Θα μπορούσε μια εισαγγελέας να παρακολουθεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν “πουλούσε την πατρίδα”;

 Θα μπορούσε μια εισαγγελέας να παρακολουθεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν “πουλούσε την πατρίδα”;

Μία εισαγγελέας, επιφορτισμένη μάλιστα με τον έλεγχο νομιμότητας της δράσης της ΕΥΠ, φέρεται να δήλωσε χθες, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι θα ενέκρινε την παρακολούθηση ακόμη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θεωρούσε πως «πάει να πουλήσει την πατρίδα»! Πρόκειται για επικίνδυνες αντιλήψεις.

Μια εισαγγελέας πρωτοδικών (ίσως κάποιος υπάλληλος της ΕΥΠ;..) θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ως «εθνικώς επικίνδυνη» ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ακόμη χειρότερο θα ήταν η κυβερνητική σιωπή. Θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανείς να μας φυλάει από τους φύλακες.

Το θέμα περνάει στα “ψιλά” των μέσων ενημέρωσης λόγω της “καταιγίδας Πάτση”, όμως είναι πολύ σοβαρό. Η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου, η οποία ενώπιον της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας επικαλέστηκε το “απόρρητο”, αποκάλυψε μέσα στην έπαρσή της πως γνώριζε τους λόγους παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Διότι πώς αλλιώς θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν “πουλούσε την πατρίδα” και από την άλλη δεν γνώριζε γιατί παρακολουθήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκείνη την περίοδο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Εννοεί, δηλαδή, ότι ο Ανδρουλάκης ήταν ύποπτος ότι “πουλούσε την πατρίδα”; Και πόσο θεσμικά αθωράκιστο είναι το πολίτευμα όταν επιτρέπει σε έναν διοικητή της ΕΥΠ και μία εισαγγελέα να παρακολουθούν ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρόσωπο, δηλαδή, που συναινετικά επέλεξε η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής; Ποιό “σύστημα” αίρεται υπεράνω νόμων και θεσμών και μπορεί να παρακολουθεί αρχηγούς κομμάτων, ή και τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ίδια ώρα να αρνείται να ενημερώσει το ανώτατο θεσμό ελέγχου, την Βουλή;

Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης (ίσως και της κυβέρνησης) δεν ήταν μόνον όσα έλεγε η εισαγγελέας αλλά και το άτεγκτο ύφος της. Της ζήτησαν τρείς φορές να ανακαλέσει την δήλωσή της για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά συνέχισε το ίδιο βιολί. Αμετανόητη.

Η κατάθεση/μη-κατάθεση της κ. Βλάχου αποτελεί κόλαφο τόσο για την ίδια, όσο, κυρίως, για τους θεσμούς…

Σχετικά Άρθρα