Πολεμικά των ΗΠΑ στα στενά της Ταϊβάν, πρώτη φορά μετά την κρίση με το Πεκίνο

 Πολεμικά των ΗΠΑ στα στενά της Ταϊβάν, πρώτη φορά μετά την κρίση με το Πεκίνο

Δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πλέουν στα διεθνή ύδατα στα Στενά της Ταϊβάν, στην πρώτη διέλευση μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου. Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της εξέχουσας Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο με περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι τη διέλευση κάνουν δύο καταδρομικά του αμερικανικού ΠΝ, το Chancellorsville και το Antietam.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Σημειώνεται πως ο στενός πορθμός της Ταϊβάν αποτελεί συχνή πηγή στρατιωτικής έντασης από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Επισημαίνεται ότι την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ακολούθησε, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, ένα ανάλογο ταξίδι άλλων πέντε Αμερικανών νομοθετών, με τον στρατό της Κίνας να απαντά με τη διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων κοντά στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να μην πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, η οποία αναζωπυρώθηκε από τις επισκέψεις αξιωματούχων, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοια ταξίδια του Κογκρέσου αποτελούν ρουτίνα. Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από σχετικό νόμο ώστε να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Στην αντίπερα όχθη, η Κίνα δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Σχετικά Άρθρα