Η τεχνική βλάβη που επικαλείται η Gazprom για τη διακοπή του Nord Stream 1 – Τι απαντά η Siemens Energy – Αντιδράσεις από Βερολίνο, G7, Κομισιόν

 Η τεχνική βλάβη που επικαλείται η Gazprom για τη διακοπή του Nord Stream 1 – Τι απαντά η Siemens Energy – Αντιδράσεις από Βερολίνο, G7, Κομισιόν

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός παρατείνοντας τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι ροές ήταν προγραμματισμένο να ξαναρχίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η Gazprom με ανακοίνωση κάνει λόγο για διαρροή λαδιού και δεν δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της βλάβης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Το γεγονός της ξαφνικής βλάβης στον Nord Stream 1 εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς μέχρι το πρωί της Παρασκευής η Gazprom διαβεβαίωνε πως το πρόβλημα με τον αγωγό είχε λυθεί και πως θα λειτουργούσε και πάλι κανονικά το Σάββατο.

Από την άλλη πλευρά όπως υποστηρίζει η Siemens Energy η διαρροή λαδιού μηχανής δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Μετά την απόφαση όμως για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από τους G7 και τις δηλώσεις για ανάγκη πλαφόν στο φυσικό αέριο από την Κομισιόν, φαίνεται πως ο Πούτιν βάζει σε εφαρμογή του σχέδιό του. Να αφήσει την Ευρώπη να «παγώσει» τον χειμώνα.

Η απόφαση της Gazprom δεν φαίνεται να σόκαρε τη Γερμανία καθώς ανακοίνωσε πως η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία όμως παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα πλαφόν, δηλαδή ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου.

Παράλληλα ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό το μέτρο, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

“Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή (το πλήρες κείμενό της ΕΔΩ), διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ”, προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας – πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

  • «Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μέσω του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη”, επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Παναγιώτης Δρίβας