Αποκάλυψη για Βασίλη Τόπαλο: Η ομοσπονδία δεν είχε δώσει άδεια για αγώνες σπάρινγκ – “Όχι σπάρινγκ” ήταν η οδηγία του προπονητή

 Αποκάλυψη για Βασίλη Τόπαλο: Η ομοσπονδία δεν είχε δώσει άδεια για αγώνες σπάρινγκ – “Όχι σπάρινγκ” ήταν η οδηγία του προπονητή

Ο θάνατος του 16χρονου αθλητή της πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο και ειδικά στον αθλητικό χώρο. Ένας θάνατος που έχει ακόμη αναπάντητα ερωτήματα ως προς το ποιο χτύπημα ήταν αυτό που προκάλεσε τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον Βασίλη Τόπαλο, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

Ο νεαρός, σύμφωνα με τον πατέρα του και μάρτυρες στο γυμναστήριο της Καλλιθέας, είχε λιποθυμικό επεισόδιο, ωστόσο μένει να αποσαφηνιστεί αν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις προήλθαν από την πτώση του στο έδαφος ή από κάποιο χτύπημα σε αγώνα σπάρινγκ που έκανε στο γυμναστήριο, όπως ανέφερε και η γιαγιά του θύματος.

Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί αν όντως έκανε αγώνα σπάρινγκ ή ήταν ένας απλά προπονητικός αγώνας.

Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο

Το σπάρινγκ είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται λίγο πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία προπόνηση προσομοίωσης πριν από τον αγώνα-στόχο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ είναι η εξής:

  • Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο, και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει.
  • Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από τη ΓΓΑ.

Υπάρχουν τρία στοιχεία, επίσης, που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ:

  • Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
  • Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και
  • Να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην Εθνική ομάδα.

Όσον αφορά τυχόν παραβιάσεις του πρωτοκόλλου, υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι στον χώρο που οργανώθηκε το σπάρινγκ, αλλά και τα σωματεία ή οι προπονητές που το οργάνωσαν.

Σύνηθες φαινόμενο αγώνες σπάρινγκ χωρίς άδεια από την ομοσπονδία

Ένα τρίτο ερώτημα προκύπτει από το γεγονός πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον της ομοσπονδίας, ο αθλητής, ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας, όπως και όλα τα μέλη της Εθνικής είχαν ενημερωθεί από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να κάνουν χαλαρές προπονήσεις και όχι τύπου σπάρινγκ αυτή την περίοδο. Όταν μιλάμε για αθλητές της Εθνικής και δη πρωταθλητές Ευρώπης, η ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για όλα αυτά, καθώς θέλει να προστατέψει τους αθλητές της.

Αυτά είναι και τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η έρευνα, για το αν δηλαδή τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, και αυτός είναι και ο λόγος που η ομοσπονδία της πυγμαχίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί ένα έγγραφο που έχει στείλει η ομοσπονδία σε όλα τα σωματεία στις 30 Νοεμβρίου -και φέρνει στο φως το iefimerida- σχετικά με αγώνες σπάρινγκ, πριν από το δυστύχημα δηλαδή, όπου προειδοποιεί τους πάντες με πειθαρχικά μέτρα, καθώς έχει λάβει ενημέρωση πως γίνονταν αντίστοιχοι αγώνες, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ίδια.

Το έγγραφο-ντοκουμέντο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας για το σπάρινγκ

“Όχι σπάρινγκ” ήταν η εντολή του ομοσπονδιακού προπονητή

Μια νέα διάσταση στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, δίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής της πυγμαχίας Αρτούρ Μικαελιάν.

Ο πολύπειρος πυγμάχος και προπονητής της Εθνικής ομάδας αποκαλύπτει στο protothema.gr ότι είχε δώσει οδηγίες στον άτυχο Βασίλη Τόπαλο, καθώς και στους υπόλοιπους αθλητές της Εθνικής, την 1η Δεκεμβρίου, ότι από εκείνη την ημέρα μέχρι και την Πρωτοχρονιά σταματούσαν όλες οι έντονες δραστηριότητες, ενώ τους είχε ενημερώσει και για τη διακοπή των αγώνων σπάρινγκ, οι οποίοι άλλωστε πραγματοποιούνται, όταν πλησιάζουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

«Τους έδωσα ένα πολύ χαλαρό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε συντήρηση της φυσικής τους κατάστασης με τρεις φορές την εβδομάδα βάρη, τρέξιμο κάθε Σάββατο και μία μέρα τεχνικές στον σάκο. Τίποτα παραπάνω» λέει ο Αρτούρ Μικαελιάν.

Μάλιστα, τα ακριβή λόγια του ήταν: «Πάτε χαλαρά και δεν χτυπιέστε», ενώ επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να βάλουν τον 16χρονο να κάνει σπάρινγκ.

Τα ερωτήματα για την υπόθεση Τόπαλου

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τα οποία είναι αυτά που προβλέπει το καταστατικό της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ομοσπονδίας πυγμαχίας, προκύπτουν ερωτήματα γύρω από την υπόθεση του 16χρονου πυγμάχου.

Όπως είπε η γιαγιά του, ο Βασίλης έκανε αγώνα σπάρινγκ εκείνη την ημέρα. Αν ισχύει η πληροφορία ότι έκανε με αθλητή μεγαλύτερης κατηγορίας σπάρινγκ (και όχι απλή προπόνηση), τότε ο αγώνας αυτός δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί και φέρουν ευθύνη όσοι τον επέτρεψαν.

Επίσης, για να γίνει ο αγώνας θα έπρεπε να έχει δοθεί άδεια από την ομοσπονδία και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr, η ομοσπονδία δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για αγώνα σπάρινγκ του νεαρού αθλητή.

Κλήθηκε εκ νέου για κατάθεση ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου

Εν τω μεταξύ, συμπληρωματική κατάθεση δίνει ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, όπου ο 16χρονος πυγμάχος, Βασίλης Τόπαλος, είχε το λιποθυμικό επεισόδιο στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στην Καλλιθέα κλήθηκε να δώσει εκ νέου διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση που στάθηκε αφορμή να χάσει τελικά τη ζωή του ο νεαρός πρωταθλητής της πυγμαχίας, με βάσει καταθέσεις μαρτύρων που προέκυψαν κατά την έρευνα.

Οι Αρχές ερευνούν αν οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που στάθηκαν αιτία να πεθάνει ο Β. Τόπαλος, προήλθαν από την πτώση του μετά την λιποθυμία ή από τυχόν χτύπημα αντιπάλου του στην προπόνηση.

Οι Αρχές ξεψαχνίζουν τα πάντα, ακόμη κι αν υπήρχε περίπτωση να συμμετείχε σε παράνομους αγώνες, κάτι που μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από τις έρευνες.

Πηγή: iefimerida.gr