Γιώργος Λογιάδης (ΜέΡΑ25): Προοπτικές της οικονομίας και επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης

 Γιώργος Λογιάδης (ΜέΡΑ25): Προοπτικές της οικονομίας και επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης

«Οι λύσεις που δίνει η κυβέρνηση με χαρτζιλίκια προσβάλουν την ελληνική οικογένεια και δεν οχυρώνουν τη ραχοκοκαλιά  της ελληνικής οικονομίας που είναι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδη.

Όπως τονίζει στο άρθρο του στο libre «η απουσία πολιτικών στήριξης και κοινωνικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο της ελληνική οικογένεια». 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για να εξετάσει κάποιος τα θέματα της οικονομίας πρέπει να κινηθεί μεταξύ των αριθμητικών στοιχείων και της ωμής καθημερινής πραγματικότητας των νοικοκυριών.  Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat , περί τα τέλη Ιουλίου έδειξαν ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατακρημνίστηκε. 

Γιώργος Λογιάδης, Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 – Οικονομολόγος

Παρά τους φαινομενικά ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, εντούτοις με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων, η χώρα μας κατατάχθηκε στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 μπορεί να αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά το 2021 η μέση αύξηση ανήλθε στο 8,35%, μετά από την περαιτέρω «βουτιά» του 8,7% το 2020, λόγω της πανδημίας. Αυτοί όμως οι ρυθμοί  όπως προκύπτει κι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που βγαίνουν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν φτάνει στα νοικοκυριά, διότι η ακρίβεια πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Αυτή η ασφυκτική πίεση που νιώθουν τα νοικοκυριά χτυπάει με ευθεία βολή την μικρομεσαία επιχείρηση.

Για παράδειγμα ένα κατάστημα της γειτονιάς. 

Πέρυσι τέτοιο καιρό πλήρωνε ένα ποσό για το ηλεκτρικό του ρεύμα, που φέτος στην καλύτερη περίπτωση διπλασιάστηκε, με την άνοδο να συνεχίζεται και την αβεβαιότητα για την επιβίωση να αυξάνεται.

 Την ίδια ώρα οι εισπράξεις, οι πραγματικοί μισθοί και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκαν. 

Τι θα κάνει για να επιβιώσει; Ή θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων ή θα κλείσει.

Αυτά είναι τα πραγματικά διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μέσος Έλληνας. Αυτή είναι η πραγματικότητα της οικονομίας, διότι το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί το πολύ έως 9 εργαζόμενους. 

Δεν ήταν καθόλου υπερβολική η εκτίμηση που έκανε τον περασμένο Απρίλιο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που ανέφερε ότι μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο.     

Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο μέσος κύκλος εργασιών των μικρότερων μονάδων στο λιανικό εμπόριο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2016, χάνοντας την όποια μεγέθυνση είχε επιτευχθεί έως το 2019.

  •  Τα προβλήματα λόγω κατάρρευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας εντείνονται, η ακρίβεια εκτοξεύεται οι προοπτικές γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. 

Στην κρίση του χρέους, πανδημίας και πληθωρισμού ήρθε να προστεθεί η λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης την ώρα που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την υπερφορολόγηση για την επίτευξη των αβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν υπογράψει οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ,  πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού,  τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, την έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων.

Την ίδια ώρα ο πρωτογενής τομέας μαστίζεται επιπλέον από την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής από φυσικά φαινόμενα, κλιματική κρίση, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. 

Η απουσία πολιτικών στήριξης και κοινωνικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο της ελληνική οικογένεια.  

  • Τα Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, δείχνουν ότι το 28% του πληθυσμού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και αυξάνεται συνέχεια, κυρίως δε το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και γιγαντώνονται περαιτέρω οι μεγάλες.

 Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλά και η πολιτική βούλησης της κυβέρνησης είναι ο γιγαντισμός των επιχειρήσεων και η συγκέντρωση σε λίγα χέρια. Αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι ότι ολοένα ανοίγει η ψαλίδα. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  • Η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε δανεικά και εξωτερικές υποστηρίξεις με ένα μείγμα ύφεσης, ακρίβειας και ραγδαίας επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών. 

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι για να υπάρξει προοπτική απαιτούνται σοβαρά μέτρα και αποφάσεις όπως: διαγραφή χρεών που έγιναν μέσα στην πανδημία, όπως ζητούν και τα οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια, αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, δημιουργία δημόσιας Αγροτικής τράπεζας για εύκολη χρηματοδότηση των παραγωγών, άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για τη στήριξή τους.

Στήριξη δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας και ίδρυση οργανισμού κοινωνικής κατοικίας.

Οι λύσεις που δίνει η κυβέρνηση με χαρτζιλίκια προσβάλουν την ελληνική οικογένεια και δεν οχυρώνουν τη ραχοκοκαλιά  της ελληνικής οικονομίας που είναι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Άρα αλλαγή πολιτικής, στροφή 180 μοιρών και όχι 360 μοιρών.  

Σχετικά Άρθρα