Παρέμβαση Μαραντζίδη στο libre για υποκλοπές: Ο πρωθυπουργός κρύβει πληροφορίες, θα έπρεπε να παραιτηθεί, τελεία και παύλα…

 Παρέμβαση Μαραντζίδη στο libre για υποκλοπές: Ο πρωθυπουργός κρύβει πληροφορίες, θα έπρεπε να παραιτηθεί, τελεία και παύλα…

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που κρύβει από τους πολίτες κρίσιμες πληροφορίες τις οποίες όμως γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και μηχανισμοί αδιαφανείς», τονίζει με συνέντευξή του στο libre ο πολιτικός επιστήμονας Νίκος Μαραντζίδης.

Όπως λέει ο ίδιος «σε καμιά ώριμη δημοκρατία δεν θα είχε συμβεί ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους με άμεση πρωθυπουργική ευθύνη και τα πράγματα θα πέρναγαν έτσι, σαν να είναι μια συνηθισμένη κατάσταση».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Τι συνέπειες μπορεί να έχουν για την κυβέρνηση όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές; Μπορεί να έρθει φθορά από ένα ζήτημα αυτού του είδους;

Ο πολιτικός επιστήμονας Νίκος Μαραντζίδης

Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση βαδίζει με σταθερά βήματα από την κατάσταση του ηθικού ελλείματος στην οποία βρισκόταν εδώ και αρκετό διάστημα, στην κατάσταση ηθικής χρεοκοπίας στην οποία έχει περιπέσει μετά τις καταγγελίες του Ν. Ανδρουλάκη. Αυτή η κατάσταση ίσως να μην αποτυπώνεται απαραίτητα άμεσα σε σημαντική δημοσκοπική φθορά.

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε κάποιο διάστημα για αυτό. Όμως ο Πρωθυπουργός είναι πλέον πολιτικά απομονωμένος, χωρίς δυνατότητες διαμόρφωσης ευρύτερων συμμαχιών και συναινέσεων. Διατηρείται ακόμη γιατί τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερο ως προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και δεν έχουν την απαραίτητη κριτική απόσταση απέναντι της.

Από εδώ και μπρος όμως κάθε στραβοπάτημα της κυβέρνησης θα αφήνει το αποτύπωμά του και στις δημοσκοπήσεις. Και αν, όπως αρκετοί εκτιμούν, ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι όντως δύσκολος λόγω ακρίβειας για το μέσο νοικοκυριό, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν μια άλλη δυναμική.

Καθώς πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη Δημοκρατία μπορεί να γίνουν επιδιορθωτικές κινήσεις ή το λόγο έχουν οι πολίτες όποτε γίνουν εκλογές;

Ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί! Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει άνθρωπος από το χώρο του Συνταγματικού Δικαίου που να μην το έχει επισημάνει αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του δείχνει πως βάζει την εξουσία του και τον εαυτό του, πάνω από τη χώρα και την παράταξή του. Σε καμιά ώριμη δημοκρατία δεν θα είχε συμβεί ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους με άμεση πρωθυπουργική ευθύνη και τα πράγματα θα πέρναγαν έτσι, σαν να είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Αν είχε παραιτηθεί θα έκανε καλό και στη χώρα και στο κόμμα του.

Θα έδειχνε πως η δημοκρατία ακόμη και μέσα από τα λάθη της μπορεί να ανανεώνεται και να βελτιώνεται. Τώρα έχουμε έναν πρωθυπουργό που κρύβει από τους πολίτες κρίσιμες πληροφορίες τις οποίες όμως γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και μηχανισμοί αδιαφανείς.

 Από κει και πέρα, οι διορθωτικές κινήσεις είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν άμεσα. Το κοινοβούλιο πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, έστω κι αν με αυτήν την κυβέρνηση τα πράγματα δεν σε αφήνουν να αισιοδοξείς. Η Αντιπολίτευση, κυρίως, με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις οφείλει να βάλει τον πήχη ψηλά, και με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν έρθει η ώρα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας να μην μπορεί να υπαναχωρήσει σε αυτά τα κρίσιμα για τη Δημοκρατία ζητήματα.

Να ανησυχούμε για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας;

Ε, βέβαια να ανησυχούμε και μάλιστα  πολύ. Μην ακούτε αυτούς που λένε πως η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει και άλλα τέτοια.

Όποιος γνωρίζει την ευρωπαϊκή ή και την ελληνική ιστορία των τελευταίων δύο αιώνων, αντιλαμβάνεται ότι τίποτε δεν είναι δοσμένο. Πως κάτω από συνθήκες, μια κοινωνία μπορεί να εκπέσει σε συνθήκες πολιτικού αυταρχισμού.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα για να μην μας ανησυχούν. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ειδικά παρατηρούνται ποιοτικές αλλαγές προς το χειρότερο οι οποίες έχουν υπονομεύσει, τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου, την ποιότητα της ενημέρωσης και τα ατομικά δικαιώματα.

  • Αν δεν αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνία ότι όλα αυτά συνιστούν απειλή, τότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μιθριδατισμού και τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τότε θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε.

Στη βάση αυτών των ανησυχιών συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που απευθύνεται σε κάθε πολίτη που ανησυχεί για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και θέλει να την υπερασπιστεί.

Σχετικά Άρθρα