Τσαπανίδου στο libre: Δεν γίνεται ο κ.Μητσοτάκης να επιστρέφει στον Αβέρωφ και ταυτόχρονα να επικαλείται δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά

 Τσαπανίδου στο libre: Δεν γίνεται ο κ.Μητσοτάκης να επιστρέφει στον Αβέρωφ και ταυτόχρονα να επικαλείται δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά

Η κ. Πόπη Τσαπανίδου, νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλά στο libre για όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους καλλιτέχνες, την απόφαση του ΣτΕ για τους δανειολήπτες και τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την απόφασή της να μπει στην πολιτική.

Μιλά επίσης, για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι ήταν συγκυριακή αλλά και για την κριτική που έχει ασκήσει το κόμμα της στο ΠΑΣΟΚ για σχεδόν μία δεκαετία ενώ σήμερα ζητά να συνεργαστούν.

Συνέντευξη

  • Κυρία Τσαπανίδου να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα.  Έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των εθνικών θεάτρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και των δραματικών σχολών τους. Ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-  ΠΣ;

Έχουμε μια κυβέρνηση που λοιδορεί καθημερινά όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, τους υποτιμά, τους υποβιβάζει με προεδρικά διατάγματα, διαλύει τις ζωές τους.

  • Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν αλλεργία σε ο,τιδήποτε στη διαφορετική άποψη, στον ανατρεπτικό λόγο της Τέχνης που βρίσκεται στον πυρήνα της και στους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά να ισορροπήσουν και να μας δώσουν σπουδαία καλλιτεχνικά έργα, μετά από το διάστημα της πανδημίας που τους ισοπέδωσε.

Μαζί με τους καλλιτέχνες, ζητάμε την άμεση απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα και την έναρξη διαλόγου με τους καλλιτέχνες για την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αναβάθμιση των σπουδών τους.

  • Θα ήθελα, επίσης, ένα σχόλιο από την πλευρά σας για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς από τους services.

Αρχικά να θυμίσω τι έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτό το κρίσιμο για τις ζωές των συνανθρώπων μας ζήτημα, οι οποίοι κινδυνεύουν κατά χιλιάδες να χάσουν τα σπίτια τους. Από την πρώτη στιγμή έστρωσε το χαλί να περάσουν οι εκτεταμένοι πλειστηριασμοί.

Ψήφισε έναν νέο πτωχευτικό νόμο για την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έθεσε σε λειτουργία δεν προβλέπει την υποχρέωση των πιστωτών να διαπραγματευτούν και απαλλάσσει από φορολογικές επιβαρύνσεις τα funds.

Όπως έχει διαρρεύσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι άξια απορίας για το πόσο γρήγορα εκδόθηκε αυτή η απόφαση, αλλά και για το περιεχόμενό της στο οποίο επιτρέπει τους servicer να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ο δανειολήπτης λοιπόν αφήνεται στην μοίρα του, 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί ενώ απειλούνται και οι ενήμεροι δανειολήπτες καθώς η αύξηση των επιτοκίων τινάζει στον αέρα τις δόσεις τους.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, αντέδρασε άμεσα και δεσμεύτηκε πως την επόμενη των εκλογών θα καταργηθεί ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, θα κατατεθεί στη Βουλή ένα κοινωνικό πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και θα δοθεί μια ουσιαστική βοήθεια για τη ρύθμιση των οφειλών των πολιτών.

Ζούμε σε μια χώρα που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη χρωστάει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, και κυρίως τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Αυτό γίνεται λόγω του νόμου του 2003, ο οποίος, δεν έδινε καμία προστασία στους δανειολήπτες, ενώ ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρείχε ισχυρές δικλίδες ασφαλείας και απαγορεύσεις, κι έτσι δεν είχαμε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. 

  • Κυρία Τσαπανίδου, η πρόταση που σας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να αναλάβετε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ομολογουμένως ήταν τιμητική. Θέλετε να μας πείτε πότε και πως έγιναν οι πρώτες συζητήσεις; Αν υπήρξαν διαμεσολαβητές; Κάτι από αυτό που λέμε παρασκήνιο…

Δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο παρασκήνιο στη συζήτηση που προηγήθηκε πριν την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνω εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, όπου εκεί μου έκανε αυτή την ξαφνική πρόταση. Μέχρι τότε τον Αλέξη Τσίπρα τον είχα γνωρίσει στα περιθώρια των συνεντεύξεων που του είχα κάνει ως δημοσιογράφος και είχα εκτιμήσει τον σεβασμό του προς τον συνομιλητή και τη διάθεσή του να εξηγεί σε αυτόν με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα το σκεπτικό των εκάστοτε πολιτικών αποφάσεων. Είχα, με άλλα λόγια, καταλάβει πως είναι ο πολιτικός του διαλόγου και της συναίνεσης. Αυτή η αίσθηση ήταν η μαγιά να θέλω να συνεργαστώ μαζί του. Από εκεί και πέρα πάντα ήμουν ένας άνθρωπος με προοδευτικές και δημοκρατικές αρχές, βάσει των οποίων αισθανόμουν πολύ κοντά σε αυτό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

  • Αν και είστε λίγο καιρό στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΤΙΖΑ ΠΣ, ποιες διαφορές βλέπετε σε σχέση με όσα κάνατε πριν στην δημοσιογραφία;

Σίγουρα υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αλλά – θα σας έλεγα – και απροσδόκητα πολλές ομοιότητες, κυρίως σε τεχνικό επίπεδο. Από τη θέση που βρίσκομαι, για να το πω απλά, αυτό που καλούμε να βρω είναι μια λύση σε κάθε ερώτημα. Ως δημοσιογράφος αναζητούσα ένα ερώτημα σε κάθε λύση. Αυτό αποτελεί μια κεντρική διαφορά από την οποία ξεκινούν όλα τα άλλα.

Έτσι ως εκπρόσωπος Τύπου αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κριτική μεν στην κυβέρνηση, όμως πρωτίστως η θετική ατζέντα. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως κοινωνία, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ένα καλύτερο μέλλον; Τι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας; Είναι ερωτήματα που πάντα με απασχολούσαν, αλλά τώρα έχω τη δυνατότητα να εκφράζω απαντήσεις.

  • Κυρία εκπρόσωπε, πριν από λίγες ημέρες κάνατε μια δήλωση απαντώντας σε επικρίσεις που δέχτηκε το κόμμα σας από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ». Τι συμπεράσματα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ;

Ήταν μια συγκυριακή συνεργασία αυτή με τους ΑΝΕΛ που εξυπηρετούσε ανάγκες μιας πολύ συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και μιας πολύ συγκεκριμένης ατζέντας: να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη θηλειά των μνημονίων, κάτι το οποίο συνέβη ταυτόχρονα με την θωράκιση της οικονομίας αλλά και την προστασία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα σε ευρύτερη προγραμματική βάση η συνεργασία αυτή αντικειμενικά δεν μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς οι δύο χώροι είχαν ανάμεσά τους αστρικές και δομικές διαφορές. Κι αυτό φάνηκε στην πράξη, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις. Στο επόμενο μεγάλο διακύβευμα που προέκυψε, που ήταν η οριστική επίλυση ενός εθνικού ζητήματος αποδείχθηκε ότι αυτή η συνεργασία δεν θα μπορούσε να αντέξει περεταίρω, ακριβώς για τους λόγους που σας εξήγησα. Οι ΑΝΕΛ απεχώρησαν από την κυβέρνηση και τα δύο κόμματα πλέον δεν θα μπορούσαν να έχουν καμία ώσμωση μεταξύ τους στο μέλλον. Στη δήλωσή μου αυτή εξέφρασα την ελπίδα να συμβαίνει το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ για τη συνεργασία του με τη ΝΔ.

  • Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να καταφέρουν να κυβερνήσουν. Ο κ Τσίπρας μάλιστα δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «το θύμα υποκλοπών (Νίκο Ανδρουλάκη), να συγκυβερνά με τον θύτη». Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως και το 2019 υπήρξε «θύμα» της ακραίας σε πολλές περιπτώσεις κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.  Γιατί να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ ως «θύμα» τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη ΝΔ;

Νομίζω πως είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα μια πολιτική αντιπαράθεση για τις επιλογές μιας κυβέρνησης σε μια δεδομένη στιγμή και είναι άλλο ζήτημα αυτό των παρακολουθήσεων και υποκλοπών, που πλήττει το κράτος δικαίου, έχει ενεργοποιήσει τα Όργανα της ΕΕ και έχει προκαλέσει την αποχώρηση (αποπομπή ή παραίτηση δεν έχουμε καταλάβει) του κ. Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και του Διοικητή της ΕΥΠ. Είναι άλλο θέμα, δηλαδή, να παραβιάζεται η ισονομία στον πολιτικό διάλογο μπαίνοντας στη ζωή των πολιτικών αντιπάλων σου, με τρόπο που αναζητούνται ακόμη και ποινικές ευθύνες στην κορυφή της πυραμίδας της εξουσίας.

