Κώστας Σκρέκας/Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Προτεραιότητα η απεξάρτηση από το ρωσικό ΦΑ – Περιορισμός στη χρήση ενεργοβόρων συσκευών 6 με 9 το βράδυ

 Κώστας Σκρέκας/Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Προτεραιότητα η απεξάρτηση  από το ρωσικό ΦΑ – Περιορισμός στη χρήση ενεργοβόρων συσκευών 6 με 9 το βράδυ

Στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρας, τα επόμενα χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Όπως τονίζει στη συνέντευξη στο libre στόχος της κυβέρνησης είναι η  μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο.

Ο κ. Σκρέκας τονίζει επίσης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί  μεγάλες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ώστε να περικόψουμε τη σπατάλη στην κατανάλωση.

Συνέντευξη

-Κύριε Υπουργέ, η ενέργεια είναι το μείζον ζήτημα και αναμένεται να μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Εκτός των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ποιοι είναι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της και ποιους μακροχρόνιους σχεδιασμούς κάνει η κυβέρνηση;

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής συνδέονται άμεσα με τους μακροπρόθεσμους στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την πράσινη μετάβαση. Στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, αξιόπιστου ενεργειακού συστήματος, με σεβασμό στο Περιβάλλον και προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Κλειδί» για την επίτευξη της ενεργειακής μας αυτονομίας είναι η επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η απεξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

  • Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πενταπλασίασε (συγκριτικά με την κατάσταση που παραλάβαμε) τον ρυθμό ένταξης νέων μονάδων ΑΠΕ και έτσι η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έως το 2030 θα λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 24 GW – στόχος που φάνταζε ανέφικτος πριν από τρία χρόνια- και το κόστος ενέργειας όπως είναι επακόλουθο, θα μειωθεί σημαντικά για όλους τους καταναλωτές.

Η διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών προμήθειας ενέργειας αποτελεί έναν ακόμα βασικό στόχο της Κυβέρνησης μας. Εν μέσω της σφοδρότερης διεθνούς ενεργειακής κρίσης των 50 τελευταίων ετών, έχουμε ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και με τις γειτονικές χώρες. Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά την εξάρτηση μας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και παράλληλα -μαζί με τις ελληνικές επιχειρήσεις- να αναπτύσσουμε τις υποδομές στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προωθούμε επίσης μεγάλες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ώστε να περικόψουμε τη σπατάλη στην κατανάλωση. Με οργανωμένο σχέδιο, συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και μια φιλική πολιτική στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

-Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την κατανάλωση του χειμώνα. Μετά την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου προτάθηκε στους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο. Και τώρα που το πετρέλαιο έχει φτάσει κι αυτό στα ύψη, η κυβέρνηση προτείνει το φυσικό αέριο. Τι ισχύει, τελικά; Τι από τα δυο να προτιμήσουν οι καταναλωτές;

Η κυβέρνηση πρότεινε, όπως σωστά λέτε, μια σειρά επιλογών για τους καταναλωτές, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μας https://ypen.gov.gr/ υπάρχουν ενδεικτικά, 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και, φυσικά, εξοικονόμησης χρημάτων.

  • Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι εάν θα θερμανθούμε με φυσικό αέριο, με πετρέλαιο ή με άλλους τρόπους, αλλά πώς θα κάνουμε μικρές κινήσεις προκειμένου να έχουμε μεγάλα οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει προνοήσει κι έχει κάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να επιτύχουμε την ενεργειακή μας επάρκεια για αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, να μειώσει τους επόμενους μήνες την κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 5%. Για αυτό και είναι σημαντική η προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης, όπως βλέπετε, οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν ακόμα ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, πρέπει να είμαστε συνετοί ως προς την κατανάλωση ενέργειας, ώστε να περάσει ο χειμώνας με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού κι επιχείρησης.

-Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί τελικά σε ενεργειακό κόμβο; Αξίζει τον κόπο ή όσα διακυβεύονται φέρνουν τη χώρα μας σε δύσκολη θέση;

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενεργειακή θωράκιση και ασφάλεια της χώρας, ειδικά κάτω από τις εξαιρετικές συνθήκες της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο, με κεντρική μας επιδίωξη να γίνουμε ο καταλύτης στη μεταφορά πράσινης ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

  • Προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, που θα ενισχύσουν τόσο την ενεργειακή μας ασφάλεια, όσο και την ανταγωνιστικότητά μας. Διπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μας με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία και παράλληλα τριπλασιάζουμε τη δυναμικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αλβανία. Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο είναι, φυσικά, η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Αίγυπτο, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσα την πρόταση που έχει κάνει η Κυβέρνηση προς την Αυστρία και τη Γερμανία, για την κατασκευή απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, αρχικής δυναμικότητας 3GW.

Η απεξάρτηση μας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι προτεραιότητα, και η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πριν από ένα μήνα ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος καθιερώνει τη χώρα μας ως διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  • Παράλληλα, με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα και τους, εν αναμονή, σταθμούς LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα καθίσταται πλέον, βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα,  δρομολογείται και ο αγωγός φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025.

Με προσεκτικό σχεδιασμό οδηγούμε την Ελλάδα σε μια ομαλή μετάβαση για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, με βασική μας μέριμνα τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα