Πολάκης: Απευθείας αναθέσεις 50 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ στην ιδιωτική εταιρεία ONEX

 Πολάκης: Απευθείας αναθέσεις 50 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ στην ιδιωτική εταιρεία ONEX

Συνέχεια στο σκάνδαλο Πάτση με νέο “επεισόδιο” δίνει ο Παύλος Πολάκης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Π. Πολάκης παρουσιάζει τα νέα στοιχεία από το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία η ιδιωτική εταιρεία ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Π. Ξενοκώστα εισέπραξε 50 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαδικασιών από τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier.

Ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει και προσφορά για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Το ενδιαφέρον του εκδηλώθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης με υποστήριξη από αμερικανικά κεφάλαια και συνδρομή του τότε Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ. Αναφορικά με τον σχεδιασμό του για την Ελευσίνα, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην “πράσινη” ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τα νέα υλικά, με στόχο να καταστεί η χώρα μας ναυπηγικός, βιομηχανικός και τεχνολογικός κόμβος.

Ο απόφοιτος της Σχολής Ικάρων, όπως γράφουν τα οικονομικά σάϊτ, που, αφού δεν κατάφερε να εξαγοράσει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αποφάσισε να κάνει… προσθαλάσσωση στα Ναυπηγεία Σύρου και τώρα θέλει να εξαγοράσει Σκαραμαγκά και Ελευσίνα.

Ο Πάνος Ξενοκώστας γεννήθηκε το 1974 στη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την κόρη του Γιάννη Καρρά που το 1992 μαζί με τον τότε συνέταιρό του, Δημήτρη Μελισσανίδη, αγόρασαν την ΑΕΚ από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλ0.

Οι αναθέσεις

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, η ΟΝΕΧ δεν έχει δικούς της εργαζόμενους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο, αλλά τους ενοικιάζει με τη σειρά της από άλλες εταιρείες. Αρχικά από εταιρεία που ανήκε στον όμιλό της και ακολούθως από τρίτες εταιρείες.

Ένας από τους βασικούς υπερεργολάβους είναι η “ΙΚΕ SPEEDCON SMPS”, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020, έχει έδρα στον Πειραιά και αντικείμενο την εσωτερική διαλογή, διαμετακόμιση, παραλαβή, μεταφορά και ταχυμεταφορά δεμάτων, ενώ το 2020 είχε κύκλο εργασιών 4,9 εκατ. ευρώ. Για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με 550 ευρώ τον μήνα, χωρίς νόμιμες τριετίες, με απολύσεις μετά από ένα μήνα κτλ, η “Εφ.Συν.” είχε γράψει αναλυτικό ρεπορτάζ. Ακόμη, η ίδια εφημερίδα είχε γράψει πως η ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS, θυγατρική της ΟΝΕΧ, είχε πάρει με απευθείας ανάθεση έργα αξίας 272.080 ευρώ, μεταξύ άλλων για την προμήθεια εξοπλισμού και υποστήριξη της λειτουργίας “του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου”. Η ONEX έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, και την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις γαλλικές κορβέτες που θα “χτιστούν” στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

“- Από το 2019 και μετά τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier δεν κάνουν απλώς ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) κάποιων δραστηριοτήτων τους. Τις έχουν εκχωρήσει ΟΛΕΣ με φωτογραφικό τρόπο σε ιδιώτη! Ουσιαστικά έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους δύο Οργανισμούς, χωρίς το κράτος να έχει εισπράξει τίμημα. Αντιθέτως μάλιστα, πληρώνει ΑΔΡΑ τον τρίτο στον οποίο “παραχώρησαν” τους δημόσιους Οργανισμούς

50 εκατομμύρια € δίνονται σε μόλις 3 χρόνια σε μια εταιρεία (την ΟΝΕΧ), αρχικά με απευθείας αναθέσεις και μετά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στους οποίους μόνο η ΟΝΕΧ μπορούσε να συμμετάσχει.(φωτο 5-9)

– Η ΟΝΕΧ όμως δεν έχει δικούς της εργαζόμενους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο. Τους ενοικιάζει με τη σειρά της από άλλες εταιρείες. Αρχικά από εταιρεία που ανήκε στον όμιλό της και ακολούθως από τρίτες εταιρείες (κατά βάση από τη Speedcon).

