Στα ύψη ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο – Έκλεισε στο 9,8% σύμφωνα με τη Eurostat – Εκτινάχθηκε και στην Ευρωζώνη

 Στα ύψη ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο – Έκλεισε στο 9,8% σύμφωνα με τη Eurostat – Εκτινάχθηκε και στην Ευρωζώνη

Στο 9,8% κινήθηκε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Eurostat.Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν 12,1% σύμφωνα με τη Eurostat τον Σεπτέμβριο και 12,0% σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Επίσης, ήταν στο 9,9% στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, ο πληθωρισμός της χώρας μας ανήλθε στο 9,8% τον Οκτώβριο από 12,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα μειώθηκαν 1% έναντι αύξησης 3% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης “σκαρφάλωσε” σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ανήλθε στο 10,7% τον Οκτώβριο από 9,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,5%.

  • Κατά 11,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης – σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Εναν μήνα πριν ήταν στο 10,9%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,4% ετησίως και στο 0,9% μηνιαίως.

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 43% και 20,3%, αντίστοιχα σε ετήσια βάση, καθώς οι συνολικές τιμές των αγαθών κινήθηκαν ανοδικά κατά 17,8%. Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν κατά 4% υψηλότερες ετησίως.

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 6,2%, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Η επιτάχυνση οφείλεται στην άνοδο των τιμών ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 6,1% σε ετήσια βάση, πριν κατεβάσει ταχύτητα τον Αύγουστο (5,9%) και τον Σεπτέμβριο (5,6%).

Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1985, όταν είχε καταγράφει στο 6,4% ετησίως. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 11,8%, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,2% και τα μεταποιημένα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Από την άλλη οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότεροι των προσδοκώμενων. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INSEE θα κλείσουν στο 2,5% έναντι 2,7% που είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Σχετικά Άρθρα