Προκήρυξη πρόωρων εκλογών: Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε δύο ημερομηνίες – Τα “ναρκοπέδια” στον δρόμο για τις κάλπες

 Προκήρυξη πρόωρων εκλογών: Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε δύο ημερομηνίες – Τα “ναρκοπέδια” στον δρόμο για τις κάλπες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα στο επόμενο τρίμηνο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να μην έχουν μείνει εκκρεμότητες. Οι νεότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει ως τα μέσα Μαρτίου, ώστε οι κάλπες να στηθούν το δεύτερο 3μηνο του 2023, σχετικά κοντά στη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Μένει να φανεί αν θα αποφασιστεί οι εκλογές να γίνουν πριν το Πάσχα (επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 9 Απριλίου) ή θα επιλέγει ο Μάιος.

Εισηγήσεις όμως υπάρχουν και για τη διεξαγωγή των εκλογών μια εβδομάδα νωρίτερα. Δηλαδή η πρώτη κάλπη να στηθεί στις 2 Απριλίου και η δεύτερη στις 14 Μαΐου.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πεδίο της οικονομίας. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα τρέχει σταδιακά, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντάξεων και η εφαρμογή του Market Pass.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης παραμένει «ζωντανό» και πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών.

Την ίδια στιγμή βαρύτητα δίνεται σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς (παιδεία, υγεία, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης κ.α). Οσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων – και ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα- στόχος είναι η πολιτική συζήτηση να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα, καθώς είναι ένα ζήτημα που προκαλεί «ρωγμές» στο προφίλ της κυβέρνησης στον κεντρώο χώρο.

  • Μετά τις γιορτές θα πυκνώσουν και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα να είναι στραμμένο κυρίως σε νόμους τις Βόρειας Ελλάδας.

Στην κυβέρνηση βλέπουν διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η πρώτη κάλπη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων.

Στο δρόμο προς τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην ανάγκη αυτοδυναμίας, εξαπολύοντας διπλή επίθεση τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Το βασικό επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης είναι η ανάγκη σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων, ενώ το σύνθημα στην προεκλογική περίοδο είναι «το είπαμε – το κάναμε».

  • Παράλληλα στην Πειραιώς μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και υπάρχει ικανοποίηση για το ό,τι διατηρείται το γαλάζιο προβάδισμα και δεν καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές στη δυναμική των κομμάτων. Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν θα συνεχιστεί ο αντίκτυπος της υπόθεσης της Ευας Καϊλή στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πάντως κομβικός παράγοντας για την επόμενη ημέρα είναι και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς αυτό μπορεί να κρίνει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες με ποσοστό κοντά στο 37.5%.

Σχετικά Άρθρα