Μπορέλ: Υποκρισία της Μόσχας η μονομερής εκεχειρία στην Ουκρανία

 Μπορέλ: Υποκρισία της Μόσχας η μονομερής εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε υποκρισία την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, θεωρώντας ότι δεν είναι αξιόπιστη.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία αξιοπιστία και αυτή η διακήρυξη περί μονομερούς εκεχειρίας δεν είναι αξιόπιστη», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Φες του Μαρόκου.

«Η αντίδραση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι σκεπτικισμός απέναντι σε τόση υποκρισία», πρόσθεσε.Ρωσικό υπ. Άμυνας: Η Μόσχα τηρεί την 36ωρη εκεχειρία, η Ουκρανία βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων

Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η εκεχειρία, θα πρέπει να σταματήσουν πλήρως οι στρατιωτικές επιθέσεις «να αποσυρθούν τα (ρωσικά) στρατεύματα και το στρατιωτικό υλικό από το ουκρανικό έδαφος», εξήγησε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση που είχε με φοιτητές του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου. «Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων δράσεων, η μονομερής εκεχειρία μοιάζει σαν προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τους στρατιώτες της και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το όνομά της που έχει πληγεί», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατήγγειλε επίσης τη ρωσική «προπαγάνδα» που αποδίδει «στις ευρωπαϊκές κυρώσεις» την ευθύνη για την αλματώδη αύξηση της τιμής των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία πλήττει σοβαρά την Αφρική. «Αυτό είναι εντελώς λάθος. Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τις αποθήκες σιτηρών, κατέστρεψε και έσπειρε νάρκες στα χωράφια, κατέστρεψε δρόμους και απέκλεισε λιμάνια στην Ουκρανία», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα