Υποκλοπές: Θύελλα και αντιδράσεις για αναφορές Μητσοτάκη στη ΧΑ και σε ονόματα που παρακολουθούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ – Τι αναφέρουν οι “θιγόμενοι”

 Υποκλοπές: Θύελλα και αντιδράσεις για αναφορές Μητσοτάκη στη ΧΑ και σε ονόματα που παρακολουθούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ – Τι αναφέρουν οι “θιγόμενοι”

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις υποκλοπές, στη Χρυσή Αυγή αλλά και σε συγκεκριμένα ονόματα που παρακολουθούνταν. Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας αν αναδείξει τον σημαίνοντα εθνικό ρόλο της ΕΥΠ και να ενισχύσει το γεγονός ότι δεν πρέπει εξαιρείται ουδείς, είπε εμμέσως ότι δεν θα είχε εξαρθρωθεί η Χρυσή Αυγή αν δεν γινόταν επισυνδέσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα ονόματα που παρακολουθούνταν.

«Εάν κ. Τσίπρα συντάσσεστε με την άποψη του κ. Βενιζέλου να βγείτε να το πείτε, αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μία μακροσκελή δήλωσή του, τονίζει την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην “άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών” και στην άρση του απορρήτου “για λόγους «εθνικής ασφάλειας» που δεν συνιστούν έγκλημα”, αναφέροντας λεπτομερώς την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όπου “υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμάρα – Βενιζέλου”.

Μάλιστα, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “μου επιτρέψει να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά”.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

“Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε σκόπιμο να αντιταχθεί ο ίδιος προσωπικά ενώπιον της Βουλής στην επιστημονική μου θέση ότι οι βουλευτές (και ως εκ τούτου ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί αλλά, όπως θα δούμε, και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας) περιβάλλονται με ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ως προς το απόρρητο των επικοινωνιών τους.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ανέτως ότι πρέπει να ισχύουν αυξημένες εγγυήσεις για τα δημόσια πρόσωπα και κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου. Με ποια άραγε συνταγματική βάση μπορεί να υπάρχουν ειδικές νομοθετικές προβλέψεις για τα δημόσια πρόσωπα σε απόκλιση από την αρχή της ισότητας που με απλουστευτικό ζήλο επικαλείται;

Με ποια συνταγματική βάση θα προστατευθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ίδιου του πρωθυπουργού έναντι ενός κακού διοικητή της ΕΥΠ που αποσπά εισαγγελική έγκριση να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού αναφέροντας στον εισαγγελέα μόνο τον αριθμό χωρίς όνομα και χωρίς αιτιολογία;

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους;

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;

Επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης την υπόθεση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής». Ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται.

Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα, υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμάρα – Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι ανάμεσα τους και βουλευτές. Ας μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Κατά το άρθρο 62 Συντ. για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου βουλευτή απαιτείται άδεια της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος και πριν την άδεια δεν μπορούν να διενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν προσωπικά τον βουλευτή ( άρθρο 56 παρ.1 ΚΠΔ), όπως σωματική έρευνα και πολύ περισσότερο πράξεις σχετικές με τα προσωπικά του δεδομένα και τις συνομιλίες του. Εκτός και αν υπάρχει αυτόφωρο κακούργημα.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας – και όχι για ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα – επιτρέπεται κατά το άρθρο 19 παρ.1 Συντ. να γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από την ΕΥΠ με απλή έγκριση εισαγγελέα. Πρόκειται για δυσμενές μέτρο που σύμφωνα με τα κριτήρια της νομολογίας του ΕΔΔΑ ( κριτήρια Engel) έχει ποινικό χαρακτήρα. Ισχύει συνεπώς το άρθρο 62 Συντ. με τις εγγυήσεις και τις εξαιρέσεις του.

Επιπλέον ισχύει το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 που προστατεύει τις πληροφορίες που παίρνει και δίνει ο βουλευτής.

Τα άρθρα 61 και 62 Συντ. δεν θεσπίζουν προσωπικά προνόμια του βουλευτή και ευρωβουλευτή (του πρωθυπουργού, του υπουργού) αλλά θεσμική εγγύηση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Συναφής είναι η διάταξη του άρθρου 49 παρ.1 εδ. β΄ για τον ΠτΔ.

Αλλιώς τι νόημα έχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της ΕΥΠ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αν η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Ή μήπως μπορεί τώρα η ΕΥΠ να παρακολουθεί και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για να ελέγχει τυχόν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις που μπορεί να θιγούν την εθνική ασφάλεια;

Παρακαλώ συνεπώς τον κ. Μητσοτάκη αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας”.

Η διάψευση Καμπαγιάννη

Η αναφορά του πρωθυπουργού διαψεύστηκε ευθύς αμέσως και από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη με ανάρτησή του.

