Υποκλοπές σε σκηνικό ακραίας πόλωσης- Η λίστα με τα ηχηρά ονόματα και οι αντιδράσεις

 Υποκλοπές σε σκηνικό ακραίας πόλωσης- Η λίστα με τα ηχηρά ονόματα και οι αντιδράσεις

Σε ένα νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ύστερα από την δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Documento μιας λίστας με κορυφαία πολιτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που, κατά το δημοσίευμα, έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού Pretador ή και “νόμιμων επισυνδέσεων” από την ΕΥΠ.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως το δημοσίευμα του Documento έχει αρχίσει να αναδημοσιεύεται και σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Politico και η DailyMail.

Η αντίδραση της κυβέρνησης δια του Γιάννη Οικονόμου έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον. Καθώς, αφενός, επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρά μόνο γίνεται παράθεση ονομάτων, από την άλλη, όμως, ζητά να διαλευκανθεί η υπόθεση από την δικαιοσύνη.

«Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία”, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (αναλυτικά η δήλωσή του εδώ).

Η λίστα προσώπων υπό παρακολούθηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento, κρίνεται από την ίδια την κυβέρνηση ως ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Μια και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει στην απαντητική ανακοίνωση του πως τα στοιχεία αυτά «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη». Δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση αποδίδει στο δημοσίευμα την ιδιότητα μίας ακόμη πλευράς της υπόθεσης των υποκλοπών που οφείλει να διαλευκανθεί.

Όλοι, όμως, διακρίνουν πως αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης (που ενισχύθηκε από τις αναφορές της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου) τροποποιεί τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας -όπως και η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA- έθεσαν θέμα πορείας προς τις εκλογές με αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με την χρήση από διάφορα κέντρα του παράνομου λογισμικού.

Η λίστα

Η λίστα με τα ονόματα που δημοσιοποίησε το Documento:

  • Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  • Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
  • Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
  • Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
  • Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
  • Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
  • Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
  • Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
  • Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
  • Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
  • Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  • Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
  • Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
  • Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
  • Κωστής Χατζηδάκης (υπουργόςΕργασίας)
  • Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
  • Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
  • Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
  • Μαρίνα Πατούλη (σύζυγοςΠατούλη)
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
  • Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
  • Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής)
  • Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας)
  • Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη)
  • Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά»)
  • Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star)
  • Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media)
  • Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
  • Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
  • Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
  • Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
  • Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)

Εβδομάδα των υποκλοπών

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δύο έντυπα παραδοσιακά και κάθε άλλο παρά με αντικυβερνητικό πρόσημο: Το Βήμα και τα Νέα. Εκεί αναφέρονταν ότι γίνονται παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ παράλληλα φωτογραφίζονταν ως υπεύθυνος για την έλευση και παραμονή του λογισμικού Predator στην Ελλάδα ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην συνέχεια υπήρξε ο μαραθώνιος επαφών της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων από την οποία …έλαμψε δια της απουσίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο συνέβη με όλους τους κομβικούς παράγοντες για τη διερεύνηση της υπόθεσης όπως οι διοικητές της ΕΥΠ και ο παραιτημένος γ.γραμματέας του Μαξίμου.

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πρόσθεσε νέα ερωτηματικά στην υπόθεση. Ιδίως από την στιγμή που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα «επαναξιολογήσει» την επαναφορά της δυνατότητας των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται για τους λόγους που παρακολουθήθηκαν. Άποψη που μέχρι πρότινος αρνούνταν εμφατικά.

Τέλος την Παρασκευή στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή PEGA «τοποθέτησε» την Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε που λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας και αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί «καθεστωτικά» φαινόμενα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε σαφέστατη παραίνεση σχετικά με το ότι οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Κλίμα πόλωσης

Ενώ, λοιπόν, θεωρήθηκε πως οι πολιτικοί τόνοι για το σκάνδαλο των υποκλοπών πέφτουν και η κυβέρνηση ξεπερνά σταδιακά τον σκόπελο, τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου αλλά, κυρίως, η νέα αποκάλυψη του Documento (που πρέπει να τύχει διερεύνησης), ανεβάζουν το κλίμα πόλωσης, γεγονός που σημαίνει πως στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν. Κάποιοι λένε πως οι νέες αποκαλύψεις και τυχόν πρόσθετες θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να επισπεύσει ακόμα και τον χρόνο των εκλογών, και δεν αποκλείουν αυτές να διεξαχθούν τον Ιανουάριο και όχι την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Στα ύψη η κριτική της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα δημοκρατίας ενόψει (και) της προεκλογικής χρονιάς που έρχεται. Όλα τα κόμματα έχουν καταδικάσει ως ανεπαρκή τον τρόπο που διερευνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής όπου πλειοψηφία είχε η Νέα Δημοκρατία. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – θυμίζουμε- στα πορίσματά τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης στο μέλλον προανακριτικής επιτροπής χωρίς να αποκλείουν το έλεγχο των πράξεων του πρωθυπουργού.

Επίσης, έστω και από διαφορετικές αφετηρίες, τα κόμματα έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μεταξύ άλλων την τοποθέτηση επικεφαλής διακομματικής αποδοχής στην ΕΥΠ, όπως και την αντικατάσταση της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου που έχει δηλώσει πρόθυμη να εγκρίνει ακόμη και τη παρακολούθηση της …Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγο για «δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε παρακράτος, το οποίο δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων» επισημαίνοντας πως «το απόρρητο δεν μπορεί να δημιουργεί ανεξέλεγκτες νησίδες στο κράτος υπεράνω του νόμου». Απαιτεί να πέσει άπλετο φώς σε μια υπόθεση που «υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, μάλλον αιφνιδίως, τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι κριτικής του ΠΑΣΟΚ έχουν μειωθεί, ενώ κάποιοι διακρίνουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκαταλείπει σταδιακά αυτό το πεδίο (παρότι τον αφορά προσωπικά). Πριν μία εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος (ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη) απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς -με συνέντευξή του στην “Καθημερινή”- πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως εάν η Ν.Δ δεν επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κόμμα “ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού”. Ηλίου φαεινότερον…

Για «σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Μάλιστα στον Περισσό επιμένουν για την διαλεύκανση των καταγγελιών που έχει κάνει το ΚΚΕ για επανειλημμένα φαινόμενα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του.

Από την πλευρά του Μέρα 25 έχει γίνει λόγος για «πλήρη έκπτωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και καταρράκωση του κράτους δικαίου στην χώρα μας»

Σχετικά Άρθρα