Δηλαδή η ανάδοχος ΟΝΕΧ «τσεπώνει» με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό περί τα 25 εκ. € σε τρία χρόνια, ΜΟΝΟ ΩΣ ΜΕΣΙΤΡΙΑ (νταβατζής λέγεται λαϊκά) μεταξύ των ΕΛΤΑ και της εταιρείας που έχει τους εργαζόμενους! 

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΣΕΠΩΝΕΙ 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΕΡΑ ΛΕΦΤΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΤΩΝΕΛΤΑ!!!!!!!

Και κάπως έτσι… και με τέτοια λεφτά έρχεται η ΟΝΕΧ και εξαγοράζει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και «υποχρεώνει» (sic) τον κατά τ΄ άλλα επιτυχημένο υπουργό (και γνωστό μπουλντοζιέρη του Ελληνικού) Άδωνι Γεωργιάδη να πανηγυρίζει για την «ανάπτυξη» και να φωτογραφίζεται γελαστός και χαρούμενος με τα στελέχη της ΟΝΕΧ…

– Και ενώ η ΟΝΕΧ έχει βγάλει 25 εκ. από “αέρα” υπηρεσία, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ζουν έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, μια εργασιακή ΓΑΛΕΡΑ , λαμβάνοντας μισθό περίπου 550 € ο καθένας το μήνα, χωρίς υπερωρίες, χωρίς κανένα δικαίωμα κλπ. Τους διώχνουν με τη συμπλήρωση ενός μήνα με ένα απλό sms (υπάρχουν καταγγελίες και σχετικά δημοσιεύματα – πχ αυτό στην ΕΦΣΥΝ).

Αν τα ΕΛΤΑ διαχειριζόταν προς δημόσιο όφελος αυτή την οικονομική αιμορραγία των 25 εκατομμυρίων και συνολικά των 50 εκατομμυρίων που διέθεσε,, με απλή αριθμητική προκύπτει η δυνατότητα απασχόλησης 1.150 περίπου ΜΟΝΙΜΩΝ και ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ εργαζόμενων το χρόνο…(50 εκατομμύρια δια τρία χρόνια δια 12 μισθούς δια 1200 ακαθάριστο=1157 εργαζόμενοι)

– Οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Γεωργαντάς Λιβάνιος και ο κ. Πιερρακάκης τι κάνουν και ΓΙΑΤΙ ;;;  Παρακολουθούν το κατασπάραγμα των δημόσιων ταμείων και υπογράφουν ;;;  …

και ξαναρωτάω ΓΙΑΤΙ ;;;

Που είναι εδώ το όφελος για το δημόσιο ή τους εργαζόμενους κ. Γεωργαντά  και Λιβάνιε;;

Που είναι εδώ το όφελος για το δημόσιο ή τους εργαζόμενους κ. Πιερρακάκη ;

Θα μιλήσει κανείς ή να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω ;;;

Υγ .Από τον κατάλογο των αναθέσεων έβαλα μόνο την πρώτη και τελευταία σελίδα που φαινονται τα αρθροίσματα από το φαγοπότι σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier !(φωτο 5-8)

Υπάρχουν ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!

Στη φωτο 9 η σελίδα από την προκήρυξη που φαινεται ο φωτογραφικός όρος για να παίρνει τη δουλειά η ONEX !

Άλλη μια φορά ευχαριστώ τα στελέχη του τομέα Διαφάνειας ,για τη δουλειά που κάναμε και εν μέσω τριημέρου!”.