G7: “Η χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες”

 G7: “Η χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες”

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν το Κρεμλίνο και προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία εάν προβεί σε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων. Καλούν όλες τις χώρες να απορρίψουν απερίφραστα τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι, «εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με φόντο τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία, που οδήγησαν στο θάνατο αθώων πολιτών. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αθώων αμάχων συνιστούν έγκλημα πολέμου. Θα θέσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και τους υπεύθυνους ενώπιον των ευθυνών τους».

Παράλληλα, οι G7 «καταδικάζουν σθεναρά και απορρίπτουν απερίφραστα την παράνομη απόπειρα προσάρτησης από τη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης. Επαναλαμβάνουμε πανηγυρικά ότι δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση ή τα εικονικά δημοψηφίσματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τη δικαιολογήσει».

«Η Ρωσία έχει παραβιάσει κατάφωρα τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν μπορούν και δεν δίνουν στη Ρωσία νόμιμη βάση για να αλλάξει τα σύνορα της Ουκρανίας. Καλούμε όλες τις χώρες να απορρίψουν απερίφραστα αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από την Ουκρανία», επισημαίνει η Ομάδα των Επτά.

Επιπλέον, οι G7 επισημαίνουν ότι «επιβάλαμε και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων σε άτομα και οντότητες – εντός και εκτός της Ρωσίας – που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις παράνομες προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξει το καθεστώς του ουκρανικού εδάφους».

«Καταδικάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής κινητοποίησης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Επαναβεβαιώνουμε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποιούν.

Οι G7 προσθέτουν ότι «καταδικάζουμε τις ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας Ζαπορίζια και την πίεση που ασκείται στο προσωπικό της εγκατάστασης. Πρόκειται για μια περαιτέρω ανεύθυνη κλιμάκωση και θα καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για οποιοδήποτε περιστατικό προκληθεί από τις ενέργειές της. Η ασφάλεια, η προστασία και οι διασφαλίσεις της πυρηνικής εγκατάστασης είναι υψίστης σημασίας και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στο θέμα αυτό».

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο, επιτρέποντας στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και παρέχοντας υποστήριξη στον ρωσικό στρατό. Η ανακοίνωση μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας με τη Ρωσία αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνενοχής του καθεστώτος της Λευκορωσίας με τη Ρωσία. Ανανεώνουμε την έκκληση μας προς το καθεστώς Λουκασένκο να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν ότι «επαναβεβαιώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης και να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

«Διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεν πτοούμαστε και είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ουκρανία στην κάλυψη των αναγκών της για χειμερινή ετοιμότητα», υπόσχονται.

Ξεκαθαρίζουν ότι «με στόχο μια βιώσιμη μεταπολεμική ειρηνευτική διευθέτηση, παραμένουμε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνίες μαζί με τις ενδιαφερόμενες χώρες και θεσμικά όργανα και την Ουκρανία σχετικά με τη βιώσιμη ασφάλεια και άλλες δεσμεύσεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον και να αποτρέψει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα. Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό. Προσβλέπουμε στα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας στις 25 Οκτωβρίου».

«Καμία χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία, ο λαός της οποίας έχει υποστεί θάνατο, εκτοπισμό και αμέτρητες θηριωδίες ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης. Σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία, οι ηγέτες της G7 χαιρετίζουν την ετοιμότητα του Προέδρου Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: σεβασμό της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – διασφάλιση της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο μέλλον – διασφάλιση της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης τρόπων για να γίνει αυτό με κεφάλαια από τη Ρωσία – επιδίωξη απόδοσης ευθυνών για τα ρωσικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου», συμπληρώνουν.

Εξηγούν ότι «είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι από την εσκεμμένη βλάβη των αγωγών Nord Stream σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα και καταδικάζουμε έντονα κάθε εσκεμμένη διακοπή κρίσιμων υποδομών. Χαιρετίζουμε τις συνεχιζόμενες έρευνες».

«Θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και στενό συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της επιθετικότητας της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα σε όλη την G7 και πέραν αυτής», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα