Ένταξη των πυρηνικών της Γαλλίας στην άμυνα της ΕΕ κατά της Ρωσίας προτείνει ο Μακρόν

 Ένταξη των πυρηνικών της Γαλλίας στην άμυνα της ΕΕ κατά της Ρωσίας προτείνει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει να δημιουργηθεί μια πυρηνική ασπίδα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας. «Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα -για όσους διαθέτουν- ή αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη σε γαλλικά Μέσα το Σάββατο (27/4). «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.

Ο Μακρόν είχε επαναλάβει μια τέτοια κίνηση για πρώτη φορά το 2020, όταν είχε καλέσει σε «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να ανοίξει διάλογο για αυτό το θέμα με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την προσφορά το 2022 χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Βερολίνο. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2024 ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του CSU Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει αυτή την πρόταση.

Σχετικά Άρθρα