  • Μια δήλωσή σας περί «εκβιασμού» για τις μετεκλογικές συνεργασίες, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Όταν σας άκουσα, θυμήθηκα τον κ. Γερουλάνο που δήλωσε ότι «δεν πρέπει οι μετεκλογικές συνεργασίες να γίνουν προϊόν εκβιασμού», μιλώντας για τις παρακολουθήσεις. Αυτό εννοούσατε και εσείς;

Αρχικά να πούμε ότι αυτή η αποστροφή του λόγου μου που αναφέρετε, ήταν ερώτημα, και δεν είχε τη μορφή δήλωσης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τη σκοτεινότερη υπόθεση των τελευταίων δεκαετιών για το πολιτικό μας σύστημα και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Φυσικά λίγο πριν από εμένα ο κ. Γερουλάνος είχε εκφράσει τον ίδιο προβληματισμό, όπως το ίδιο είχε κάνει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκης, ήδη από τον Αύγουστο.

  • Η απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, από τις ψηφοφορίες στη Βουλή ήταν του κ. Τσίπρα ή ελήφθη από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και ήταν εν γνώσει των βουλευτών;

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συζητούνται τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, κι αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι πλέον έχει φτάσει το πράγμα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο απροχώρητο και ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα εκφράζουν το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ήταν και η πρόταση μομφής, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να έρθει στη Βουλή.

Μέσα από την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκε ότι όχι μόνο τόσο καιρό αποφεύγει σκόπιμα τις ουσιαστικές απαντήσεις, αλλά και ότι στις ελάχιστες φορές που έχει πει κάτι, αυτό ήταν ψέματα, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν παρακολουθείτο ούτε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Χατζιδάκις, ούτε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κ. Φλώρος.

Έτσι ελήφθη η απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις στη Βουλή και να απέχει από τις ψηφοφορίες, αρνούμενος να νομιμοποιήσει αποφάσεις και διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ψήφισε την ρύθμιση για τη συμμετοχή κάποιων πολιτικών σχηματισμών στις εκλογές, επικαλούμενος τον φόβο ότι ανοίγει επικίνδυνο παράθυρο διεύρυνσης στις εφαρμογής στις διάταξης. Δεν θα ήταν στις καλύτερα να ψήφιζε μια διάταξη για να έχει αυτή ευρεία απήχηση καθώς σε λίγους μήνες θα γίνουν εκλογές; Και στο μέλλον θα μπορούσε να την αλλάξει βελτιώνοντας τη. Θέλω να πω μήπως χάνεται ο στόχος που είναι να μην λάβει μέρος το «κόμμα Κασιδιάρη» στις εκλογές;

Ακόμα περιμένουμε μια εξήγηση από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης αν και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστικά και ρατσιστικά κίνητρα όλο αυτό το διάστημα διεξάγει προεκλογικό αγώνα ανενόχλητος.

  • Πέραν αυτού η κυβερνητική πρόταση ήταν μια πρόταση που δεν επιδίωκε σε καμία περίπτωση τη συναίνεση, αλλά τον διχασμό, όπως το συνηθίζει εδώ και χρόνια, ήδη από την αντιπολίτευση που βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρήσαμε σε μια συναινετική πρόταση, αυτή που κατέθεσαν στον δημόσιο διάλογο οι συνταγματολόγοι Αλιβιζάτος και Κοντιάδης. Αυτό το κάναμε γιατί αφ’ ενός θα επιτυγχανόταν το αποτέλεσμα μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης συμφωνίας μέσα στο κοινοβούλιο και από την άλλη πλευρά να μην ψηφιστεί μια προβληματική διάταξη, όπως αυτή που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Επιτρέψτε μου να πω ότι το βασικό πρόβλημα της συγκεκριμένης διάταξης είναι για λόγους αντισυνταγματικότητας να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

  • Δεν έγινε δεκτή η συμβιβαστική μας πρόταση, γιατί απλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ως στόχο των αποκλεισμό των ναζί, αλλά να πάρει ακροδεξιές ψήφους.

Η μικροκομματική αντίληψη Μητσοτάκη και τα ανοίγματα του στο ακροδεξιό αφήγημα είχαν ήδη φανεί από τις προκλητικές του αναφορές στην Εθνική Αντίσταση ως κάτι το διχαστικό. Ευτυχώς, αυτή η συζήτηση θεσμικά έχει κλείσει με την πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981. Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να επιστρέφει στον Αβέρωφ και ταυτόχρονα να επικαλείται ένα δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά.   

Σχετικά Άρθρα