Ουκρανία: Θέλει σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Φεβρουάριο – Η προϋπόθεση για τη Ρωσία

 Ουκρανία: Θέλει σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Φεβρουάριο – Η προϋπόθεση για τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα (26/12) ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να έχει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό μεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, την περίοδο που ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής μόνο εάν η χώρα αντιμετωπίσει πρώτα ένα δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου.

Στη συνέντευξή του στο Associated Press, ο Κουλέμπα είπε, επίσης, ότι ήταν “απόλυτα ικανοποιημένος” με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κάνει ένα ειδικό σχέδιο για να είναι λειτουργικές οι μπαταρίες των πυραύλων Patriot στη χώρα σε λιγότερο από έξι μήνες, ενώ, συνήθως, η προετοιμασία διαρκεί έως και ένα χρόνο.

Ο Κουλέμπα τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ότι η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τον πόλεμο το 2023, προσθέτοντας ότι η διπλωματία παίζει πάντα σημαντικό ρόλο.

“Κάθε πόλεμος τελειώνει με διπλωματικό τρόπο”, είπε. “Κάθε πόλεμος τελειώνει ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε.

“Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος χώρος για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου κορυφής, γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε χάρη σε μια συγκεκριμένη χώρα”, είπε. “Αυτό χρειάζεται πραγματικά τη συμμετοχή όλων”, συμπλήρωσε.