Ουκρανία: Ο ήρωας στρατιώτης που φώναξε “Slava Ukraini” πριν τον εκτελέσουν οι Ρώσοι (προσοχή σκληρό βίντεο)

 Ουκρανία: Ο ήρωας στρατιώτης που φώναξε “Slava Ukraini” πριν τον εκτελέσουν οι Ρώσοι (προσοχή σκληρό βίντεο)

Ταυτοποιήθηκε από τον στρατό της Ουκρανίας ο στρατιώτης που φέρεται να πυροβολείται από «εισβολείς» της Ρωσίας, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες που κυκλοφόρησε στα social media. Οι Ουκρανοί τον χαρακτήρισαν ήρωα και ζητούν εκδίκηση για τον θάνατό του.

Πρόκειται για τον Τιμόφιι Σαντούρα, όπως τον κατονόμασε η 30η μηχανοκίνητη ταξιαρχία της Ουκρανίας, ο οποίος αγνοείτο από τις 3 Φεβρουαρίου από την πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της χώρας, έναν τόπο στον οποίο διεξήχθησαν οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας της Ουκρανίας, η τυπική επιβεβαίωση θα γίνει όταν η σορός του επιστρέψει από τα κατεχόμενα εδάφη. 

Το βίντεο που κυκλοφόρησε από την εν ψυχρώ δολοφονία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες

https://twitter.com/KorsasErik/status/1632847177033678848

Το βίντεο που κάνει τον γύρο του ίντερνετ έχει διάρκεια 12 δευτερολέπτων και δείχνει έναν άοπλο άνδρα με στρατιωτική στολή και την ουκρανική σημαία στο μπράτσο του. Ο άνδρας καπνίζει και ακούγεται να λέει «Slava Ukraini», δηλαδή «Δόξα στην Ουκρανία».

Τότε, ο άνδρας πυροβολείται κατά ριπάς και πέφτει στο χώμα ενώ οι σφαίρες διαπερνούν το σώμα του. Παράλληλα, μια φωνή ακούγεται στα ρωσικά να λέει «πέθανε, σκυλί».

Το βίντεο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη και ο κόσμος εκφράζει την απέχθειά του προς τη Ρωσία για τις σκληρές εικόνες και τη βαναυσότητα των στρατιωτών της. Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι στο βίντεο φαίνονται οι Ρώσοι κατακτητές που σκοτώνουν στρατιώτη.

Ο άνδρας ανακηρύχθηκε ήρωας από τους Ουκρανούς και στα social media κυκλοφορεί η φράση «Χερόγιαμ Σλάβα» που σημαίνει «Δόξα στους Ήρωες» και με την οποία απαντούν πολλοί χρήστες κάτω από το σοκαριστικό βίντεο.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ο νεκρός είναι ένας στρατιώτης της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, ο Τιμόφιι Μικολάγιοβιτς Σαντούρα», αναφέρει η ταξιαρχία στην ανάρτηση της στο Facebook.

«Η διοίκηση της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και τα αδέρφια του Ήρωα εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του. Η εκδίκηση για τον Ήρωα μας θα είναι αναπόφευκτη. Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους Ήρωες!», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας.

Ποινική υπόθεση

Η φράση «Δόξα στην Ουκρανία» και η απάντηση «Δόξα στους Ήρωες» έχουν γίνει σήμα κατατεθέν στην μετασοβιετική Ουκρανία, αλλά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία ως κοινός χαιρετισμός στη δημόσια ζωή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, την ημερομηνία ή την τοποθεσία που τραβήχτηκε το βίντεο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό ερώτημα.

Ένας δικηγόρος, που είχε τραυματισθεί πέρυσι σε μάχη, δήλωσε ότι συγκεντρώνει χρήματα ως αμοιβή για όσους δώσουν πληροφορίες γι’ αυτούς που ευθύνονται για την δολοφονία του στρατιώτη. Ο ίδιος προσωπικά προσφέρει 1.000 δολάρια.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ανέφεραν πού ούτε πότε έλαβε χώρα η δολοφονία. Μέσα σε ώρες το #GloryToUkraine έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags στο Twitter.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν, δήλωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας κατέγραψε τον πυροβολισμό ως εγκληματική υπόθεση με βάση το τμήμα του ποινικού κώδικα που καλύπτει τις παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου.

Οι ουκρανικές και δυτικές αρχές λένε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της διαπράττουν θηριωδίες ή επιτίθενται σε αμάχους.

Σχετικά Άρθρα