Όπως ανάρτησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο προφίλ του στο Facebook:

“Fact checking: Κυριάκος Μητσοτάκης: “Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή”. Το αληθές: Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση” των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα. Το γνωρίζουμε αυτό από τη δικογραφία της υπόθεσης, στην οποία δεν περιέχεται καμία διάταξη ή σχετική απομαγνητοφώνηση”. “Fact checking:Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία της ΕΥΠ”. Το αληθές: Διπλωμάτης ήταν και ο Ιωάννης Κοραντής, διοικητής της ΕΥΠ το 2004-2009, μετέπειτα πολιτευτής του ΛάΟΣ”. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen “Fact checking: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι “ένα μικρό υποσύνολο”. Το αληθές: Το 2021, για σοβαρά αδικήματα υπάρχουν 3000 άρσεις απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφάλειας 15.000 άρσεις απορρήτου – νόμιμες επισυνδέσεις. “Το 80% για εθνική ασφάλεια”, ανέφερε στην ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος (8/7/2021)”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκνευρισμένος, αποπροσανατολισμένος και με μια ομιλία συνονθύλευμα που πήγαινε από την αποθέωση της ΕΥΠ, σε σενάρια συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, σε προσπάθεια απαξίωσης του Νίκου Ανδρουλάκη, στις φωτιές στα δάση και στην έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.

Βαρουφάκης: Δεν είπα ποτέ ότι με παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Όπως ξεκαθάρισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό που καθόταν σε έδρανα της Βουλής: «Δεν είπα ποτέ ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο Ρουμπάτης μου είχε πει ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί Έλληνες πολίτες παρά μόνο εάν παρακολουθούν ξένους που είναι στο στόχαστρο της ΕΥΠ», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά στην τρόικα.

Όπως υπαινίχθηκε ο Γ. Βαρουφάκης η τρόικα ήταν υπό παρακολούθηση και αναπόφευκτα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες άκουγαν και τον ίδιο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κοντά στο γραφείο του τότε υπήρχε βανάκι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών το οποίο έκανε της υποκλοπές. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΕΥΠ έχει υποχρέωση να κάνει αυτή τη δουλειά, αναφερόμενος προφανώς στις παρακολουθήσεις των τροϊκανών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη αποτέλεσε θύμα παρακολούθησης και από την NSA. «Τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα θα σας δώσω τη δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων όπου η NSA με παρακολουθεί», είπε και προσέθεσε ότι εγκάλεσε τον Γ. Ρουμπάτη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Διάψευση από Πανούση – Βαλαβάνη

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε καταγγελίες πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για παρακολουθήσεις τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήσεις και διευκρινίσεις, με αφορμή τις αναφορές του Πρωθυπουργού, έδωσαν άμεσα δύο από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν, οι πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Πανούσης.

«Εσείς, κύριε Τσίπρα, που σας έχουν καταγγείλει, προσέξτε, όχι ένας, όχι δύο, όχι τρεις, όχι τέσσερις, πέντε, πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις: Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και βέβαια και ένας ακόμα ο οποίος είναι παρών. Για τους πρώτους τέσσερις καταθέτω όλα τα σχετικά στα πρακτικά της Βουλής» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Απαντήσεις και διευκρινίσεις, με αφορμή τις αναφορές του Πρωθυπουργού, έδωσαν άμεσα δύο από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν, οι πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Πανούσης. Ο Παναγιωτης Λαφαζάνης δηλώνει ότι παρακολουθούνταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η παρακολούθησή του, «σύμφωνα με έγκυρες πηγές του» συνεχίζεται και με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή της στο in.gr, διευκρινίζει πως από την εποχή που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ γνώριζε πως η ΕΥΠ παρακολουθεί τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κεντρικό ενδιαφέρον. Στην συκοφαντία εναντίον της την περίδο των capital controls, είχε καλέσει την ΕΥΠ να δημοσιοποιήσει ολες τις επικοινωνίες της, αλλά δεν είχε τότε κάποια περαιτέρω ένδειξη για τις παρακολουθήσεις ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για εντολή παρακολούθησης της.

Ο Γιάννης Πανούσης, που εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει πως «δεν έχει υποπέσει ποτέ σε γνώση μου ότι με παρακολουθεί κάποιος. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιους έγκλειστους που άνηκαν σε εγκληματικές ομάδες οι οποίοι απειλούσαν τη ζωή μου. Εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δήλωσή του στο in.gr καταγγέλλει την παρακολούθησή του κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και τις δίκες εναντίον του από το «Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος» για τη συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Προσθέτει ωστόσο πως «σύμφωνα με έγκυρες πηγές μου η παρακολούθηση μου συνεχίζεται και επί των ημερών του κυρίου του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζεται μάλλον και με έξωθεν πιεστικές υποδείξεις»

Τέλλογλου: Όχι σε συμψηφισμούς

Τέλος στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέλαβε και αναφορά σε παλαιότερες αναρτήσεις και δημοσιεύματα του Τάσου Τέλλογλου λέγοντας ότι και ο ίδιο έχει πέσει θύμα συνακροάσεων.

Ωστόσο ο δημοσιογράφος απάντησε άμεσα στον πρωθυπουργό και με ανάρτησή του πριν ακόμη τελειώσει την πρωτολογία του, ανέφερε:

«Ο συμψηφισμός δεν βοηθάει την κυβέρνηση, την εξομοιώνει με ό,τι προηγήθηκε. Το θέμα σήμερα δεν είναι τι γινόταν το 2018 ή το 2015, το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια».

Σχετικά Άρθρα