Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

 Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, με την τελική μέτρηση να δείχνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έτρεξε με ρυθμό 2,4% ετησίως τον περασμένο μήνα.Παρομοίως, επιβεβαιώθηκε και η μέτρηση του εναρμονισμένου ΔΤΚ στην Ελλάδα στο 3,4% ετησίως από το 3,1% του Φεβρουαρίου.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, σημειώνεται ότι η πληθωρισμός επιβράδυνε στο 2,4% από το 2,6% του Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα είχε τρέξει με 6,9%.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), στη Φινλανδία (0,6%) και στη Δανία (0,8%) ενώ οι υψηλότεροι στη Ρουμανία (6,7%), στην Κροατία (4,9%) και τις Εσθονία – Αυστρία (και οι δύο 4,1%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό του Μαρτίου προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76%) και ακολούθως από την κατηγορία τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά (+0,53%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30%) ενώ οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν πτωτικά (-0,16%).

Σχετικά Άρθρα