Βγήκαν τα κομπιουτεράκια: Πόσο είναι ανά άτομο το επίδομα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Πότε μειώνεται στο 80%, πώς θα δοθεί, δικαιούχοι

 Βγήκαν τα κομπιουτεράκια: Πόσο είναι ανά άτομο το επίδομα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Πότε μειώνεται στο 80%, πώς θα δοθεί, δικαιούχοι

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. 

  • Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Πόσο είναι στην πραγματικότητα ανά άτομο

Με έναν πιο προσεκτικό υπολογισμό το ποσό είναι από 22 ευρώ ανά άτομο. Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν αφαιρέσει, με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από δύο μισθούς ετησίως.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η συνολική ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

  • Ουσιαστικά δηλαδή με βάση τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει π.χ. με 52 ευρώ το μήνα ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές. Το εάν αρκεί αυτό βέβαια θα το κρίνει ο πολίτης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέτρο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “καλάθι του νοικοκυριού” αλλά και τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων.

Στόχος, όπως είπε, είναι “να ενισχύσει τον πολίτη από την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθεί από την πρόσοδο από την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων των διυλιστηρίων” είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι “από το Φεβρουάριο και για 6 μήνες θα καλύπτει το 10% των αγορών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις.”

“10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος, μιλάμε για σούπερ μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κτλ”. “Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν στο 80% του μέτρου εάν παίρνουν τη σχετική ενίσχυση από την τράπεζα” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

  • Με βάση, πάντως, την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς (ΕΟΠ), έτους 2021, που διενεργήθηκε σε δείγμα 6.053 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα).

Μάλιστα, τονίζεται ότι το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα. Εάν προσμετρήσει, με πρόχειρο τρόπο, κάποιος/κάποια τον πληθωρισμό, που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 10% για φέτος, τότε η μηνιαία δαπάνη γι’ αυτό το 50% των νοικοκυριών αυξάνεται κατά 129,7 ευρώ και πάει στα 1426,7 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το 22% ανά μήνα αφορούν αφορά στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά. Ακόμη και τα 100 ευρώ σε ένα σύνολο δαπάνης ανά μήνα που μπορεί να υπερβαίνει το 1400 ευρώ δεν ανακουφίζει αρκούντως τον “πονοκέφαλο” της καθημερινής επιβίωσης.

  • Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι με βάση ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel κάθε πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα και με το πορτοφόλι του νοικοκυριού βιώνει διαφορετικά τον πληθωρισμό, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59% ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%. Κάτι που σημαίνει ότι και πάλι δεν επαρκεί το μέτρο για να καλύψει τις απώλειες.

Επίσης μπορεί να επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε 8,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ωστόσο, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. ενέργεια, πλην ηλεκτρισμού, και είδη διατροφής) εκτός από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, πάνω από 10% είναι ο ρυθμός αύξησης μέσα σε ένα έτος των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (18,7%), Κρέατα- γενικά (16,7%),, Γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), Έλαια και λίπη (20,4%), Λαχανικά- γενικά (12,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,6%), Λοιπά τρόφιμα (12,9%), Καφέ- κακάο- τσάι (11,9%).

  • Είναι προφανές ότι τα 22 – 100 ευρώ ανά μήνα είναι κάτι, αλλά δεν λειτουργεί ως “καταλύτης αλλαγών” – game changer – για την ακρίβεια στα νοικοκυριά. Θα πρέπει, δε, να συνυπολογιστεί ότι και πάλι πολλοί μένουν εκτός λόγω των ορίων.

Σχετικά Άρθρα