Χάος στη Γερμανία: Απεργία σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους – “Βράζει” και η Γαλλία από κινητοποιήσεις

 Χάος στη Γερμανία: Απεργία σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους – “Βράζει” και η Γαλλία από κινητοποιήσεις

Χάος κυρίως στις υπεραστικές συγκοινωνίες και μεταφορές σε μεγάλο τμήμα της Γερμανίας προκαλεί ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ η 24ωρη προειδοποιητική απεργία περισσότερων από 350.000 εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λεωφορεία, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους. Ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες στο τέλος Απριλίου, το συνδικάτο Ver.di και η Ένωση Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους EVG διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), ήδη από την έναρξη χθες της νυχτερινής βάρδιας δεν κυκλοφορεί κανένα υπεραστικό τρένο, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, την Έσση, την Σαξονία, την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και την Ρηνανία-Παλατινάτο επηρεάζονται και τα τοπικά δρομολόγια, όπως και η κίνηση των λεωφορείων. Αντίστοιχα έχει παραλύσει η λειτουργία των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης, του Ντίσελντορφ, της Καρλσρούης, του Μαγδεμβούργου και του Μονάχου, όπου η απεργία είναι 48ωρη και ξεκίνησε από χθες με ακύρωση όλων των τακτικών πτήσεων. Στα υπόλοιπα κρατίδια δεν γίνονται σήμερα ανάλογες κινητοποιήσεις, καθώς ισχύουν διαφορετικές συμβάσεις, οι οποίες δεν τελούν αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους, όπου πολλά τούνελ θα παραμείνουν σήμερα κλειστά. Σε δέκα από τα δεκαέξι κρατίδια ήρθη χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς από την απεργία, ενώ σε πολλές οδικές αρτηρίες της χώρας διαπιστώνονται από νωρίς το πρωί σοβαρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Οι εργοδότες έχουν πάντως δώσει ειδικά για σήμερα το δικαίωμα εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Η προθυμία για συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, όπως και η οργή των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών που τους κρατούν στάσιμους», δήλωσε ο Κρίστιαν Λόροχ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της EVG. Για σήμερα, όπως είπε, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 50 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Η Ver.di διεκδικεί αυξήσεις αποδοχών ύψους 10,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως και μεγαλύτερα μπόνους για το προσωπικό των αεροδρομίων που εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες και σε αργίες. «Η απεργία είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκαθαρίσει στους εργοδότες ότι θα επιμείνουμε στις απαιτήσεις μας. Μια ουσιαστική αύξηση αποδοχών αποτελεί θέμα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένων», δήλωσε ο επικεφαλής της Ver.di Φρανκ Βέρνεκε. Η EVG από την άλλη πλευρά, διεκδικεί αυξήσεις ύψους 12% για τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους. Η DB έχει μέχρι τώρα αντιπροτείνει αυξήσεις σε δύο στάδια, συνολικού ύψους 5% και χαρακτήρισε την κινητοποίηση «εντελώς δυσανάλογη, ανεδαφική και περιττή». Οι επιβάτες «χρειάζονται τώρα μια γρήγορη λύση, όχι μια μεγάλη απεργία», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού της DB Μάρτιν Ζέλερ. Από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο επικεφαλής της EVG Μάρτιν Μπούρκερτ παραδέχθηκε ότι η σημερινή κινητοποίηση θα είναι «κοφτερό μαχαίρι» για το επιβατικό κοινό, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα συνδικάτα το χρησιμοποιούν υπεύθυνα και πρόσθεσε ότι περιμένει μια λογική διαπραγματευτική πρόταση από τους εργοδότες στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ δήλωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι θεμελιώδες, αλλά κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργοδότες «να βρουν μια βιώσιμη λύση ώστε οι συνέπειες αυτής της απεργίας να μην είναι τόσο κακές για τους πολίτες της χώρας μας». Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov πάντως το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στηρίζει την κινητοποίηση και θεωρεί θεμιτό τα δύο μεγάλα συνδικάτα να συντονίζουν τη δράση τους.

Νέες διαδηλώσεις στη Γαλλία

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέο γύρο διαδηλώσεων ενάντια στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Εμανουέλ Μακρόν, με την κατάσταση να μετατρέπεται σε πολιτική κρίση.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προκηρύξει μια νέα ημέρα εθνικών απεργιών, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων αύριο Τρίτη (28/03), ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέβαλε την προγραμματισμένη κρατική επίσκεψή του, καθώς η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι καζάνι που “βράζει”, ενώ οι βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο (25/03) κοντά στο χωριό Sainte-Soline στη δυτική Γαλλία για τα σχέδια κατασκευής μιας δεξαμενής νερού, στα οποία αντιδρούν οι οικολόγοι. Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι διαδηλωτές πέταξαν βλήματα και έβαλαν φωτιά σε φορτηγά, ενώ οι αστυνομικοί με τετράτροχες μοτοσικλέτες προσπάθησαν να ελέγξουν το πλήθος και έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, γεγονός που οδήγησε σε νέες επικρίσεις από ορισμένους πολιτικούς της αντιπολίτευσης για τις σκληρές αστυνομικές τακτικές.

Συνάντηση της πρωθυπουργού Μπορν με την αντιπολίτευση
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την εβδομάδα της 3ης Απριλίου τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων, με στόχο “να υπάρξει ηρεμία στη χώρα”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενων συναντήσεων με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις διαμορφώνεται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαμαρτυρίες κατά των αντιδημοφιλών συνταξιοδοτικών σχεδίων του Μακρόν έχουν πάρει μια πιο απρόβλεπτη τροπή από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου για να περάσει τον νόμο, οδηγώντας σε αντιδράσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αφού περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο κέντρο του Παρισιού, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα.

Τα εργατικά συνδικάτα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Μακρόν να αποσύρει τη μεταρρύθμισή του, η οποία θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα απαιτεί από τους ανθρώπους να εργάζονται για 43 χρόνια για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ο Laurent Berger, ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να σταματήσει τα σχέδιά της, λέγοντας ότι η αυξανόμενη βία στο περιθώριο των διαδηλώσεων είναι ανησυχητική.

Ο Μακρόν παρέμεινε σταθερός, υποστηρίζοντας ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να παραμείνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση της ηλικίας συνταξιοδότησης και κάλεσε σε ηρεμία.

Η γαλλική αστυνομία έχει κατηγορηθεί από ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και νομικούς ακτιβιστές ότι κατέφυγε σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αρκετές γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματα έχουν δηλώσει ότι πολλές συλλήψεις έγιναν χωρίς λόγο και χωρίς νομική βάση.

Ανεβαίνουν τα ποσοστά της Λεπέν

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημόσια αντίδραση έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Ifop στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Η υποστήριξη για το RN θα αυξανόταν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 26% αν διεξάγονταν τώρα βουλευτικές εκλογές, σε σύγκριση με το 19,2% που είχε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η υποστήριξη για το κόμμα του Μακρόν, το οποίο δεν έχει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή αλλά εξακολουθεί να κατέχει τις περισσότερες έδρες, θα υποχωρούσε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, έδειξε η δημοσκόπηση.

Σχετικά Άρθρα