόσχα να επεκτείνει τη μείωση της δικής της παραγωγής μέχρι τα τέλη του έτους, το αποτέλεσμα θα είναι ότι από τον Ιούλιο θα μπαίνουν στην παγκόσμια αγορά 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα λιγότερα. Η αύξηση των τιμών του αργού θα υποδαυλίσει τον πληθωρισμό, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη. Ήδη η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε λάθος την απόφαση -οι ήδη κακές σχέσεις της με το Ριάντ θα επιδεινωθούν

O ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, εγκαταλείποντας προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την προσφορά σταθερή και θέτοντας νέο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Είναι μια σημαντική μείωση για μια αγορά όπου – παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών – η προσφορά φαινόταν περιορισμένη για το δεύτερο μέρος του έτους. Όπως εξηγεί με ανάλυσή του το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 8% στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ενώ η βενζίνη αυξήθηκε επίσης, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που ενδέχεται να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε του καρτέλ δεσμεύοντας τη δική της μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Άλλα μέλη, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία ακολούθησαν το παράδειγμά τους, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

«Ο ΟΠΕΚ+ θέλει ξεκάθαρα υψηλότερη τιμή», δήλωσε ο Γκάρι Ρος, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors LLC. Ο όμιλος «ακολουθεί να είναι προληπτικός και μπροστά από την καμπύλη, και προσπαθεί να αποσπάσει τις τιμές του πετρελαίου από την λαβή του» μακροοικονομικού κλίματος.

Κορυφαίοι αναλυτές πετρελαίου προειδοποιούν για αργό στα 100 δολάρια μετά την απόφαση, με ορισμένους να αναμένουν ότι τα ισοζύγια προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως θα είναι ελλειμματικά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίστηκε στην ενίσχυση της οπισθοδρόμησης του Brent — όπου το ασφάλιστρο των έγκαιρων αποστολών αυξάνεται σε σχέση με τις μεταγενέστερες προμήθειες σε ένα στενό σήμα που παρακολουθείται στενά.

Η αιφνιδιαστική κίνηση θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ενός περιφερειακού εταίρου του οποίου η σχέση με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν τεταμένη. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι νέες περικοπές ήταν ακατάλληλες.

Σχετικά Άρθρα